ПП-ДБ подкрепи Димитър Радев за нов мандат начело на БНБ

19:12, 12 юли 2023
Стигна се до консенсус и за назначаването на Димитър Главчев за председател на Сметната палата
Управителят на БНБ Димитър Радев ще се срещне с парламентарната група на ПП-ДБ

Парламентарната група на "Продължаваме Промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) ще подкрепи кандидата на ГЕРБ-СДС за управител на Българската народна банка Димитър Радев за втори мандат. Стигна се до консенсус и за назначаването на Димитър Главчев за председател на Сметната палата, който също бе издигнат от партията Борисов.

"Благодарен съм на Димитър Радев, че прекара толкова време с нашата група. Това е начинът, по който искаме да се вземат такива решения. Отговорите, които получихме са изцяло в посоката на нашата програма. Най-важното заключение от дискусията е, че България трябва да бъде в еврозоната не по-късно от 1 януари от 2025 година. Ще работим заедно – парламентът и БНБ, за да постигнем тези цели", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков след среща между гуверньори и парламентарната група на ПП-ДБ.

"Имаме съгласие по този въпрос. Това е нещо, което многократно съм казвал, а именно, че целта е да се присъединим възможно най-скоро към еврозоната, но не по-късно от 1 януари 2025 година. Много е важно, че политическата подкрепа за процеса се разширява. Без нея целта ще бъде нереалистична. Амбициозна цел, но изпълнима", каза от своя страна Димитър Радев.

Радев фаворит в надпреварата

Така Димитър Радев със сигурност ще бъде избран за втори мандат начело на Българската народна банка. Той влезе в надпреварата с още двама кандидати като фаворит, защото имаше сериозни индикации, че зад номинацията на ГЕРБ-СДС ще застанат "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, което означава, че той ще получи и широка подкрепа при гласуването в парламента.

Преди изтичането на срока за номинации ПП-ДБ така и не спазиха заявката си, че ще номинират конкурент на Радев, за който се знаеше още преди няколко седмици, че ще бъде номиниран от ГЕРБ-СДС. 

Първоначално финансовият министър Асен Василев каза, че ще се търси човек с богат банков опит, който да обедини около себе си сектора. Това обаче не се случи. Нещо повече - преди близо седмица другият съпредседател на ПП Кирил Петков по-скоро подсказа, че обединението ще застане зад кандидатурата на Димитър Радев.

Когато Радев бе избран за първи мандат начело на БНБ той отново бе издигнат от ГЕРБ и тогава получи подкрепата на ДПС, които вероятно ще го подкрепят отново. Ако ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се консолидират около избора на Димитър Радев, това оставя без шансове двамата му конкуренти.

Евроскептичната партия на Костадин Костадинов "Възраждане" номинира за поста финансиста Любомир Христов, който също не се изказа ласкаво за бързото влизане на страната ни в еврозоната. БСП също издигна свой кандидат - бившият началник на фонд "Земеделие" Николай Каварджиклиев.

Бивш парламентарен шеф ще оглави Сметната палата

Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Сметната палата, съобщи пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група Десислава Атанасова.

Номинацията на бившия депутат и бивш председател на 44-ото Народно събрание изглежда също ще бъде подкрепена от ПП-ДБ.

С подкрепата за Главчев, "Продължаваме промяната  - Демократична България" практически се отказват да поддържат завръщането на Цветан Цветков на поста, след като Конституционният съд обяви за незаконно отстраняването му от парламента през януари.

Договорка за още назначения

След лидерска среща в сряда в парламента стана ясно, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са договорили също за председателите на комисиите в Народното събрание и за назначаване на областни управители.

*Статията е обновена в 19.12 часа на 12 юли

Още от Банки