Парламентът прие окончателно замяната на валутния борд с еврото

13:43, 01 февруари 2024
Новият закон за БНБ ще влезе в сила от датата на присъединяването на България към еврозоната

Парламентът прие окончателно новия закон за Българската народна банка (БНБ), с който ще се уреди статута на централната банка след присъединяването на страната ни към еврозоната.

На практика законът урежда замяната на паричния режим, т.нар. валутен борд с общата европейска валута, както и участието на БНБ във вземането на решения, свързани с паричната политика на Европейската централна банка. 

Промените

Не се предвиждат промени спрямо избора на състав на Управителния съвет на БНБ. Управителят на банката ще продължи да се избира от Народното събрание. По предложение на управителя парламентът ще избира и подуправителите. Другите трима членове се назначават от президента. Мандатът остава шест години.

В законопроекта е регламентирано и управлението на резервните активи на Българската народна банка, които не са свързани с паричната политика на евросистемата, както и възможността БНБ да управлява чужди активи. 

В областта на банковия надзор реалната трансформация на властта на БНБ вече е налице, тъй като на 1 октомври 2020 г. България стана член на Банковия съюз на ЕС, който включва два основни стълба – Единен надзорен механизъм и Единен механизъм за преструктуриране.

Най-големите банки в България са под прекия надзор на ЕЦБ, а по-малките по размер на активите се регулират от БНБ. ЕЦБ обаче има солидни правомощия и по отношение на тях, включително и за директна намеса. Например ЕЦБ определя методиката, по която се извършва надзорът. Има думата за издаването и отнемането на лицензите на всички банки в България. Франкфурт може да реши да затвори банка у нас по собствена инициатива, а БНБ вече не може да отнема самостоятелно лиценз на която и да е банка.

Нажежен дебат

В парламента опозицията даде сериозен отпор на приемането на законопроекта, който бе подкрепен от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

От "Възраждане" отново изразиха опасения от повишаване на цените и инфлацията след влизането в еврозоната, както и опасения за загуба на суверенитет.

Според БСП България все още не е готова да влезе в еврозоната.

От ПП-ДБ са на мнение, че е нелепо да се говори за загуба на суверенитет, защото и в момента сме в условия на валутен борд. Управляващите посочиха още, че през 2023 г., когато се присъедини към еврозоната, Хърватия има рекорд по растеж на доходите в ЕС, а ефектът от еврото върху инфлацията в страната е 0.2 процента.

От "Има такъв народ" поискаха член на Управителния съвет на БНБ да не може да бъде лице, което в предходните пет години е било член на политическа партия, като изискването да влезе в сила от 8 март тази година. Предложението обаче не беше подкрепено от пленарната зала.

"Възраждане" предложиха да се запише, че законът влиза в сила от 2043 г., но това също беше отхвърлено от управляващото мнозинство. 

Новият закон за БНБ ще влезе в сила от датата на присъединяването на България към еврозоната.

Коя ще е датата

Наскоро пред последната индикативна дата за присъединяване - 1 януари 2025 г. - бе поставен нов въпросителен. Добре известно е, че страната ни не покрива един от задължителните критерии за влизане във валутния съюз - равнището на инфлацията. Публичното признание на премиера Николай Денков, че се водят преговори в търсене на компромис в Европейския съюз обаче даде повод на анализатори и политици да допуснат, че за пореден път този процес ще се забави.

В интервю Денков съобщи, че страната ни преговаря последният показател, по който не отговаря на Маастрихстките критерии за присъединяване към еврозоната, да бъде оценен не през юни, както е предвидено, а през есента.

Докладът на Европейската комисия, който ще определи дали и кога ще бъде отправена покана към страната за присъединяване, се очаква да бъде представен през юни. Условието е инфлацията да не надвишава с повече от 1.5 процентни пункта тази в трите държави членки с най-добри резултати при ценовата стабилност. В България тя е доста по-висока с 4.5% през декември 2023 г. спрямо предходната година.

По думите на Денков инфлацията е свързана с външни фактори като цените на горивата и на храните. С този мотив той е поискал от шефа на Еврогрупата Паскал Донахю прегледът на този индикатор да бъде направен през есента, когато се очаква България да покрие условията.

Заради изместването във времето на покриването показателя за инфлацията обаче членството на България в еврозоната може да се отложи с половин година.

Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Банки