БНБ влоши прогнозата си за икономиката през 2024 г.

14:54, 28 ноември 2023
Бюджетът за 2024 г. е с прекалено голям дефицит, предупреди гуверньорът Димитър Радев
Управителят на БНБ Димитър Радев взе участие в заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси,
"Трябва да бъде заложен ясен тренд да се намали дефицитът в тригодишната прогноза - нещо, което ние не виждаме”, обяви управителят на БНБ Димитър Радев.

Българската народна банка ревизира надолу прогнозата си за растежа на икономиката през следващата година, но очаква по-добри перспективи през тази.

По-конкретно, централната банка очаква реален растеж с 1.9% през 2023 г. и 2.8% през 2024 г. Оценката за тази година е подобрена с 0.9%, а за следващата е надолу с 0.5 пункта.

През 2023 г. растежът на реалния БВП в България ще възлезе на 1.9%, забавяйки се наполовина от този през 2022 г., когато е 3/9%. За растежа на реалния БВП ще допринесат вътрешното търсене и нетният износ, а изменението на запасите се предвижда да има силен отрицателен принос“, се посочва в актуализираната макроикономическа прогноза на БНБ, която бе публикувана във вторник (28 ноември).

Кои са двигателите на растежа и инфлацията

През тази година растежът основно е задвижван от частното потребление. Продължаващият му ръст се обяснява с прогнозираното по-слабо пренасяне на увеличенията на лихвите в еврозоната върху лихвите в България.

През следващите две години – 2024 и 2025 г. – растежът ще се ускори най-вече заради покачване на инвестициите, благодарение на проектите по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Прогнозата за инфлацията в края на годината е променена с 0.4 пр.п. нагоре до 6.1% заради очакваното поскъпване на храните и енергийните продукти и на ревизия в допусканията за международните цени на петрола, природния газ и електроенергията.

В краткосрочен план БНБ очаква проинфлационният натиск, произтичащ от нарастването на разходите на фирмите за труд, задълбочаващия се недостиг на работна сила и силното частно потребление, да остане значителен и да продължи да влияе за ограничената степен и скорост на пренасяне на понижаващите се международни цени на суровините върху крайните потребителски цени в България.

Годишната инфлация в края на 2024 г. е ревизирана към по-нисък растеж на потребителските цени до 3.1%.

Димитър Радев: Бюджетът за 2024 г. е с прекалено голям дефицит

В същото време управителят на БНБ Димитър Радев взе участие в заседанието на парламентарната комисия по бюджет и финанси, която обсъжда на първо четене финансовия закон за следващата година.

Радев не скри критиките си към предложения проектобюджет, като изтъкна, че той създава предпоставки за дисбаланси в икономиката.

По думите му, така заложения дефицит е прекалено голям. В най-добрия вариант той трябва да бъде в рамките на 1% през следващата година и нулев до три години/.

 “Не е реалистично да го постигнем, наясно съм. Това, което е реалистично обаче, е, че трябва да бъде заложен ясен тренд да се намали дефицитът в тригодишната прогноза - нещо, което ние не виждаме”, обясни Радев.

Според гуверньора именно заради прекалено високите разходи спрямо приходите в бюджета инфлацията има предпоставка да расте, вместо да намалява. Така се получава разминаване между провежданата парична политика от БНБ и тази на Министерството на финансите по отношение на фиска.

Управителят на БНБ обърна внимание също, че заложеният фискален резерв не отговаря на нормативните изисквания. Минималният му размер остава 4.5 млрд. лева, колкото е в момента, но това е ограничение само до размера на т.нар. "Сребърен фонд". Трябва да има повече пари в него, посочи Радев.

Друга критика на Димитър Радев е, че няма необходимите буфери в бюджета за планираните разходи. Той препоръча да се определи 10% буфер в бюджета, който - ако не се реализират рисковете за задействането му, да бъде разходван през последното тримесечие на 2024 г.

Корекции

Управляващите от ГЕРБ и ПП-ДБ, заедно с ДПС решиха, че проектобюджетът за 2024 г. ще бъде прекроен. Приходната част ще бъде намалена с 2.4 млрд. лв., за да е по-реалистична. Така от рамката ще отпаднат заложените приходи от таксата за пренос на руски газ през България, която се очаква да се заплащат от "Газпром".

По искане на ГЕРБ ще се направи списък с национални проекти, които да се финансират от бюджета. В него ще бъдат включени строежите на магистрали и пътища. По искане на ДПС такъв списък ще има и за общински проекти, за които ще се заделят 1 млрд. лева.

Капиталовите разходи ще бъдат намалени от 12 на 10 млрд. лева, като по този начин следва да се спази изискването за 3% дефицит. С 1.2 млрд. лв. е намален таванът за поемане на нов дълг.

Въпреки критиките към проекта, подходът за поддържане на бюджетни дефицити от по 3% годишно (тоест по около 6-7 млрд. лв.) до 2026 г. не е променен. Няма изменение и в макропрогнозата за 3.2% растеж на БВП догодина до 205.8 млрд. лв., въпреки сериозното разминаване с очаквания от Европейската комисия ръст у нас от едва 1.8%. Заложената средногодишна инфлация е 4.8%.


Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Банки