Банките в САЩ започват да усещат отрицателните ефекти от по-високите лихви и инфлацията

10:16, 10 юли 2023
Шестте най-големи банки се очаква да отпишат общо 5 милиарда долара, свързани с просрочени заеми
Най-големите американски банки се очаква да отчетат най-големия скок в загубите по заеми от началото на пандемията,

Най-големите американски банки се очаква да отчетат най-големия скок в загубите по заеми от началото на пандемията, тъй като нарастващите лихвени проценти увеличават натиска върху кредитополучателите в цялата икономика.

Публикуването на резултатите за второто тримесечие през тази седмица следва да покаже, че банките са се облагодетелствали до известна степен от по-високите лихвени проценти, като са увеличили приходите от кредитиране и инвестиции. Но след три години на относително ниски нива на просрочия, отчасти подхранвани от паричните стимули от епохата на пандемията и друга държавна помощ, кредиторите също започват да виждат отрицателните ефекти от по-високите лихви и инфлацията върху кредитополучателите.

Шестте най-големи банки в страната – JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Goldman Sachs и Morgan Stanley – се очаква да отпишат общо 5 милиарда долара, свързани с просрочени заеми през второто тримесечие на тази година, съобщава "Файненшъл таймс".

Шестте заемодатели ще заделят допълнителни провизии от около 7.6 млрд. долара за покриване на заеми, които може да се окажат лоши, прогнозират анализатори.

И двете цифри са почти двойно по-високи от тези през същото тримесечие преди година. Те обаче остават под ударите, които големите банки постигнаха в началото на пандемията, когато отчисленията и провизиите достигнаха своя връх съответно от 6 милиарда и 35 милиарда долара.

Кредитните карти са най-големият източник на болка за редица банки. Отчисленията по картови заеми на JPMorgan възлизат на 1.1 млрд. долара през тримесечието, според анализаторите, в сравнение с 600 млн. долара през същия период преди година. В BofA заемите по кредитни карти представляват около една четвърт от разплащанията.

Заемите за търговски недвижими имоти (CRE) също се оказват пречка за ефективността на банките. Собствениците на имоти са изправени пред намалено търсене на офис площи, тъй като дистанционните и хибридни работни условия продължават, въпреки че пандемията е приключила.

Wells Fargo, най-големият заемодател в сегмента, каза на инвеститорите този месец, че е добавил 1 милиард долара към своите провизии, за да покрие потенциални загуби, свързани с офис сгради и други лошо представящи се имоти.

Инвестиционното банкиране също има вероятност да удари приходите. Приходите в банковия Уолстрийт и корпоративния консултантски бизнес се очаква да паднат отново през това тримесечие поради недостига при сключване на сделки, който се проточи по-дълго, отколкото много ръководители очакваха.

Приходите от търговия, които скочиха през последните години на фона на нестабилните финансови пазари, се очаква да се забавят.

Въпреки това банковите анализатори казват, че ползите от повишените лихвени проценти вероятно ще надделеят върху негативите за повечето големи банки. Средно анализаторите очакват шестте най-големи американски банки да отчетат, че печалбата на акциите им е нараснала с 6% на годишна база.

JPMorgan се очаква да обяви най-големия процентен скок на загубите от заеми спрямо същия период преди година.

Анализаторите прогнозират, че общите разходи за опрощаване на заеми - загуби, маркирани като невъзстановими - и нови провизии са били 3,8 милиарда долара през второто тримесечие на годината. Това би било ръст от 120% спрямо разходите за невъзвръщаеми заеми от 1.8 милиарда долара, отчетени в най-голямата банка в страната през същото тримесечие преди година.

Комбинираните загуби от заеми в Wells Fargo и BofA се очаква да се удвоят през тримесечието, със 70% скок в Goldman Sachs и 60% увеличения в Morgan Stanley и Citi.

Банковият сектор на САЩ устоя на криза в своята регионална банкова система тази пролет, но резултатите от стрес тестовете на Федералния резерв показаха, че най-големите банки могат да претърпят милиарди долари загуби, но капиталът им все пак ще остане над регулаторните изисквания.

За разлика от много малки и средни банки, които плащат по-високи проценти на спестявания, за да задържат клиенти, по-големите институции все още предлагат сравнително скромни лихвени проценти за спестителите, повишавайки техните маржове на печалба.

Анализаторите обаче очакват, че по-големите банки в крайна сметка ще трябва да започнат да предлагат по-добри лихвени проценти по депозитите.

Още от Банки