Спадът на цените в Китай крие рискове за икономиката

12:05, 06 февруари 2024
Индексът на производствените цени за китайската икономика (PPI) отчита спад в продължение на 15 месеца
Данни на китайското министерство на търговията показват, че близо 200 млн. души са заети в компании, дейността на които са свързани с износа

Анализ на Калин Георгиев, финансов анализатор от БенчМарк Финанс.

Данните, които идват от Китай през последните месеци показват забавяне на ръста на цените.

Започналата производствена дефлация в страната крие риск за стабилността на малките китайски компании, които са експортно ориентирани. Високите лихвени проценти в развитите западни икономики в комбинация с нарастващия протекционизъм допълнително усложняват ситуацията.

Индексът на производствените цени за китайската икономика (PPI) отчита спад в продължение на 15 месеца. Това означава, че вече повече от една година маржовете на печалба на тези компании намалява до степен, в която промишленото производство и работните места са изложени на риск.

А това задълбочава икономическите проблеми, както и влошава ситуацията на пазара на недвижими имоти.

Данни на китайското министерство на търговията показват, че близо 200 млн. души са заети в компании, дейността на които са свързани с износа.

Според някои пазарни експерти разрешаването на проблема с дефлацията трябва да е топ приоритет за управляващите в Пекин. Защото в случай, че дефлацията се задълбочи това ще рефлектира негативно и върху икономическия растеж на страната. Тогава целта за ръст от 5% през настоящата година може да се окаже мираж.

"Компаниите намаляват цените на продуктите и услугите, а след това и заплатите на персонала. След това потребителите намаляват покупките. Това може да се окаже порочен кръг", коментира ситуацията Реймънд Йънг, главен експерт по икономическите въпроси, свързани с Китай в ANZ.


Печалбите на китайските промишлени предприятия са намалели с почти 2.5% през изминалата година. Официално проучване показва, че производствената активност в Китай се свива за четвърти пореден месец през януари, а износът намалява за десети пореден месец.

Слабият износ означава, че китайските власти трябва да прибегнат до употребата на други лостове, за да стимулират икономическия растеж. А това задължително ще премине през стимулиране на потреблението на домакинствата.

Китай насочва значителни финансови ресурси към производствения сектор, а не към потребителите, което засилва опасенията за задълбочаване на дефлацията дори в процъфтяващи сектори, като например този на електромобилите.

Представители на автомобилната индустрия очакват производството и износа да се увеличат, но приходите да намалеят. Тъй като Китайската централна банка увеличава ликвидността във финансовата система, за да стимулира растежа, банките насърчават фабриките с евтини предложения за кредити.

Но притиснати от по-големите си конкуренти, малките компании не желаят да вземат заеми, за да финансират нов бизнес. Според доста икономисти това е прекъснато звено във все по-неефективната парична политика на Китайската народна банка.

Корпоративните инвестиции в страната са намалели с 0.4% през 2023 година, докато държавните са се увеличили с малко над 6%.

“Този път е различно”

Китай имаше дефлационни смущения през 2015 година, когато се сблъска с проблеми, свързани със свръхкапацитет в основни отрасли като стоманодобивния например. Властите наложиха ограничение в развитието на тези отрасли, за да ограничат предлагането. В същото време засилиха инфраструктурните проекти както и сектора на недвижимите имоти.

“Настоящата ситуация е по-различна от тази през 2015 година. Това е така, тъй като става въпрос за излишък в частния сектор”, коментира ситуацията Ни Вен, икономист в Hwabao Trust, акцентирайки най-вече върху компаниите, занимаващи се с електроника, машиностроене и химическа промишленост.

Според Вен свиване на предлагането трудно ще бъде реализирано през тази година. Поради това акцент трябва да се постави върху стимулиране на търсенето от страна на домакинствата.

https://www.benchmark.bg/

Етикети:
икономика, цени, Китай, спад, Калин Георгиев
Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Анализи