Трагедията на хората и пошлостта на политиците

15:15, 08 септември 2022
За ходенето на „кални бани“ и уж случайните снимки с партийни тениски
Наводненията и пошлостта на политиците
Народът е казал „Прави добро, но тихо“

Датата 1 септември се оказва кошмарна за жителите на карловските села Каравелово, Богдан, Кърнаре, Слатина и други в областта, за които обаче няма телевизионни репортажи и някак остават на заден план.

Към момента информацията е, че има разрушени седем моста на общински пътища, 11 съоръжения към тях в населените места, напълно разрушени са коритата на три малки реки. 340 къщи са наводнени, шест са напълно разрушени, а 40 са много тежко пострадали и не могат да се обитават. Около 150 хиляди квадратни метра е отнесената улична настилка, около 20 километра са повредените общински пътища. Поражения има по няколко детски градини, две училища, три читалища, а над 60 автомобила са в неизвестност, вероятно затрупани под наноси и дървесина.

сн. Facebook

По телевизионните репортажи виждаме плачещи и обезверени хора. Хора, които не виждат „светлина в тунела“. Млади и възрастни, мъже и жени показват пред камерите унищожения си живот и питат „Кой ще ни помогне?“. Не вярват в политиците, а и защо ли да им вярват – нали най-много се лъже след лов и преди избори.

Трудно е да се повярва, че точно на старта на предизборната кампания кандидатите за власт и слава са били обзети от спонтанна нужда да вършат добри дела и да помагат на хората в нужда. Дори и да са имали чисти намерения, народът е казал „Прави добро, но тихо“. За политик в кампания обаче явно това не важи.

Заради звездния му пробив в политиката преди година, очаквано най-много „реакции“ в социалните мрежи събра съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков. Не че не трябва да се помага, макар и с популистки подбуди. Но погледите прикова по-скоро пошлото тиражиране на добрините, странно или не, уловени от обектива на професионален фотограф.

Който е изработил тази пиар стратегия за експремиера Петков, трябва да си скъса дипломата. Как непредубеден човек да се върже на трика, че „съвсем случайно“ в редица фейсбук групи, от „случайни“ хора се качват снимки, на които Кирил Петков е със светеща от чистота партийна тениска, без капка кал на нея и лопата в ръка. И ако това е малко, усетилите късно гафа съветници после му казали да се преоблече, за да замажат положението.

сн. Facebook

сн. Facebook

Излязоха и редица дребни, но важни детайли около акцията на „Продължаваме промяната“. Например бе запечатан кадър, на който се вижда професионалният фотограф, съпровождащ бившият премиер с лопата в ръка. Местни хора пък разкриха, че Кирил Петков не е помагал цял ден в Карловско, както той твърди, а е пристигнал в късния следобед, а преди това е участвал в честванията на Деня на Съединението в столицата.


сн. Facebook


На мнозина не се хареса и че на петия ден от кризата в Карловско Кирил Петков се бе хванал на хорото…

сн. Facebook

„Демократична България“ също попадна под кръстосан огън заради шумно отразената им доброволческа акция. 

сн. Facebook

сн. Facebook

Най-много си навреди кандидат-депутатът Теодор Михайлов, който описа акцията като ходене на „кални бани“. В крайна сметка Михайлов се извини за неуместния израз. Дали му е простено ще стане ясно на 3 октомври.
Вечно жадната за внимание бивша омбудсманка Мая Манолова също не пропусна да се изяви и да ни разплаче от умиление.  


сн. Facebook

Да помага на пострадалите от наводнението в Карловско беше и първата дама Десислава Радева, която никъде не публикува, че е там. Това изглежда нормално, след като още през първия си мандат президентът Румен Радев бе критикуван заради нейни среднощни постове в социалните мрежи.

сн. Facebook

В графата гаф слагаме и факта, че за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов трагедията с наводненията сякаш не съществува. По време на критичните моменти в Карловско във винаги активния му профил грейна негова снимка с примата Лили Иванова. Трудно е да се каже какво е скритото послание на този фотос. Дали е за „ветрове“ в платната на герберския кораб преди изборите или, че ще „търси детелини по безкрайна земя“, за да се върне на власт с късмет.  

Безплатен съвет: за да излязат политиците от тази неприятна ситуация поне с малко достойнство, може би е време да извадят от партийните каси една прилична сума и да я дарят за хората, пострадали от наводненията. Да, има риск отново да бъдат упрекнати, че си правят пиар, но така поне няма да е пошъл.

Етикети:
Кирил Петков, Бойко Борисов, Мая Манолова, избори, Карлово, преизборна кампания, трагедия, Теодор Михайлов
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи