Държавата, БФБ и ББР с общ инструмент за финансиране на малкия бизнес

17:25, 04 октомври 2022
Инвестиционният инструмент ще финансира набирания на капитал през борсата
В началото на септември започнаха проверки на кредитите от ББР

Българската фондова борса (БФБ), Министерството на иновациите и растежа и Българската банка за развитие (ББР) ще създадат инвестиционен инструмент между тях и частни инвеститори, чрез който да се финансират малки и средни предприятия. Инвестиционният инструмент ще финансира напълно прозрачно набирания на капитал през борсата, както дългово – посредством участия в облигационни емисии, издавани през нея, така и дялово – в IPO-та.

Инструментът се очаква до края на октомври

За целта се създава работна група между трите организации. "Работата трябва да приключи до края на октомври, като след това МИР ще пристъпи към практическо прилагане на механизма в ББР, според който банката ще има най-вече ангажимент за обезпечаване на ресурс за дълговите финансирания по съвместния проект, а Българската фондова борса ще се ангажира с привличане на ресурс за частта за дялови финансирания", заяви в понеделник Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра на иновациите. 

Преди близо седмица министърът на иновациите Александър Пулев обясни, че в момента на борсата има един доста добре развиващ се сегмент – BEAM-пазар. На него малки и средни предприятия могат да станат публични. По думите му, ББР е силен институционален играч, който ще помага на предприемачите. Пулев каза още, че всички технически детайли ще бъдат разписани от работната група по най-правилния за всички страни начин.

"Нашето решение прави две неща едновременно – изчиства голяма част от процесите, свързани с финансиране, от гледна точка на ББР, защото ги прави публични, а от друга страна, подпомагаме развитието на капиталовите пазари", добави министърът.

Промените в ББР

Новият инструмент се разработва на фона на промени в Българската банка за развитие. Откакто принципал на банката стана служебният министър на иновациите Александър Пулев, ведомството предприе редица действия, свързани с дейността и прозрачните политики в държавната банка. В началото на септември започнаха проверки на кредитите.

Пред "Дивидент" Александър Пулев каза, че банката не работи добре и не се управлява ефективно. Един от проблемите е, че за цялата 2022 г. ББР е заложила за изпълнение кредити в размер на 342 млн. лв., а към края на август е подкрепила бизнеса с едва 60 млн. лева.

"От гледна точка на малкия и средния бизнес има сериозен проблем. Средният размер на експозицията към малки и средни предприятия е 350 000 лв. Теоретичният лимит е 5 млн. лв. Ние сме в пъти под този лимит. Дойдоха хора от Надзорния съвет и поискаха да увелича лимита до 10 млн. лв. Категорично лимитът остава 5 млн. лв. и очаквам от тях визия как ще се вдигне този среден размер на инвестицията, за да доближим тези 5 млн. лв.", обясни министърът.

Етикети:
БФБ, ББР, Министерство на иновациите и растежа, Александър Пулев, инвестиционен инструмент
Още от Банки