Войни на енергийни тронове между Русия и Запада

14:46, 05 септември 2022
Ще повлияе ли икономическата болка на решимостта на политическия елит на ЕС да се отакаже от руските енергийни източници?
Главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер и президентът на Русия Владимир Путин
Промяната в доставките в комбинация с ловка дипломатическа игра на Владимир Путин - насаждане на страх и спекулации по отношение на доставките на газ, доведе до плавното повишаване на цените на енергийните източници и залагането на предстояща европейска енергийна криза

Отказът от руски газ е болезнен и скъпоструващ процес, който несъмнено ще коства главата на не едно европейско правителство. Именно поради това руският президент Владимир Путин стиска внимателно най-силната си карта осъзнавайки, че в краткосрочна перспектива трудно може да загуби този сблъсък.

Още преди старта на войната в Украйна през февруари, "Газпром" започна да продава по-малко природен газ на европейските си клиенти, с което даде ясна заявка, че доставките ще бъдат крайъгълен камък в бъдещите отношения по оста Русия-Европейски съюз.

Промяната в доставките в комбинация с ловка дипломатическа игра на Владимир Путин - насаждане на страх и спекулации по отношение на доставките на синьото гориво, доведе до плавното повишаване на цените на енергийните източници и залагането на предстояща европейска енергийна криза.

ТАКТИКАТА НА ЕС

Европейският съюз възприе курс да попречи на Москва да реализира печалби от продажбата на петрол и газ. Това доведе до ескалация на енергийната война между Русия и Европейския съюз в последните седмици, когато западните страни предприеха координирани действия за ограничаване на цените на износа на петрол и газ от Москва, а Русия като ответна мярка обяви, че няма да пусне ключовия газопровод "Северен поток".

Финансовите министри от Г-7 призоваха за разработване на цялостна система, която да позволява продажбата на руски петрол само на цени, които са по-ниски от пазарните. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също призова за ограничаване на цените на руския газ. Целта е да се ограничат приходите на Русия от продажбата на изкопаеми горива, които помагат за финансирането на войната в Украйна.

МОСКВА ОТВРЪЩА НА УДАРА

В рамките на няколко часа Русия отвърна на удара. "Газпром" обяви безсрочно спиране на ключовия газопровод "Северен поток" до Германия - ход, който вероятно е бил плануван и внимателно премислен от Кремъл. Тласвайки повечето държави от Европейския съюз в спиралата на енергийната криза, преди началото на зимния сезон.

Петъчната бърза размяна на удари между Русия и Запада по отношение на енергетиката показва колко високи са залозите на този етап. Западните правителства от една страна се борят с енергийната криза, която води до инфлация, като същевременно се опитват да оказват максимален натиск върху Москва, насочвайки го срещу износа на руски изкопаеми горива.

Междувременно Русия се възползва от рекордните цени и се надява да навреди допълнително на западните икономики, като намали доставките.

"Ценовият таван е специално разработен, за да намали руските приходи и способността на Русия да финансира агресивната си война, като същевременно ограничи въздействието на руската война върху световните цени на енергията", заявиха министрите от Г-7 в изявление след виртуалната си среща.

ОГРАНИЧАВАНЕ НА ЦЕНАТА НА РУСКИЯ ГАЗ?

В същия ден председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че е "твърдо убедена" в необходимостта от ограничаване на цената на руския газ, изнасян по тръбопроводи за ЕС - нещо, което блокът иска да направи, както, за да притисне финансово Русия, така и, за да ограничи покачващите се цени на енергията у дома.

"Ограничение на цената на газа може да бъде предложено на европейско равнище", каза тя.

Това е опит да се въведе ред на световните енергийни пазари, които бяха силно дестабилизирани от нахлуването на Русия в Украйна преди повече от шест месеца.

Кремъл предупреди, че ще спре да продава петрол на компаниите, участващи в схемата на Г-7, а "Газпром" обяви, че няма да рестартира газопровода "Северен поток" към Германия в събота, както беше планирано.

Руският монополист за износ на газ се позова на проблеми с поддръжката на подводния газопровод. "До отстраняване на неизправностите в оборудването транспортирането на газ по газопровода "Северен поток" е напълно спряно", заявиха оттам.

Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия, нарече аргумента на "Газпром" "погрешен" и заяви, че това е "още едно потвърждение за неговата ненадеждност като доставчик".

Въпреки усилията да се възпрепятства износът на енергия от Москва - основна част от бюджета на страната - комбинацията от високата зависимост от руската енергия в много страни от ЕС и силното търсене от страни като Индия и Китай не е спряла потока от парични средства в хазната на Кремъл.

Въпреки че износът на руски петрол намаля през юни, страната е спечелила 20,4 млрд. долара за месеца, което е с 40 % повече в сравнение със същия месец на миналата година, според Международната агенция по енергетика.

ЕС се противопоставя на забраната на руския природен газ - който миналата година представляваше 40% от вноса на блока - но обеща да сведе до минимум зависимостта си. Въпреки това Кремъл е прекратил или ограничил износа за десетина държави от ЕС, а вносът в края на август е бил с 68% по-нисък от същия момент на миналата година, според мозъчния тръст Bruegel.

През последните седмици "Северен поток" работи само с 20 процента от капацитета си и Берлин е все по-песимистично настроен по отношение на връщането към нормалния режим.

"Това, което очаквам, е, че по никакъв начин не можем да разчитаме на Русия или на "Газпром", заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек в четвъртък (о1.09.22 г.).

Въпреки това "Газпром" не страда - цените на газа са около 10 пъти по-високи от тези преди година, а през първата половина на тази той отчете рекордна нетна печалба от 41,3 млрд. долара.

Това подтиква ЕС, САЩ и други държави да работят за възпрепятстване на тези печалби.

НАМАЛЯВАНЕ НА ИЗНОСА

Шестият пакет от санкции на ЕС предвиждаше пълна забрана за внос на руски суров петрол по море до 5 декември и на рафинирани продукти до 5 февруари - с изключения за страни като Унгария, които са силно зависими от вноса на петрол по тръбопроводи. Усилията на Г-7 ще съвпаднат с графика на ЕС.

Миналата година ЕС е внесъл руски петрол и петролни продукти на стойност 71 млрд. евро. Съединените щати, които купуват много по-малко руски петрол, наложиха собствена забрана през март.

Планът на Г-7 призовава широка коалиция от държави да определи цена за руския петрол, по-ниска от пазарната - ключът е да се намери ниво, при което Русия ще продължи да изпомпва, но което е достатъчно ниско, за да не получава огромни печалби.

Планът предвижда да се откаже достъп на Русия до жизненоважния лондонски застрахователен пазар, който покрива 95 % от световната индустрия за превоз на петрол, ако тя не спазва ценовата граница. Голяма част от руския суров петрол се транспортира с танкери от страни като Гърция и тази търговия може да бъде възпрепятствана от застрахователните ограничения.

Собствеността на петролните танкери далеч не е ясна, но според анализа на Брукс 55% от капацитета на петролните танкери, които са отплавали от Русия между месец март и август, са имали гръцки бенефициенти - в сравнение с 35% през същия период на 2020 и 2021 г. Тъй като санкциите все още не са влезли в сила, в тази дейност няма нищо незаконно, въпреки че украинският президент Володимир Зеленски критикува ролята на Гърция в превоза на руски петрол.

Целта на Г-7 е да направи тези превози много по-малко изгодни за Русия.

"Днес Г-7 направи важна крачка напред в постигането на двете ни цели - да окажем натиск за намаляване на световните цени на енергията и същевременно да лишим Путин от приходи, с които да финансира бруталната си война в Украйна", заяви финансовият министър на САЩ Джанет Йелън.

ЕС също се стреми да се откаже от руския газ. Рязкото покачване на цените се отразява на цените на електроенергията, подхранва инфлацията и предизвиква нарастваща политическа нестабилност на континента.

На 9-и септември министрите на енергетиката на ЕС ще проведат извънредна среща на върха, за да се справят с проблема, и все по-често се чуват призиви за ограничаване на приходите от природен газ от Русия.

РЕАКЦИЯТА НА КРЕМЪЛ

Руският политически елит реагира раздразнително от идеята за пределни цени и Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, предупреди, че Москва ще спре износа за страните, които се присъединяват към усилията за определяне на такива пределни цени.

"Ние просто няма да си сътрудничим с тях по отношение на петрола на такива непазарни принципи", каза той.

Но дори и Русия да спре износа на петрол за страните, които определят таван, това пак ще се отрази на приходите им, тъй като може да принуди Москва да направи отстъпка при продажбите за други страни.

На този фон по-голямата част от политическия елит на Европейския съюз изглежда решен да изтърпи икономическата болка от енергийната война с Кремъл, за сметка на все по-поляризираните мнения на гражданите на ЕС, които най-силно усещат последиците от санкциите и новия курс за отказ от руски енергийни източници.


Етикети:
Русия, Украйна, Европейски съюз, газ, Газпром
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи