Unicredit придоби 9% дял в гръцката Alpha Bank

11:51, 13 ноември 2023
Гърция привлича значителни инвестиции, тъй като икономиката й се засили след кризата, което накара S&P Global да повиши инвестиционния рейтинг на страната

Гръцкият държавен спасителен фонд за банки HFSF съобщи в понеделник, че е продал своя дял от 9% в Alpha Bank на UniCredit след подобрена оферта от италианската банка.

UniCredit обяви миналия месец, че ще стане най-големият инвеститор на Alpha Bank, като закупи 9% дял, собственост на гръцката HFSF, и също така се съгласи да придобие по-голямата част от румънския бизнес на Alpha.

Гърция привлича значителни инвестиции, тъй като икономиката й се засили след кризата, което накара S&P Global да повиши инвестиционния рейтинг на страната през октомври.

HFSF продаде миналия месец своя дял от 1.4% в Eurobank и се очаква да продължи с продажбата на около 20% от National Bank през следващите дни. 

Фондът придоби придоби дялове в четирите най-големи кредитора през предходното десетилетие, като инжектира около 50 милиарда евро, за да ги рекапитализира по време на финансовата криза в страната, припомня "Ройтерс".

Повишен рейтинг

През октомври S&P Global повиши рейтинга на Гърция до BBB- от BB+, позовавайки се на подобрената бюджетна позиция на страната, в ход, който правителството се надява да повиши доверието на пазара, да привлече чуждестранни инвестиции и да намали разходите по заеми.

Това бе първото повишение на рейтинга на Гърция от повече от десет години, когато страната беше доведена до ръба на фалита и излизане от еврозоната. След три спасителни програми, които насочиха около 290 милиарда евро заеми към Атина, заедно с обременителните мерки за икономии, наложени от кредиторите, страната излезе от ерата на спасителните програми през 2018 г.

Решението бе приветствано от Европейския  механизъм за стабилност, известен като спасителния фонд на еврозоната. "Гърция сега трябва да изгради опит и да запази доверието на инвеститорите като силна и стабилна държава, да запази инерцията на реформите, да запази своята разумна фискална политика позиция и да продължи пътя на нейното модернизиране", заяви ESM.

Още от Банки