Франкфурт приключва с увеличението на лихвите, освен ако не се появят нови шокове

13:23, 09 ноември 2023
Финансовите пазари залагат, че ЕЦБ ще бъде първата голяма централна банка, която ще започне да намалява лихвените проценти

Европейската централна банка приключи с увеличаването на лихвените проценти, освен ако не трябва да се справя с още сътресения, обяви в четвъртък членът на Управителния съвет Франсоа Вилерой дьо Гало.

ЕЦБ постави пауза в безпрецедентна кампания за повишаване на лихвените проценти, която имаше за цел да върне контрола върху инфлацията. Длъжностни лица сигнализираха, че разходите по заеми ще останат високи, за да се гарантира, че потребителските цени ще се върнат до 2%, въпреки че отслабващата икономика на еврозоната повдига въпроси кога ще станат необходими промени в политиката.

Финансовите пазари залагат, че ЕЦБ ще бъде първата голяма централна банка, която ще започне да намалява лихвените проценти и ще облекчи политиката си, за да подпомогне икономиката на еврозоната, която е изправена пред рецесия.

Като цяло очакванията на търговците са ЕЦБ, Федералният резерв на САЩ и Bank of England (BoE) да започнат да облекчават паричната политика през втората половина на 2024 г., тъй като инфлацията намалява, а последните увеличения на лихвените проценти забавят икономическия растеж.

Пазарите оценяват на около 80% шанса ЕЦБ да намали лихвите си с 0.25% още на заседанието си през април 2024 г.

Нивото на инфлация в еврозоната е спаднало три пъти за една година и въпреки известна нестабилност, тенденцията е ясно низходяща, каза управителят на централната банка на Франция.

Той подчерта, че интензивното повишаване на лихвите от юли миналата година е оказало влияние по-специално върху основната инфлация.

"Лекът срещу инфлацията са лихвените проценти – не е приятно, но е ефективно и закрепва нашия ангажимент да върнем инфлацията обратно към 2%. Нашите лихвени проценти, с изключение на изненади или външни шокове, няма да се увеличат повече", каза Вилерой.

Все пак той изключи възможността за намаляване на лихвите в близко бъдеще, като повтори обещанието инфлацията да достигне целта от 2% най-късно до 2025 г.

"Твърде рано е да говорим за намаляване. Но денят на намаляване на лихвите ще дойде, когато всички са убедени, че инфлацията ще се върне на 2%“, каза Вилерой.

Още от Банки