Димитър Радев: От 2025 г. е постижимо приемането на еврото, банките вече са член

16:01, 13 юли 2023
Управителят на централната банка Димитър Радев говори пред Комисията по европейските въпроси в парламента

Българският банков сектор вече е ефективен и силен член на еврозоната. България е част от Европейския банков съюз и механизма ERM II и е логично БНБ да продължава тази линия. Това каза управителят на централната банка Димитър Радев, който скоро ще бъде избран за втори мандат, пред Комисията по европейските въпроси в парламента. 

Радев участва в изслушване за еврозоната, като определи целевата дата 1 януари 2025 г. като постижима за приемане на еврото. Изказването на гуверньора дойде в отговор на въпрос от "Възраждане" защо се водела подготовка, след като щял да се провежда референдум срещу еврото. Управителят на БНБ отговори с неохота на въпроса, защото го сметна за политически, но каза е каква алтернативата: "Ако не се води подготовка за приемане на еврото, БНБ трябва да направи крачка назад и да напусне Банковия съюз и механизма ERM II".

Парламентът вече отхвърли лансираната от "Възраждане" кампания за провеждане на референдум, защото сметна, че въпросът дали да се запази левът до 2043 г. противоречи на конституцията. Евроскептичната партия сезира Конституционния съд за решението на законодателите. 

Радев каза, че информационната кампания за ползите от еврото е закъсняла, защото е трябвало да започне през октомври 2021 г. Той уточни, че вече е натрупан огромен масив от информация за еврозоната, но негов собственик е Министерството на финансите. Вече са сключени и договори с голям брой медии, така че кампанията може да стартира много бързо. "Защо не се прави от 2021 г. досега - има повече въпроси, отколкото отговори", добави той. 

"Първи януари 2025 г., ако се положат усилия, е възможна дата България да стане член на еврозоната. Банковият сектор и валутната стабилност са най-трудната част от критериите за присъединяването на една страна към еврозоната. За България тези критерии са изпълнени през 2020 г., защото без тяхното изпълнение страната ни нямаше да е член на Банковия съюз. БНБ и банковият сектор до голяма степен са част от еврозоната", добави Димитър Радев.

Той посочи, че ЕЦБ едва ли е съгласна да разреши на България въвеждането на еврото като паралелна валута преди фактическото влизане в еврозоната - идея, лансирана неотдавна от финансовия министър Асен Василев. 

Управителят на БНБ отхвърли спекулациите, че страната ни би спасявала от фалит други държави от валутния съюз, определяйки подобни тези като "смехотворни". Той подчерта, че България ще бъде нетен бенефициент на средства от ЕС и в бъдеще, като еврозоната ще има засилващ ефект.

По думите му свободните валутни резерви на БНБ ще бъдат внесени в ЕЦБ при приемането на еврото, но България ще придобие дял от капитала на Европейската централна банка, като на годишна база у нас ще идват милиарди евро, а част от тях ще бъде превеждана в държавния бюджет. 

Предстои в петък Радев да представи концепцията си за управлението на БНБ през втория му мандат пред Комисията по бюджет и финанси. Той е категоричен фаворит в надпреварата с номинациите на БСП и "Възраждане", ползвайки се с подкрепата на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.

Още от Банки