Руско-турското газово съглашение на Балканите

12:03, 20 октомври 2022
Турция отдавна има амбиции да се превърне в енергиен център
Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган
В сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще работи с Русия за създаването на "газов хъб"

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че ще работи с Владимир Путин, за да превърне Турция в газов хъб и това е следващата стъпка в опитите на руския президент да продължи да продава руско гориво в Европа.

Путин, чиито планове за директна продажба на природен газ в Европа бяха отхвърлени, сега търси помощта на Турция, за да продава гориво на континента.

В сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще работи с Русия за създаването на "газов хъб", съобщи турската агенция Anadolu.

Това се случва седмица след като Кремъл предложи да пренасочи доставките на природен газ за Европа през Турция - предложение, което изненада турските служители.

"За първи път чуваме това. Затова е рано да се прави оценка", заяви тогава турският министър на енергетиката Фатих Донмез, позовавайки се на Ройтерс. "Това са неща, които трябва да бъдат обсъдени."

Путин и Ердоган се срещнаха ден след като Путин предложи плана, а турският лидер заяви на 14 октомври, че енергийните органи от двете страни ще започнат работа по предложението незабавно.

"Ще създадем тук хъб с турски газ, идващ от Русия", каза Ердоган, по Anadolu, наричайки газа, идващ от Русия, "турски газ".

"И самият Владимир Путин потвърди, че "Европа може да получава природния си газ от Турция", добави Ердоган пред членове на своята АК партия в парламента в сряда, по Anadolu.

Турция отдавна има амбиции да се превърне в енергиен център.

Бързата подкрепа на Ердоган за предложението на Путин за газов хъб в Турция подчертава задълбочаването на връзките между Москва и Анкара - развитие, което тревожи Запада.

Турция - член на НАТО и страна кандидат за членство в Европейския съюз - осъди руската инвазия в Украйна, но не е наложила санкции на Русия и не е затворила въздушното си пространство към страната. Русия е и един от основните търговски партньори на Турция.

Европа се отказва от вноса на природен газ от Русия, но Путин все още се опитва да продаде горивото на континента

Сделката на Ердоган с Путин идва три седмици след като бяха открити течове по ключовите газопроводи "Северен поток", по които се транспортира природен газ от Русия за Германия.

И двата тръбопровода, които минават под Балтийско море, бяха повредени, като Дания и Швеция заявиха пред ООН, че течовете са причинени от стотици килограми тротил.

САЩ и Германия са сред страните, които смятат, че става въпрос за саботаж, като някои високопоставени законодатели в Германия открито сочат с пръст Русия. От своя страна Путин определи инцидента като "акт на международен тероризъм".

Русия беше забавила износа на природен газ за Европа още преди повредата на газопровода, но след течовете доставките на газ по двата газопровода бяха прекратени за неопределено време. Газопроводът "Северен поток 1" доставяше около 35% от вноса на газ в Европейския съюз.

Въпреки това Путин се стреми да продължи да продава природен газ на Европа. Енергетиката е ключов стълб на руската икономика, тъй като представлява над една пета от нейния БВП, така че прекъсването на енергийните приходи на страната би засегнало военния й резерв за войната в Украйна.

Миналата седмица той заяви, че Русия може да продължи да доставя горивото по алтернативни маршрути, включително по дъното на Черно море, което на юг граничи с Турция.

"Бихме могли да преместим изгубените количества от Северните потоци по дъното на Балтийско море в района на Черно море", заяви Путин на енергийна конференция в Москва на 12 октомври според Ройтерс.

Това би създало нов маршрут за транспортиране на природен газ до Европа през Турция, като по този начин "в Турция ще се създаде най-големият газов хъб за Европа", каза Путин.

Той също така предложи да изпрати природен газ за Германия през участъка от газопровода "Северен поток 2", който не е повреден - ако ЕС го поиска. "Готови сме да доставяме допълнителни количества през есенно-зимния период", каза Путин.

Но германското правителство категорично отхвърли предложението за използване на "Северен поток 2" на 12 октомври, заявявайки, че "Русия вече не е надежден доставчик на енергия".

Това не беше първият път, в който Путин предлага използването на "Северен поток 2". Миналия месец той заяви, че ЕС може просто да включи новия газопровод "Северен поток 2", ако иска повече природен газ от Русия.

Северен поток 2 така и не започна търговска експлоатация, защото Германия отложи проекта дни преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари. Изграждането на газопровода, който минава под Балтийско море от Русия до Германия, беше завършено през септември 2021 г.

Александър Новак, руският вицепремиер, заяви през септември, че износът на газ от страната за ЕС ще намалее с около 50 млрд. куб. м през 2022 г., съобщи агенция Интерфакс. Това ще бъде около една трета от 155-те милиарда кубически метра руски газ, които ЕС е внесъл през 2021 г., по данни на Международната агенция по енергетика.


Етикети:
газ, Турция, Русия, газов хъб
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи