ГЕРБ-СДС внесе в парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на БНБ

11:47, 06 юли 2023
От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат
ГЕРБ-СДС внесе в парламента кандидатурата на Димитър Радев
До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на „Възраждане“

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС е внесла официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на Българската народна банка.

Предложението е внесено в сряда (05.07) от председателя на парламентарната група Десислава Атанасова.

От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ.

В мотивите на вносителя се посочва, че в мандата на Радев се осъществява най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България. Отбелязва се също, че на 29 юни 2018 г. Димитър Радев като управител на БНБ заедно с финансовия министър към този момент изпращат съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. Според ГЕРБ-СДС Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ. 

До момента другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на „Възраждане“.

По-рано днес (06.07) съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков каза, че вчера са провели разговор с управителя на БНБ.

"От разговора, който имахме, Радев показа, че гледаме в една посока".

Петков каза, че крайното решение дали ПП-ДБ ще подкрепят номинация на Радев ще бъде взето след лидерски и национални съвети на отделните формации в коалицията.

Етикети:
БНБ, ГЕРБ-СДС, Димитър Радев
Още от Банки