България излиза от две международни банки от времето на СИВ

13:21, 24 януари 2023
Парламентът прекрати членството на България в две съветски банки
Парламентът прекрати членството на България в две международни банки
Решението за излизането от структурата на двете банки бе подкрепено от 131 депутати, като БСП и "Възраждане" се обявиха против

Парламентът прекрати членството на България в две международни банки, основани по времето на бившия Съюз за икономическа взаимопомощ (СИВ). В момента и двете банки - Международната инвестиционна банка (МИБ) и Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) - са доминирани от Русия, тъй като Москва е акционер с най-голям дял. 

Решението за излизането от структурата на двете банки бе подкрепено от 131 депутати, като БСП и "Възраждане" се обявиха против. "Това е нередно, това е неикономически и това е чисто политическо решение. Притеснява ни какво става с кредитните линии за българските фирми", каза социалистът Румен Гечев. 

От "Възраждане" определят решението като "унизително и срамно".

"Народното събрание ще изиграе ролята на поредния "гумен печат" или своеобразен нотариус, който ще завери вече веднъж взето решение извън България, което е безкрайно унизително и срамно, защото тук ние нямаме никакъв интерес", каза Костадин Костадинов.

Мартин Димитров от "Демократична България" отговори, че външен натиск за решението няма, а ако санкциите срещу Руската федерация обхванат тези две банкови институции, страната ни ще бъде ощетена. 

"Никой от Брюксел не е казал: "Напускайте тези две банки". България спокойно в момента може да не напусне тези две банки, обаче ще загубим от това", допълни Димитров.

България е с близо 10% дял в МИБ

Международната инвестиционна банка (МИБ) е основана през 1970 г. в Москва. Досега страните-членки на банката са България, Виетнам, Куба, Монголия, Румъния, Русия, Словакия, Унгария и Чехия. Уставният капитал на МИБ е 2 млрд. евро, а внесената му част е 427.1 млн. евро. България е със статут на страна-учредителка, като е третият по големина акционер с дял от 9.88% във внесената част на капитала на МИБ, равняващи се на 42.2 млн. евро.

Според информация на страницата на Министерството на финансите банката отпуска средносрочни и дългосрочни заеми на организации, банки и предприятия, действащи на територията на държавите-акционери на банката, а също и на организации от други страни, за осъществяване на съвместни инвестиционни проекти и програми. Предоставя се финансиране за строителство, разширяване, реконструкция и техническо осъвременяване на съоръжения и предприятия, както и за внедряване на нова продукция, за защита на околната среда, инфраструктурата.

Не е посочено обаче какви средства е привлякла българската икономика.

15 млн. евро акционерен дял и в МБИС

Подобно на МИБ, Международната банка за икономическо сътрудничество също е основана по времето на бившия СИВ в Москва. България е акционер съвместно с Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия.

Уставният капитал на МБИС е 400 млн. евро, а внесената част е 200 млн. евро. България е със статут на страна-учредителка като размерът на записания дялов капитал на страната ни е 7.56% от капитала на банката, или 15.1 млн. евро.

Приоритетните направления в дейността на МБИС са операциите за търговско финансиране, целево финансиране за подкрепа на операции по внос и износ между държавите членки.

Още от Банки