Ракетите "Пейтриът" и полската вътрешнополитическа игра

14:00, 01 декември 2022
С наближаването на изборите правителството във Варшава печели допълнителни точки
Полша води сериозна дипломатическа игра по отношение на Германия
Миналата седмица Берлин предложи две батареи "Пейтриът" - система земя-въздух, произведена в САЩ, която струва около 1 млрд. долара за батерия - както и помощ за охрана на полското небе с германски изтребители "Юрофайтър"

Германия смяташе, че прави услуга на своя съюзник, когато предложи да изпрати противоракетни системи "Пейтриът" на Полша, след като страната беше поразена от ракета, прелетяла от Украйна.

Вместо това Варшава отговори с драматични промени в политиката спрямо своя съсед, подправени с постоянен поток от обиди по адрес на Берлин, които се разглеждат като част от усилията на управляващата партия да подсили антигерманските настроения преди парламентарните избори догодина. Към този момент все още не са пристигнали германски системи за противовъздушна отбрана.

Това не беше първоначалната идея

На 15 ноември ракета удря полското гранично село Водев и убива двама души. Установено е, че това е заблудена украинска ракета за противовъздушна отбрана, която се опитва да свали бараж от руски ракети. Първите смъртни случаи в държава - членка на НАТО и ЕС, в резултат на войната в Украйна накараха Полша да разгледа внимателно своята противовъздушна отбрана.

Миналата седмица Берлин предложи две батареи "Пейтриът" - система земя-въздух, произведена в САЩ, която струва около 1 млрд. долара за батерия - както и помощ за охрана на полското небе с германски изтребители "Юрофайтър".

Първоначалният отговор от страна на Варшава беше направо ентусиазиран.

"Приех със задоволство предложението на германския министър на отбраната относно разполагането на допълнителни ракетни установки "Пейтриът" в нашата страна", заяви министърът на отбраната Мариуш Блашчак в туитър.

"Ще предложа системата да бъде разположена на границата с Украйна", добави Блашчак.

Не толкова бързо...

След това се намеси Ярослав Качински, председател на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" и фактически лидер на страната.

Два дни след първоначалния отговор на Блашчак Качински заяви пред държавната Полска агенция по печата: "За сигурността на Полша би било по-добре, ако германците предложат оборудването на украинците."

Блашчак последва примера му няколко часа по-късно в Туитър, в който обърна първоначалния си отговор, заявявайки, че сега посланието към Берлин е "предложените батареи Пейтриът да бъдат прехвърлени на Украйна и разположени на западната ѝ граница".

Озадачената германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт заяви на 24 ноември, че "Пейтриът са елемент от интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, което означава, че те трябва да бъдат разположени на територията на НАТО".

Батареите се обслужват от германски военнослужещи, така че изпращането им в Украйна би увеличило риска от нападение на войници на НАТО от страна на Русия, заяви Томас Багер, германски посланик във Варшава, пред частната телевизия TVN24.

"Тези батареи биха могли да бъдат на източната граница на Полша, а следователно и на източния фланг на алианса, в рамките на няколко дни, може би дори в рамките на няколко седмици, това може да се случи много бързо. Но разговорите за предислоциране в Украйна са съвсем друг въпрос", каза Багер.

Йенс Столтенберг, ръководителят на НАТО, заяви, че "приветства" предложението на Германия, но къде да се разположи системата "остава национално решение".

В отговор Качински постави под въпрос качествата на Германия като съюзник на НАТО.

"Досегашната позиция на Германия не дава основание да се смята, че тя ще реши да прихваща руски ракети", заяви Качински на брифинг в понеделник.

Той също така заяви, че германските система за противовъздушна в Полша ще бъдат "естетически избор" без "военно или политическо значение".

Това не е вярно, заяви пенсионираният генерал от армията Станислав Козей, бивш началник на полското Бюро за национална сигурност.

"Очевидно е, че колкото повече средства за противовъздушна отбрана има, толкова по-сигурно е полското въздушно пространство", каза Козей пред "Политико".

Полша е в процес на разгръщане на "Пейтриът", които закупи от САЩ преди няколко години, а Козей заяви, че пусковите установки от Германия ще дадат допълнителен тласък на противоракетната отбрана на страната.

"Имаме противовъздушна отбрана, но противоракетните системи все още не са съвсем готови", каза той.

Политическа игра

Но от Право и справедливост и Качински играят не само на засилване на противовъздушната отбрана, казва Анна Сивиерска-Чмай, политолог от университета в Жешув.

Партията се опитва да повиши рейтинга си в проучванията на общественото мнение, като използва Германия като удобен боксов чувал - изисква от Берлин да изплати непосилни репарации за щетите от Втората световна война, обвинява Германия, че е на страната на Брюксел в спора за върховенството на закона, в резултат на който ЕС спря плащанията от фонда за възстановяване на Полша и че е в съюз с полските опозиционни партии, особено с бившия министър-председател Доналд Туск.

"Това е истинската цел на г-н Доналд Туск: да направи Полша зависима от Германия, да направи Полша зависима от германските структури и решения, включително от командните решения", каза Антони Мачеревич, бивш министър на отбраната от ПиС.

След седмица на задочни спорове между Полша, Германия и НАТО няма много светлина по отношение на позицията на Полша.

"Ако по различни политически причини такова разполагане не е възможно, например заради позицията на Германия, то Полша не трябва да се отказва напълно от тези ракети", заяви във вторник Павел Шрот, ръководител на кабинета на президента Анджей Дуда.

Но Блашчак заяви в сряда, че все още лобира пред Ламбрехт да изпрати батериите в Украйна. "Разчитам на одобрение", каза той.

Въпреки отказите от страна на Полша Германия твърди, че системите Пейтриът все още са на разположение.

"Нашето предложение към полското правителство за защита на собствената им страна все още не е отпаднало", заяви Шолц пред репортери по време на пресконференция в Берлин. 

Етикети:
Полша, Германия, Пейтриът
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи