Сътресенията на световните пазари след фалита на SVB не спират

14:03, 13 март 2023
Банковите акции в Европа и Азия се сринаха
Индексът на европейските банки STOXX падна с 4.3%

Банковите акции в Европа и Азия се сринаха в понеделник, след като действията на Съединените щати да гарантират депозитите на фалиралата Silicon Valley Bank не успяха да успокоят инвеститорите.

Индексът на европейските банки STOXX падна с 4.3%. Това е втори пореден ден на спад за европейските банкови акции, след като те се обезцениха с 3.78% в края на миналата седмица. Така индексът е на път да отбележи най-големия си спад от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. насам.

Акциите на германската Commerzbank AG паднаха с цели 12%. Загуби отбелязаха книжата на Credit Suisse, както и на кредиторите във Великобритания, Италия и Испания.

Втора затворена банка в САЩ

Американските регулатори обявиха в неделя, че ще се намесят в банковия сектор след колапса на SVB - най-големият фалит на американска банка от 2008 г. насам. Бе взето решение да се гарантират всички депозити в банката, а не само влоговете под 250 000 долара, каквато е практиката по принцип. Обявено бе също, че вложителите в Silicon Valley Bank ще имат достъп до средствата си на 13 март.  Ще бъде създаден и специален фонд за спешно подпомагане на банки, изпаднали в затруднение, а Федералният резерв ще облекчи механизма, по който може да кредитира търговски банки.

В същото време щатският регулатор в Ню Йорк пое контрола над Signature Bank, която също бе поставена под натиск от теглене на депозити в последните дни. Под натиск са поставени и други малки банки, сред които First Republic Bank и PacWest, чиито акции се сринаха съответно с 50% и 25 на сто. First Republic Bank заяви в неделя, че е осигурила допълнително финансиране чрез JPMorgan Chase, което й дава достъп до общо 70 милиарда долара средства чрез различни източници.

Реакции в Европа

В Германия централната банка свика кризисния си екип в понеделник, за да направи оценка на възможните последици на местния пазар. По-късно стана ясно, че германският федерален орган за финансов надзор (BaFin) налага мораториум върху дъщерното дружество на Silicon Valley Bank в Германия, като временно сприра всички плащания към и от клиенти "поради съществуващия риск за изпълнението на задълженията към кредиторите".

"Проблемът с германския клон на Silicon Valley Bank не застрашава финансовата стабилност. Според годишните финансови отчети, изготвени към 31 декември 2022 г., общите активи на базирания във Франкфурт клон възлизат на 789.2 милиона евро“, се казва в изявлението на регулатора.

ЕЦБ, под чийто надзор са най-големите банки в Европа, засега не предвижда извънредни срещи. 

Най-важни непосредствени решения бяха взети във Великобритания, където фалиралата SVB имаше дъщерна банка. В понеделник бе съобщено, че британската HSBC придобива  подразделението на SVB за 1 паунд.

Дъщерното дружество е имало заеми от около 5.5 милиарда паунда и депозити от около 6.7 милиарда паунда към 10 март. Решението за сделката бе взето, след като се появиха сигнали, че фалитът на SVB може да доведе до проблеми за стартиращите предприятия във Великобритания, което предизвика и намесата на правителството.

Колапсът на SVB идва успоредно със затварянето на криптобанката Silvergate, която миналата седмица разкри планове за прекратяване на операциите и доброволна ликвидация.

Американските банки загубиха над 100 милиарда долара от стойността си на фондовия пазар в края на миналата седмица след, докато европейските банки загубиха общо около 50 милиарда долара, според изчисления на "Ройтерс".

Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Банки