Димитър Радев изглежда ще получи втори мандат начело на БНБ

08:36, 08 юли 2023
ПП-ДБ се очаква да подкрепят досегашния гуверньор, който отново бе предложен от ГЕРБ-СДС
Димитър Радев изглежда ще бъде избран за втори мандат начело на БНБ

Димитър Радев изглежда ще бъде избран за втори мандат начело на Българската народна банка. Той влиза в надпреварата с още двама кандидати като фаворит, защото се очаква зад номинацията на ГЕРБ-СДС да застанат "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, което означава, че той ще получи и широка подкрепа при гласуването в парламента.

ПП-ДБ няма да имат кандидат

Преди ден изтече финалният срок за издигане на кандидатури. До края ПП-ДБ така и не спазиха заявката си, че ще номинират конкурент на Радев, за който се знаеше още преди няколко седмици, че ще бъде номиниран от ГЕРБ-СДС. 

Първоначално финансовият министър Асен Василев каза, че ще се търси човек с богат банков опит, който да обедини около себе си сектора. 

Това обаче не се случи. Нещо повече - изказване на другия съпредседател на ПП Кирил Петков по-скоро подсказва, че обединението ще застане зад кандитурата на Димитър Радев. 

С уточнението, че изказва личното си мнение Кирил Петков съобщи, че е имал разговор с настоящия гуверньор и е остнал доволен. 

"С Димитър Радев водихме сериозен разговор. Кой е новият управител на БНБ е от голямо значение за влизането в еврозоната през следващата година. Аз харесах разговора, който имахме и видях от негова страна устрем, че няма да има забавяне във влизането в еврозоната и това да стане в средата на 2024 г.", каза Кирил Петков.

Когато Радев бе избран за първи мандат начело на БНБ той отново бе издигнат от ГЕРБ и тогава получи подкрепата на ДПС, които вероятно ще го подкрепят отново.

Конкуренцията с минимални шансове

Ако ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се консолидират около избора на Димитър Радев, това оставя без шансове двамата му конкуренти.

Евроскептичната партия на Костадин Костадинов "Възраждане" номинира за поста финансиста Любомир Христов, който също не се изказа ласкаво за бързото влизане на страната ни в еврозоната.

БСП също издигна свой кандидат - бившият началник на фонд "Земеделие" Николай Каварджиклиев.

Николай Каварджиклиев е представен като банкер с дългогодишен опит в наши и чужди финансови институции.

За последно той бе начело на държавен фонд "Земеделие" в кабинета "Петков", когато агроминистерството бе под контрола на БСП. 

Още от Банки