БСП предлага за управител на БНБ Николай Каварджиклиев

12:33, 07 юли 2023
В сряда (05.07) парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на Българската народна банка
БСП с кандидатура за управител на БНБ
Другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на „Възраждане“.

Парламентарната група „БСП за България“ предлага за управител на Българската народна банка Николай Генчев Каварджиклиев, съобщиха от пресцентъра на "Позитано" 20.


Николай Каварджиклиев е роден на 12 декември 1968 г. в гр. Стара Загора. Магистър е по „Финанси и кредит“, със специализация „Банково дело“ на УНСС-София от 1992 г. Притежава богат опит в управлението на банки, включително европейски, и големи финансови институции. Ценното е, че експертизата му се разпростира както върху публичния, така и върху частния сектор, което обхваща цялата дейност на институция като Българската народна банка.

В мотивите на левицата се посочва, че професионалната му кариера започва през 1993 г. в Банка ДСК АД като банков експерт. От 1997 г. до 1998 г. е регионален директор на Банка ДСК АД. В периода януари 1999 г. до октомври 2000 г. е изпълнителен директор и член на УС в ДСК Банк АД. Освен това е бил член и на УС на Булстрад ДСК-Живот АД. След това е бил директор Банкиране на дребно в КБ Хеброс АД (октомври 2000 г. – септември 2001 г.) и изпълнителен директор и член на УС на КБ Биохим АД.

От септември 2002 г. до март 2005 г. е прокурист в ДЗИ АД. Заемал е и позицията старши съветник в EQUEST Investment fund (март 2005 – март 2006 г.), член на УС на Летище София (2005-2009 г.). Преди да бъде изпълнителен директор и член на УС на Уника АД и на Уника Живот АД (януари 2010 г. – декември 2022 г.), е работил като кънтри мениджър за България в най-голямата австрийска застрахователна компания Уника интернешънъл, Виена (ноември 2005 – декември 2009 г.). От януари 2021 г. до 17 януари 2023 г. е член на Надзорния съвет на Уника АД. В периода от 2 март 2022 г. до 22 август 2022 г. е бъл изпълнителен директор и член на УС на ДФ „Земеделие“.

В сряда (05.07) парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе официално в деловодството на парламента кандидатурата на Димитър Радев за управител на Българската народна банка.

От юли 2015 г. до момента Димитър Радев е управител на БНБ, като е избран от 43-ото Народно събрание за 6-годишен мандат. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка и на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск, както и управител за България в МВФ.

В мотивите на вносителя се посочва, че в мандата на Радев се осъществява най-мащабния преглед на качеството на активите на банките в България. Отбелязва се също, че на 29 юни 2018 г. Димитър Радев като управител на БНБ заедно с финансовия министър към този момент изпращат съвместно писмо за намеренията на българските власти за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. Според ГЕРБ-СДС Радев притежава необходимото образование, доказан професионален опит и публична репутация за заемане на длъжността управител на БНБ. 

Другата официално внесена кандидатура за управител на Централната банка е на Любомир Христов, издигнат от ПГ на „Възраждане“.

Етикети:
БСП, избор на управител на БНБ, Николай Каварджиклиев
Още от Банки