Банковите сътресения усложняват битката с инфлацията

08:24, 22 март 2023
Всички погледи са насочени към Федералния резерв на САЩ и решението за лихвените проценти
Председателят на Фед предстои да обяви решението за лихвените проценти в САЩ
В началото на месеца председателят Джером Пауъл предложи Фед да се върне към големите увеличения на лихвите с по 0.50%. Оттогава обаче се случиха редица сътресения в американския банков сектор и сега се обсъждат два варианта, далечни от предложението на Пауъл

Всички погледи са насочени към Федералния резерв на САЩ. Централната банка следва да обяви ключово решение дали да продължи с повишаването на лихвените проценти на фона на най-големите банкови сътресения след финансовата криза от 2008 г.


В очакване на решение


В началото на месеца председателят Джером Пауъл предложи Фед да се върне към големите увеличения на лихвите с по 0.50%. Оттогава обаче се случиха редица сътресения в американския банков сектор и сега се обсъждат два варианта, далечни от предложението на Пауъл. Залозите са, че или Федералният резерв ще повиши лихвите с 0.25%, или изобщо няма да ги покачи. 

Влошаващите се перспективи в банковия сектор се усетиха и Европа, като се стигна до спасително сливане между двете най-големи швейцарски банки - закъсалата Credit Suisse се вля в UBS в сделка за 3 милиарда долара. Въпреки това Европейската централна банка не се отклони от плановете си да увеличи лихвите с 50 базисни пункта миналата седмица.

Експертите не са единодушни какво трябва да правят централните банки. Някои казват, че банковите сътресения трябва да ги укротят заради негативните ефекти от нарастващите цени на кредитите. Други предупреждават, че централните банки не бива да се отклоняват от стратегиите си в битката с исторически високата инфлация. 

Трусовете в банковия сектор започнаха с фалита Silicon Valley Bank, която потъна под тежестта на загубите, свързани с придобитите от нея облигации поради нарастващите лихвени проценти. В следващите 10 дни бе затворена и Signature Bank, а в края им Credit Suisse бе погълната от UBS. Притеснения обаче има и за американската First Republic Bank. 

Политическият натиск в Съединените щати продължава да расте в опит за търсене на отговорност от банкови ръководители. Председателят на Банковия комитет на Сената каза, че ще проведе "първото от няколкото изслушвания" относно срива на SVB и Signature Bank на 28 март.


Реакциите на пазарите


Европейските пазари вероятно ще отворят с покачване на основните индекси в сряда на фона на очакваното решение за лихвените проценти в САЩ.

Азиатските пазари се повишиха в сряда, докато при фючърсите на американските акции нямаше големи движения във вторник вечерта, тъй като инвеститорите се подготвяха за следващия ход на Федералния резерв.

Правителството на САЩ може да защити всички депозити, ако е необходимо, каза междувременно министърът на финансите Джанет Йелън.

По думите й макар властите да вярват, че са предприели достатъчно действия за спиране на проблемите с ликвидността в банковия сектор, правителството е готово да гарантира още депозити, ако банковата криза се влоши.

"Стъпките, които предприехме, не бяха фокусирани върху подпомагане на конкретни банки или класове банки. Нашата намеса беше необходима, за да защитим по-широката банкова система на САЩ. Подобни действия могат да бъдат оправдани, ако по-малки институции страдат от теглене на депозити, което крие риск от заразяване на системата", посочи Йелън.

Етикети:
САЩ, банки, криза, Федерален резерв
Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Банки