Застрашено ли е европейското земеделие

12:13, 17 март 2022
Ще съумее ли ЕС да запази високите си изисквания спрямо вносните продукти
Безизходицата, пред която са изправени фермерите ще ги накара да търсят алтернативни източници на суровини на всяка цена.

Докато европейската икономика е изправена пред енергийна криза, широк недостиг на суровините и земеделски култури, друг сериозен проблем ще бъде поставен съвсем скоро.

Европейският съюз винаги е имал високи изисквания спрямо вноса на стоки предимно що се отнася до хранителните суровини, продуктите за животни, санитарните и фитосанитарни субстанции. Сегашният недостиг и кризата биха могли да застрашат тази практика.

ЕС е принуден максимално бързо да намери алтернативни доставчици и да осигури за селскостопанските производителите зърно, царевица, слънчоглед и торове, които преди внасяше от Украйна и Русия. Все повече държави като Италия, която е с традиции в земеделието и животновъдството и е известна в качествената си продукция, са изправени пред катастрофални липси. Италианските животновъди разполагат с фураж за добитъка за около 3 седмици. След тази дата, ако не бъде намерено решение, е вероятно да се наложи предприемане на радикални действия. След срещата на върха във Версай редица страни призоваха за спешни мерки координирани на европейско ниво. При положение, че основните доставки са компрометирани, Европа ще търси алтернативи отвъд океана, където са разположени другите гиганти в производството на суровини - САЩ, Канада, Бразилия и Аржентина.

Безизходицата, пред която са изправени фермерите ще ги накара да търсят алтернативни източници на суровини на всяка цена. Въпросът за високите стандарти и реципрочните производствени норми ще минат на втори план. Досега ЕС винаги е бил изключително взискателен относно стоките, които внася и това е безценна придобивка.

Преди няколко дена Европейската комисия разреши да бъдат вдигнати, при необходимост, максималните граници на остатъчни вещества за царевицата. Това означава, че при необходимост страните членки могат да внасят царевица с по-високо остатъчно съдържание на пестициди от допустимото досега.

Испания вече се възползва от тази мярка. В бъдеще, в зависимост от ситуацията, би могло да се наложи да внасяме генно-модифицирани продукти или други такива, чието използване не е разпространено в ЕС. Ако кризата би могла да оправдае моментното прибягване до такива търговски практики, то въпросът трябва да бъде разгледан в дългосрочен план. Предизвикателството пред ЕС е голямо. Сегашната ситуация не трябва да създава прецедент и най-вече, ЕС трябва сериозно да внимава това да не се превърне в практика. Нормите, сигурността и здравето на европейските граждани трябва да останат водещи.

Етикети:
историческа комисия, земеделие, енергийна криза, селскостопански производители
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи