Ще се разгори ли пожарът на войната извън Украйна?

15:10, 16 март 2022
Ще има ли нова реалност в Европа?
Украйна
Знамето на Украйна

Днес се събират министрите на отбраната на страните членки на НАТО, за да обсъдят потенциалната опасност войната в Украйна да напусне актуалните предели на държавата. Опасенията произхождат от факта, че Русия може да използва за претекст аргумента за биологичните лаборатории и използването на химическо оръжие в Украйна, за да започне нова операция и да експанзира военно спрямо нови цели и направления.

Удобна точка за нова агресия от страна на Русия се явява Молдова и по-точно Приднестровието. Приднестровието представлява регион в източната част на Молдова. На неговата територия през 1990г. е провъзгласена Приднестровската молдовска република. Тя все още няма международен статут. През 1991г. Молдавската ССР обявява независимост. С това се изострят отношенията между централната власт и местното предимно рускоезично население, което се опасява от засилващия се молдовски национализъм и опасността от обединение на Молдова с Румъния. Започват арести на руски и украински националисти, което води до разпалване на тлеещия конфликт. На арестите на политическите активисти и ръководители самопровъзгласилата се Приднестровска молдовска република отговаря с формиране на собствени въоръжени формирования (Републиканска гвардия) и взима под свой контрол местните органи на милицията.

През 2005г. парламентът на Молдова одобрява законопроект за статута на Приднестровието, според който руските военни части трябва да напуснат областта до края на 2006г. Приднестровието се лишава от статута на суверенна държава и влиза с голяма автономия в състава на Молдова. Статутът на Приднестровието е определен като „административно-териториално образувание във форма на република в състава на Република Молдова“. През 2006г. е проведен референдум за статута на Приднестровието. Въпросите зададени към неговите граждани са два:

1. Поддържате ли курса към независимост на Приднестровската молдовска република и последователното ѝ свободно присъединяване към Русия?

2. Смятате ли за възможно отказването от независимостта Приднестровската молдовска република и влизането ѝ в състава на Молдова?

С голямо мнозинство населението на Приднестровието се произнася за независимост и съюз с Русия. Резултатите от референдума обаче са оспорени от т. нар. Международна общност. Молдова също не го признава. И това изостря напрежението около статута на Приднестровието и нейната съдба, а потенциалните възможности за разрешаване на този международен проблем, далеч не се изчерпват само със средствата на дипломацията и конструктивния диалог...

В хода на военната агресия на Русия спрямо Украйна прави впечатление, че руските сили ангажират значителна част от своя потенциал, за да напредват в южната част на Украйна, като фокусът пада върху градовете по крайбрежната част на Азовско и Черно море. Мариупол-Бердянск-Мелитопол-Херсон-Миколаев-Одеса е стратегическото направление, по което се движат руските военни сили, което има своята логика с цел да се постигне определена тактическа цел – отрязване на Украйна от достъпа до море, но много е възможно и голямата цел след падането на Одеса, която се намира в близост до границата с Молдова да е именно достигане до Приднестровието и неговото анексиране.

Подобни страхове изразява и Анатаол Църану ,експосланик на Република Молдова в Русия пред „Независимая газета“. Според него „страх е обхванал молдовското общество, затова гражданите на страната заминават за Румъния, където да изчакат края на конфликта в Украйна, който може според тях да обхване и Молдова. "Хората у нас ги е страх руските войски да не извършат "скачване" с Приднестровието", обясни Църану и отбеляза, че днес няма риск от военни действия в региона. Същевременно в Молдова пристигат бежанци от Украйна, за чиято издръжка Кишинев моли за помощ Европейския съюз.

Анатол Църану уточни, че жителите на Молдова имат известни тревоги във връзка с Одеса: "Хората мислят, че руските войски могат през Одеска област да влязат в Приднестровието. И така Русия "ще се скачи" с непризнатата република. Тогава Молдова ще се озове до конфликтната зона и ще остане без източния си регион".

Опасенията на Църану почиват на логиката на неразрешения статут на Приднестровието и трудната придвидимост на действията на Кремъл в хода на военните действия. Ако руски войски дейсвително влязат и останат на територията на Приднестровието, това ще предизвика промяна в европейската архитектура на сигурност, изградена след края на "Студената война“ и ще създаде по-удобни позиции за Русия в мирните преговори за прекратяване на конфликта.


Етикети:
Русия, Украйна, Приднестровие, Молдова
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи