Справедливост за Джамал Хашоги - causa perduta

12:56, 18 ноември 2022
"Тези политици не заслужават уважение", заяви годеницата на убития Хашоги
САЩ отказаха да започнат разследване срещу Мохамед бин Салман
На 2 октомври 2018 г. Джамал Хашоги влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи документи, свързани с неговия брак, но никога не напуска сградата

Ликвидирането на саудитския журналист Джамал Хашоги е едно от най-жестоките политически убийства през последните години. Досега извършителите не са осъдени, но надежди за справедливост имаше.

Джамал Ахмад Хашоги е саудитски дисидент, автор, журналист и колумнист. Хашоги напуска Саудитска Арабия през септември 2017 г. в доброволно изгнание. По-късно пише за вестници, критикуващи саудитското правителство. Той е ярък противник на принца на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман и краля на страната – Салман. Хашоги  се противопоставя на намесата на Саудитска Арабия в гражданската война в Йемен.

На 2 октомври 2018 г. Джамал Хашоги влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи документи, свързани с неговия брак, но никога не напуска сградата...

Преди няколко месеца Саудитска Арабия издаде кралски указ, с който се постановява, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман ще поеме и поста на министър-председател от баща си, което е било бил умен ход, който е направен с цел да обезпечи неговата защита. След назначаването в края на септември престолонаследникът на Саудитска Арабия получи защита от евентуално съдебно преследване в САЩ.

След убийството на саудитския дисидент и журналист Джамал Хашоги на 2 октомври 2018 г., неговата годеница Хатидже Ченгиз и основаната от Хашоги правозащитна организация "Демокрация за арабския свят сега", подадоха през 2020 г. съдебен иск в САЩ срещу Мохамед бин Салман и други лица, обвинявайки ги в участие в убийството. Ищците са предявили и лични претенции, като твърдят, че Ченгиз е претърпяла лични вреди, както и финансови загуби в резултат на убийството на годеника ѝ.

През 2020 г. Саудитска Арабия съди петима от предполагаемите саудитски убийци и им издава смъртна присъда, която в крайна сметка е заменена с 20 години затвор. Според различни съобщения обаче се твърди, че осъдените живеят в луксозен комплекс близо до Рияд. Заместник-началникът на саудитското разузнаване Ахмед ал-Асири и Сауд ал-Кахтани, бивш съветник на престолонаследника, не са били подведени под отговорност.

Възможна ли е справедливост за Хашоги?

Една от последните надежди за справедливост изчезна през април 2022 г., когато Турция прехвърли делото срещу 26 саудитски обвиняеми в Рияд. Активисти за правата на човека заявиха, че този ход означава край на надеждите за правосъдие за убития журналист. Хатидже Ченгиз обаче смята, че правата не са загубени, докато някой ги изисква. "Държава, която убива невинни хора, трябва да бъде осъдена", заяви 40-годишната журналистка и експерт по Близкия изток в Берлин, където беше поканена да изнесе лекция, организирана от фондация "Хелмут Шмид".

Надеждата на Ченгиз не угасва и тя подава граждански иск в САЩ, макар да знае, че реалната политика означава, че в един размирен свят някогашните парии могат отново да станат партньори.

Реакцията на САЩ

В четвъртък администрацията на Байдън постанови, че престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман има имунитет срещу съдебно дело във връзка с убийството на Джамал Хашоги, което предизвика незабавното осъждане на бившата годеница на убития журналист.

"Джамал отново умря днес", заяви бившата годеница на Хашоги, Хатидже Ченгиз, в Twitter минути след като новината стана публично достояние. По-късно тя добави: "Мислехме, че може би ще има светлина за правосъдието от САЩ, но отново парите са на първо място."

"Това е правно решение, взето от Държавния департамент съгласно дългогодишните и утвърдени принципи на обичайното международно право", заяви в писмено изявление говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом. "То няма нищо общо със същността на делото."

В документ, подаден в Окръжния съд на САЩ за окръг Колумбия, адвокатите на Министерството на правосъдието пишат, че "доктрината за имунитета на държавния глава е добре установена в международното обичайно право".

Адвокатите на Министерството на правосъдието заявиха, че изпълнителната власт на САЩ, позовавайки се на администрацията на Байдън, е "определила, че подсъдимият бин Салман, като действащ ръководител на чуждестранно правителство, се ползва с имунитет на държавен глава от юрисдикцията на американските съдилища в резултат на тази си длъжност".

Oтношения Саудитска Арабия - САЩ 

Oтношенията между Саудитска Арабия и Съединените щати се характеризират с възходи и падения. Преди Джо Байдън да встъпи в длъжност като президент на САЩ, той заяви, че ще третира Саудитска Арабия като "държава парий" заради убийството на Хашоги. Но още през юли Байдън и престолонаследникът Мохамед бин Салман оставиха настрана различията си пред лицето на световната енергийна криза и поставиха началото на нова ера на сътрудничество.

След това отношенията отново се изостриха, а в САЩ са бяха подразнени от политиката на кралството от Персийския залив заради решението на ОПЕК+ от ноември да произвежда с два милиона барела по-малко петрол на ден. Смята се, че Саудитска Арабия и Русия са водещите сили в петролния алианс. Администрацията на Байдън изтълкува този ход като пряка подкрепа за Русия във войната в Украйна, тъй като произтичащото от него увеличение на цените на петрола ще донесе на Москва повече пари.

Нов обрат?

Повече от иронично е, че президентът Байдън собственоръчно гарантира, че Мохамед Бин Салман няма да избегне отговорност, именно той обеща на американския народ, че ще направи всичко, за да го държи отговорен за убийството на Хашоги. Очевидно сложната геополитическа ситуация кара администрацията на Джо Байдън да забрави даденото обещание, в опит да топи ледовете с кралството. Разочарованието за изгубените надежди за справедливост в САЩ остават изцяло за сметка на близките на убития журналист.

"Тези политици не заслужават уважение"

"Изминаха четири години, през които се сблъсках с истинската политика", заяви Хатидже Ченгиз преди месеци в Берлин, вероятно предусещайки бъдещото съдебно решение в САЩ. "Вече съм запозната лично с понятията глобална система, компромиси при закрити врата, икономически интереси на държавите и баланс на силите."

Тя заяви, че съжалява за тези политици, и добави, че за тях е срамно и че не заслужават уважение.

Убийството на Джамал Хашоги безспорно има политически мотиви. Целта е да се преустановят усилията и призивите на журналиста за провеждане на демократични реформи в арабския свят. Лиспата на справедливо дело спрямо неговите инквизитори и поръчители показва фактическата немощ на инструментариума на Западния свят да реагира адекватно в подобни ситуации, или липсата на желание за търсене на справедливост.
Етикети:
САЩ, Турция, Саудитска Арабия, Джо Байдън, Джамал Хашоги
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи