Войната в Украйна и уроците, които (не) научихме...

12:05, 29 март 2022
Какво се случи и какви са възможните развръзки на конфликта?
Когато сутринта на 24 февруари 2022 г. руските сили пресичат украинската граница с изненадваща атака по четири направления, Москва предполага, че военната съпротива ще бъде слаба и че украинската столица Киев ще бъде превзета бързо, като се пощади цивилното население от продължителен конфликт.

Когато сутринта на 24 февруари 2022 г. руските сили пресичат украинската граница с изненадваща атака по четири направления, Москва предполага, че военната съпротива ще бъде слаба и че украинската столица Киев ще бъде превзета бързо, като се пощади цивилното население от продължителен конфликт. Още на втория ден от инвазията обаче става ясно, че този план няма да се осъществи: военната съпротива е много по-голяма от очакваното и дори важни градове в близост до границата, като Чернигов, Суми и град Харков, който има население над един милион души, не могат да бъдат превзети.

Единствено Кримският фронт в южната част на страната може би оправда очакванията на Москва. Град Херсон беше превзет на 7-ия ден в северозападна посока, Мелитопол - обкръжен в източна посока (появи се непотвърдена информация, че е превзет на 26 февруари), Бердянск - обкръжен (също има разнопосочна информация дали е бил превзет на 28 февруари), а Запорожие - районът с атомната електроцентрала - до голяма степен превзет. Единствено стратегически важният Мариупол, с обширната си система от тунели, се задържа и е силно оспорван от 8-ия ден на инвазията (вчера се появи информация, че и той е бил превзет).

Друга неприятна изненада за Москва беше пасивността на рускоезичното население в Източна и Североизточна Украйна. Дори в руските медии липсват кадри на хора, които посрещат с радостни възгласи руските сухопътни войски.

Каскада от проблеми

Това, което беше планирано като блицкриг, скоро се превърна в обсада и позиционна война в Северна и Североизточна Украйна. Последиците от първоначалното лошо планиране са мащабни и не са разрешени от руските сили и до днес. Обкръжаването на градовете в близост до границата обвързва ключовите руски офанзивни сили и им пречи да напредват, за да не застрашат маршрутите за снабдяване. Именно снабдяването е ахилесовата пета на руската операция. Ако приемем, че военният успех ще бъде постигнат чрез обграждане на големите градове, се появяват затрудненията причинени от недостиг на провизии, гориво и боеприпаси. Продоволствените дефицити и неуспехите се отразяват и на бойния дух на руските войници, които невинаги добре разбират причините за войната.

Също така са налице и тежки загуби, които Пентагонът миналата сряда оцени на повече от 7000 войници, убити в бой. Така, според анализ на Пентагона, руските сухопътни сили са на ръба на бойна неспособност. Тази оценка беше потвърдена в неделя от статия в "Комсомолская правда", която цитира руския министър на отбраната, че са убити 9861 войници и са ранени 16 153. Статията във вестника обаче беше незабавно изтрита и представена като дело на хакери; сега тя е достъпна чрез Wayback Machine на интернет архива. Загубите принуждават Москва да хвърли в боя своите дълбоки резерви и да ангажира нови войски от Далечния изток, Армения, както и да “покани” на фронта сирийски наемници.

На Русия й е трудно да се приспособи към украинската тактика

Големите загуби на руските сили също са свързани с украинската стратегия. В много случаи украинската армия извършва атаки от засада. Тези добре обучени малки групи са оборудвани с модерни западни базуки и противовъздушни ракети. Тъй като разполагат с познания за терена на бойните действия, те могат да нанесат удар от нищото, например като унищожат първия автомобил в руски конвой, принудят останалите превозни средства да спрат и след това да посипят другите с дъжд от ракети и снаряди. Подобни атаки нарушават и без това крехките руски доставки във вътрешността на страната и обвързват допълнителните руски сили, които трябва да бъдат изпратени, за да ги защитят.

Перспективата

Към момента се намираме във фаза на прегрупиране на руските въоръжени сили, които се подсилват както с войници, така и с материали. Активните бойни действия сега се водят предимно в Донбас, а Русия разчита на изтощение на ВСУ, въздушни удари и ракети с далечен обсег, изстрелвани по море. Периодът на относително спокойствие обаче е от полза и за Украйна, която продължава да се снабдява със западни оръжия, за да поддържа партизанската си стратегия и дори да премине в настъпление.

Съществуват няколко възможности за бъдещо развитие на събитията:

(1) Споразумение в резултат на преговорите

Това ще стане възможно само ако и двете страни не виждат реално предимство във военното решение. Освен това всеки консенсус за спиране на войната ще трябва да позволи на Владимир Путин да се оттегли с достойнство. В края на краищата личната политическа съдба на Путин вече е твърде тясно свързана с изхода от неговата украинска авантюра. Но дори и компромис с Украйна няма да прогони опасността за Путин: САЩ биха могли да обвържат отмяната на санкциите с примиряване с извършените военни престъпления и с изплащане на обезщетения, като по този начин прекарат руската мечка през дипломатическата мелница.

(2) Руска победа на бойното поле

В настоящата ситуация е малко вероятно Путин да се съгласи на какъвто и да е мир, докато все още има шанс за военен успех. Не бива да се забравя, че Киев - въпреки изтеглянето на руските сили миналата сряда на 15 до 20 км северозападно от града - е в обсега на руските оръдия. Освен това Русия все още може да превземе Николаев на Кримския фронт. Превземането на Изюм би могло да обкръжи и последните украински райони в Донецка област, а превземането на Мариупол в Луганска област би освободило офанзивни сили, които биха могли да бъдат насочени срещу силно укрепения Кривой Рог или по суша срещу стратегически важния пристанищен град Одеса, край чийто бряг от десетия ден на инвазията се намират руски десантни кораби.

Владимир Путин може да бъде подпомогнат и от намесата на беларуски части, които биха могли да нахлуят в Северна Украйна, ако Александър Лукашенко получи провидение, че шансовете му да се задържи на държавното кормило намаляват с провала на Путин. Такъв ход би засегнал най-вече западните доставки в Украйна.

(3) Украинска победа на бойното поле

Очевидната военна слабост на Русия обаче би могла да насърчи Украйна сама да прогони руснаците. Това към момента се случва на определени места, както видяхме в Ирпин и Макарив в изминалата сряда, но в момента едва ли е мислимо в по-голям мащаб.

(4) Продължителна безизходица

Така се появяват двата най-възможни варианта. Руските сили ще завладеят напълно Луганска и Донецка област, както и Мариупол. Което ще форсира Битката за Одеса. Освен това Москва вероятно ще се опита да засили влиянието си в украинските области с преобладаващо рускоезично население чрез референдуми и създаване на още "народни републики". Възстановяването на разрушените градове обаче ще бъде извън възможностите на Русия.

(5) Владимир Путин е отстранен или подава оставка

В последните дни нещата във властовия кръг около Владимир Путин стават все по-(не)спокойни. В допълнение е и смяната на високопоставени военни и служители на разузнаването. Съобщава се, че дългогодишният съветник Анатолий Чубайс вече е напуснал страната. Министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов не са се появявали на публични места от 11 март. По този начин в средносрочен план е възможен срив на властта на Путин, тъй като е под въпрос и доколко генералният щаб ще го последва.

В заключение

На този етап вероятно е прибързано да се говори за колапс на руските въоръжени сили. В момента се намираме във фаза на струпване и пренасочване на руски войски. Също така е малко вероятно Москва да приеме мирно споразумение сега, особено след като САЩ и западните държави не предлагат на Русия решение, което да съхрани нейния имидж и самочувствие. Въпреки това, с развитието на войната в Украйна, едно е ясно: с "украинската авантюра" шахматистът Владимир Путин заложи политическото си бъдеще и репутацията на руската армия - с далечни и труднопредвидими геополитически последици. 

Етикети:
Русия, Украйна
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи