След Елизабет II: Нова ера, белязана от икономическа нестабилност

14:02, 09 септември 2022
През последните 70 години Обединеното кралство премина през икономически върхове и спадове
След Елизабет II: Нова ера, белязана от икономическа нестабилност
70-годишното управление на кралицата обхваща паметни периоди - последиците от Втората световна война, края на огромната британска империя, гласуването за Брекзит през 2016 г., когато Великобритания напусна Европейския съюз и глобална пандемия

Смъртта на кралица Елизабет II поставя началото на нова ера за Обединеното кралство, но тя е изпълнена с икономическа несигурност и влошени обществени настроения. Кралицата, която е най-дълго управлявалият монарх в Обединеното кралство, почина "мирно", заобиколена от семейството си, на своето любимо място - замъка Балморал в Шотландия. Тя е наследена от най-големия си син, който беше провъзгласен за крал Чарлз III часове след смъртта ѝ.

След новината хиляди британци се събраха пред Бъкингамския дворец, за да отдадат почитта си, защото кралицата беше обичана от народа си. „Кралица Елизабет II беше скалата, върху която е изградена съвременна Великобритания“, както каза в речта си новият премиер на Обединеното кралство Лиз Тръс. 70-годишното управление на кралицата обхваща паметни периоди - последиците от Втората световна война, края на огромната британска империя, гласуването за Брекзит през 2016 г., когато Великобритания напусна Европейския съюз и глобалната пандемия. Елизабет II преживя тези предизвикателства, включително и боледуването от COVID. Тя се превърна в символ на рядка константа в свят на постоянни промени.

Смъртта на кралицата бележи края на ера, която ще раздели икономиката и политиката на Великобритания на два периода – по време и след Елизабет II.

Обединеното кралство преживява много промени за последните 70 години. Икономиката е белязана от възходи и падения – петролен шок, валутни и финансови кризи, излизането на Великобритания от Европейския съюз. Като цяло обаче преобладава тенденцията на разширяване.

Според данни на Института за фискални изследвания, публикувани от „Блумбърг“, доходите на родените през 1952 г. са по-високи от средните за съгражданите им през целия им живот. На 70-годишна възраст мъжете и жените живеят със седем години по-дълго, отколкото преди седем десетилетия. Обединеното кралство е по-богато, а хората са по-здрави.

Тенденцията на разрастване до голяма степен се дължи на бум в сферата на услугите, които процъфтяват, след като производственият сектор отстъпва. Докато дерегулацията на банковото дело с "големия взрив" превърна Великобритания в глобален финансов център, делът на работните места спадна до едва 7% от почти 30% през 1952 г.

Имотният сектор във Великобритания търпи огромни промени. Според Nationwide Building Society средната цена на жилищата е скочила от по-малко от 2 000 паунда - равностойността на около 60 000 паунда днес - до 270 000 паунда. Жилищата значително изпреварват инфлацията и ръста на доходите, а в някои години генерират повече богатство за собствениците на жилища, отколкото те са придобили от заетост. През 1952 г. във Великобритания семейното жилище се е купувало без проблем само с дохода на единия от двамата съпрузи, за разлика от днес.

Броят на собственици на жилища в Обединеното кралство се увеличава по времето на „желязната лейди“ Маргарет Тачър заради нейната визия за "демокрация на собствеността". От 2000 година насам обаче цените на имотите във Великобритания се повишават рязко.

През 70-те години средната инфлация във Великобритания е малко под 5%.

През месец юли тази година инфлацията в Обединеното кралство е 10,1%, което поставя 40-годишен рекорд. Представители на американската инвестиционна банка Goldman Sachs предупредиха неотдавна пред "Файненшъл Таймс", че ако цените на газа останат високи, инфлацията може да надмине 22% през следващата година.

В търговско отношение Обединеното кралство не е толкова силно, както през 60-те години на миналия век. Тогава на него се падат почти 9% от световния износ на стоки, сега делът му е малко над 2%.

Спадът се дължи на преместването на производството към икономики с по-ниски разходи, като Китай. След Brexit последва нов период на слабост, като износът се възстанови от пандемията по-слабо, отколкото в съседните страни.

Великобритания след Елизабет II

Последният държавен акт на кралицата преди да се оттегли в замъка в Шотландия беше да назначи новия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс. Тя наследява една Великобритания на промените и несигурността. В момента кралството се сблъсква с най-лошите си икономически перспективи от години насам, с енергийната криза, инфлацията и опасността от рецесия.

Часове преди смъртта на кралицата Тръс започна работа по плановете си за борба с кризата с разходите за живот в Обединеното кралство, като представи широк пакет от стимули, предназначен да помогне на британците да покрият сметките за енергия, които се повишиха след войната на Русия в Украйна. Министерството на финансите твърди, че пакетът, който ще струва над 100 млрд. паунда, ще намали върховата инфлация с 4-5 процентни пункта. Икономисти обаче предупредиха, че този ход може да усложни и без това огромната задача на Английската централна банка да ограничи рекордно високите цени, като стимулира разходите за стоки и заплати.

Несигурната перспектива идва в момент, когато страната е изправена пред нарастващи рискове от рецесия. Миналата седмица Goldman Sachs предупреди, че Обединеното кралство може да изпадне в рецесия през четвъртото тримесечие на тази година. Сега британците се подготвят за зима на трудности както за домакинствата, така и за бизнеса.

В речта си по повод смъртта на кралицата новият премиер на Великобритания призова обществото да се обедини около новия монарх:

"Кралица Елизабет II беше камъкът, върху който се изгради съвременна Великобритания", заяви Тръс. "С отминаването на втората елизабетинска епоха започваме нова епоха във величествената история на нашата велика страна“.

Сега отговорността по обединението на обществените настроения и справянето с тежката икономическа и енергийна криза във Великобритания е в ръцете на двама нови лидери – министър-председателя Елизабет Тръс и крал Чарлз III.

Лиз Тръс завърши речта си като призова Великобритания да се „обедини като народ“ в този труден за страната момент и: "Бог да пази краля".

Етикети:
Великобритания, рецесия, Лиз Тръс, Елизабет II, крал Чарлз III
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи