Зимата дойде за технологичните компании

15:39, 14 декември 2022
Над 60 000 хиляди души бяха съкратени през ноември от различни tech компании
През последните години IT компаниите отбелязаха растеж след коронавируса
През последните години наблюдавахме много висок ръст в приходите на технологичните компании, като той бе породен от внезапния скок в дигитализацията и драстичните ръстове на електронната търговия в цял свят

От 2019-а до началото на тази година огромен брой технологични компании преживяха невиждан растеж и увеличиха драстично числеността на служителите си.

Ноември месец обаче бе белязан с десетки хиляди съкратени, а търсенето на хора в tech сектора се сви двойно.

Как стигнахме до тук?

През последните години наблюдавахме много висок ръст в приходите на технологичните компании, като той бе породен от внезапния скок в дигитализацията и драстичните ръстове на електронната търговия в цял свят, следствие на пандемията от коронавирус.

Когато добавим изключително ниските кредитни лихви и милиардите, които се изляха от централните банки в цял свят под формата на стимули за бизнеса, стигаме до момента, в който множество технологични компании разполагаха с едва ли не неограничени средства.

 Каква бе тяхната реакция?

Впуснаха се в безмилостен растеж.

Примерите за това са много. Според данните в Globaldata.com, Meta ( преименувания Facebook ), увеличава служителите си от 35 587 души в края на 2018-та до 71 970 в края на 2021-ва. Това е растеж от 102%.

Alphabet, компанията-майка на Google, завършва 2018-та с 98 771 служители, а по техни данни от последното тримесечие на тази година, работещите там са 186 779 души. Растежът за Alphabet e 89%.

Microsoft успяват да увеличат работещите за тях с 68% от 131 000 в края на 2018-та до 221 000 души в края на 2021-ва.

Amazon постигат най-високите резултати като растеж на служителите си от 148%. Те приключват 2018-та с 647 500 служители, а в края на 2021-ва са вече от 1 608 000.

Подобен растеж не бе характерен само за големите МАМА ( Meta, Alphabet, Microsoft, Amazon ) компании, ами и за редица стартиращи компании.

Подхранени със сериозни суми от фондовете за рисков капитал, хиляди компании успяха да наемат стотици служители дори преди да са реализирали един долар в оборот и печалби. Сред тях са огромен брой проекти, които преди години не биха видяли бял свят, по чисто икономически съображения. Те получиха милиони, за да разширят бизнеса си и да увеличат служителите.

Времето на благоденствие и евтините пари обаче приключва. 

‘’Новото нормално’’ установено от първите две години на пандемията не се задържа и в момента хората не прекарват цялото си време онлайн. Дистанционната и хибридната работа са тук и ще останат, но много неща са по старому.

Макроикономическата обстановка също е коренно различна спрямо края на миналата година - опасенията от рецесия са напълно реални. Имаме и постоянно повишаване на лихвения процент от централните банки, чиято цел в момента е да се овладее инфлацията, като се това ще се случи чрез охлаждане на икономиката.

Това естествено няма как да мине без увеличаване на безработицата и масови съкращения.

Какви са съкращенията до момента?

От началото на 2022 година до сега, са били освободени над 222 хиляди души от над 1300 технологични компании глобалнo.

По данни на тракера trueup.io можем да видим, че този ноември са освободени над 60 хиляди души, като за сравнение през цялата 2020-та година, когато първоначално имаше вълна от съкращения, са били освободени общо 81 хиляди души.

Много от големите компании, които увеличиха значително своите служители, прибягнаха до съкращения. Amazon освободиха 10 000 от своите служители, а Meta съкратиха над 11 хиляди, дори и Microsoft които имат растеж на оборорите от 11% тази година съкратиха 1 000 души в средата на ноември.

Голям брой по-малки компании и стартъпи също обявиха съкращения, като според професора от Станфордския университет Джефри Префър, много от тези съкращения не са породени заради нуждата от такива, а поради феномена на ‘’социалното заразяване’’.

Според него съкращенията в технологичната индустрия са пример за социално заразяване, при което компаниите просто имитират това, което правят другите.

Съкращенията в много компании са резултат от подражаващо поведение и не са основани на данни налагащи въпросните съкращения.

През последните месеци наблюдаваме и значително намаляване на отворените позиции в технологичните компании. Това е тренд, за който писахме в https://dividend.bg/analyses/ohlazhdane-na-pazara-na-truda, в началото на Август в тази статия. Множество компании обявиха спиране на наемането на нови кадри и са в изчакване.

Важно е да отбележим, че моментът е особено подходящ за растеж за онези компании, които имат осигурено финансиране за следващата година и са в добро финансово състояние.

В текущата ситуация на глобалния IT трудов пазар има много повече кадри, които търсят нова работа, а отворените позиции са повече от два пъти по-малко спрямо половин година по-рано.

Какво се случва в България?

В България наблюдаваме същите тенденции, каквито се случват и в чужбина.

От април насам отворените IT позиции в България постоянно намаляват в абсолютно всички платформи за търсене на работа. Преди 8 месеца обявените IT позиции в най-голямата платформа за работа в България са малко над 7000, а в средата на декември са паднали до 4400.

Към момента няма официално оповестени съкращения в най-големите технологични компании в България, но много от тях драстично намалиха броя на свободните им работни позиции и/или спряха да работят с контрактори.

Какво да очакваме в следващите месеци?

В следващите месеци ни предстои сериозно затягане на коланите.

Традиционно януари е месецът с най-много съкращения и след новогодишните празници може да очакваме нова сериозна вълна на уволнения.

Нещата в момента не изглеждат добре, но в крайна сметка всички сътресения обаче биха могли да се окажат положителни за българските технологични компании, които основно се занимават с IT outsourcing.

Много от чуждестранните компании, които имат нуждата да наемат още хора няма да го направят, като увеличават рязко своите служители на пълно работно време, а ще прибегнат до услугите на контрактори.

Това се случи, както след финансовата криза от 2007-2008-ма, така и през втората половина на 2020 година след първоначалния шок от ковид локдауните.

Тогава много от българските аутсорсинг компании успяха да спечелят много нови проекти, следствие на които да увеличат значително своите екипи в България.

Дори и да има още сътресения на фондовите борси и да влезем в рецесия, търсенето на IT услуги и специалисти ще остане високо, заради продължаващите сериозни инвестиции в онлайн платформи и дигиталната трансформация.

Добър ли е момента за смяна на работата?

Моят съвет към всички, които се чудят дали да не си потърсят нова работа в технологичния сектор след нова година, е да започнат да се оглеждат за такава отсега.

Със сигурност смяната на работа по време на икономическа криза крие своите рискове и препоръчвам на всички да са особено внимателни при избора на нов работодател.

Доброто проучване на компаниите, за които бихме искали да работим, би могло да ни спести сериозни главоболия в бъдеще време.

Все още търсенето на IT кадри е много по-високо, но имайте предвид, че за определени роли ще се озовете в конкуренция с повече хора и компаниите могат да бъдат далеч по-изискващи.


Етикети:
Петър Джугански, IT сектор
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи