Трето полувреме за Си Дзинпин

15:48, 13 октомври 2022
Възможно е 69-годишният Си да остане на власт до края на живота си
Си Дзинпин се готви да затвърди своята власт в Китай
Конгресът на Комунистическата партия в Пекин започва на 16 октомври - една от най-важните срещи в историята на партията

Очаква се управляващата Комунистическа партия на Китай да връчи трети петгодишен мандат на Си Дзинпин, вероятно най-могъщият китайски лидер след Мао Дзедун през 70-те години на миналия век.

Решението, което идва след като през 2018 г. бе премахнато ограничението за два мандата, ще затегне още повече хватката му върху Китай. Възможно е 69-годишният Си Дзинпин да остане на власт до края на живота си. Историческият ход трябва да бъде направен на конгреса на Комунистическата партия в Пекин, който започва на 16 октомври - една от най-важните срещи в историята на партията.

В момента Си Дзинпин заема три висши поста.

Като генерален секретар той е ръководител на Китайската комунистическа партия. Като президент той е държавният глава на Китай. Като председател на Централната военна комисия на Китай той командва въоръжените сили на страната.

Си Дзинпин вероятно ще запази първите две титли - генерален секретар на партията и председател на Централната военна комисия на партийния конгрес, който се провежда на всеки пет години, и президентския пост на годишния Национален народен конгрес през пролетта на 2023 г.

Какво ще се случи на конгреса?

Около 2300 делегати ще се съберат в Голямата зала на народа на площад Тиенанмън  за около седмица. Около 200 от тях ще бъдат избрани за членове на централния комитет на партията, както и около 170 заместник-членове. Централният комитет ще избере 25 души в Политбюро на партията, а той ще назначи членовете на постоянния комитет на Политбюро. Това е елитът на елита. 

Понастоящем в него членуват седем души, включително генералният секретар на партията Си Дзинпин. Всички те са мъже. Очаква се централният комитет да заседава в деня след края на основния конгрес.

Защо това е важно?

Си ще ръководи втората по големина икономика в света и една от най-големите военни сили. Според някои анализатори той вероятно ще тласне Китай към по-авторитарна политическа позиция през третия си петгодишен мандат. 

"Китай под ръководството на Си се движи в тоталитарна посока", казва професор Стив Цанг от Училището за ориенталски и африкански изследвания (SOAS) към Лондонския университет. "Китай при Мао беше тоталитарна система. Все още не сме стигнали дотам, но се движим в тази посока." Професор Цанг казва, че по време на конгреса може да бъдат направени промени в устава на партията, като "мисълта на Си Дзинпин" бъде допълнително утвърдена като водеща философия на партията. "Мисълта на Си Дзинпин" е марката на китайския социализъм на Си - настойчива националистическа философия, която е силно скептична към частния бизнес. Под негово ръководство китайските власти предприеха строги мерки срещу мощни компании в няколко сектора на икономиката. "Ако това се случи, те на практика ще го превърнат в диктатор", казва професор Цанг пред BBC.

Екипът на висшето ръководство на Китай, който ще бъде представен на конгреса, ще определя огромен набор от политики. Всеки намек за бъдещата посока на Китай ще бъде следен внимателно по света, особено по отношение на ключовите предизвикателства: икономически, политически, дипломатически и екологични.

Икономическото предизвикателство пред Китай

През последните десетилетия китайската икономика преживя бум. Сега обаче тя е изправена пред сериозни икономически сътресения, породени от блокирането на Ковид-19, повишаването на цените и голямата криза с недвижимите имоти. Нарастващите страхове от глобална рецесия, предизвикани от войната в Украйна, също накърниха доверието. Икономическият растеж под ръководството на Си е по-нисък, отколкото при предишните президенти Дзян Дзъмин и Ху Дзинтао.

Някои анализатори твърдят, че легитимността на комунистическото правителство зависи до голяма степен от способността му да осигури по-високи доходи и добри работни места за китайските работници. Затова лошите икономически резултати през следващите пет години могат да доведат до сериозни политически проблеми за Си Дзинпин. Конгресът ще постави началото на разтърсване на ключови икономически длъжности, включително управител на централната банка и премиер.

Нулев Ковид

Подходът на Китай към пандемията "нулев Ковид" е една от знаковите политики на Си. Докато по-голямата част от света се връща към нормалния си живот, китайските власти увеличиха усилията си за ограничаване на епидемиите със строги забрани, масови тестове и продължителни карантини. Според докладите през последните седмици повече от 70 града, включително Шънджън и Чънду, са били изцяло или частично блокирани, като десетки милиони жители са били засегнати, огромен брой предприятия са били прекъснати и има съобщения за обществено недоволство.

Си Дзинпин обеща "решително да се бори срещу всякакви думи и действия, които изопачават, поставят под съмнение или отричат" неговата политика спрямо Ковид-19. Едно голямо избухване в навечерието на конгреса или по време на самата среща рискува да навреди на имиджа на компетентност на Си Дзинпин. Някои наблюдатели твърдят, че партията може да използва конгреса, за да обяви победа над пандемията и да прекрати политиката на нулев ковид. В противен случай партията може да твърди, че Китай, за разлика от други страни, цени живота на хората повече от икономиката, като в този случай политиката ще продължи.

Тайван и Западът

Си Дзинпин също така предпочита твърд подход в отношенията със Запада, особено по отношение на Тайван. Посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ в Тайван през август накара Китай да започне военни учения, включително стрелба с ракети около острова. Китай гледа на Тайван като на отцепническа провинция, която в крайна сметка ще бъде под контрола на Пекин. Тайван се възприема като отделен от континенталната част на страната. Си Дзинпин заяви, че "обединението" с Тайван "трябва да бъде осъществено" до 2049 г., когато се навършват 100 години от създаването на Народната република - и не изключи възможността за използване на сила за постигането на тази цел.

Експерти по сигурността твърдят, че едно китайско превземане на Тайван би разклатило мощта на САЩ в западната част на Тихия океан и отвъд него.Тайван е от огромно стратегическо значение за Запада, част от така наречената "първа островна верига", която включва списък от територии, които от десетилетия са съюзници на САЩ.


Етикети:
Китай, Си Дзинпин
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи