Работодателите са разтревожени от "тихото напускане"

16:55, 08 октомври 2022
Четири стъпки за задържане на служителите
Специалистът в областта на човешките ресурси Петър Джугански
Предизвикателствата пред работодателите нямат край - наред с високата инфлация, повишените производствени разходи и нарушените вериги за доставка, нов тренд в работата заплашва да намали производителността в редица компании.

Преди година и половина доцентът по мениджъмънт от тексаския A&M университет Антъни Клотц за първи път спомена за задаващата се вълна от напускащи, като оттогава до сега много се изговори и изписа за ‘‘голямото напускане‘‘. В последно време друг нов термин и тренд стана водещ в икономическите издания относно пазара на труда – ‘‘тихото напускане‘‘.

За много специалисти ‘‘тихото напускане‘‘ е просто следващата фаза от ‘‘голямото напускане‘‘, двата феномена по всяка вероятност са свързани, но едно е ясно със сигурност – настанали са тежки времена за работодателите които, не могат да задържат и ангажират служителите си.

Какво е ‘‘тихото напускане‘‘?

Хората, които избират да направят ‘‘тихо напускане‘‘ се водят от същите неща, които ги карат и директно да си сменят работата с разликата, че просто не го правят, а остават при своя работодател.

Тихо напускащите служители продължават да се трудят, но изпълняват само основните си отговорности, като са далеч по-малко склонни да остават до късно вечер и да вършат нещата, които по принцип не се очаква да бъдат направени от тях.

Инициативността им е намалена и поставят твърда граница между личния и работния живот.

На пръв поглед това не би трябвало да бъде проблем за работодателите, все пак тези хора продължават да изпълняват задълженията, за които им се плаща. По коренно различен начин изглежда това в очите на много работодатели, като някои от директорите на големи щатски корпорации обявиха съвсем открито, че ако някой смята да се ‘‘скатава‘‘, той ще бъде уволнен.

За много компании е критично важно техните служители да бъдат готови да полагат допълнителни усилия. Доста често използват докрай своите служители, за да постигнат по-добри бизнес резултати от конкурентите си. Когато обаче бизнес резултатите не рефлектират върху благосъстоянието на служителите, отговорът на много от тях е в това да ‘‘напуснат тихо‘‘.

По същество тихото напускане е възприето от хора, които не получават това, от което се нуждаят в работата си. Било то възнаграждение, добро отношение или смисъл в нея.

Това е техният начин да кажат ‘‘стоп‘‘ на стреса, на постоянната заетост и да се откажат да вършат задачи, които не са пряко свързани с основната им работа, свеждайки усилията си до абсолютния минимум.

Как може да реагират работодателите? 4 стъпки за задържане на служителите.

Въпреки охлаждането на пазара на труда, все още над 40% от служители глобално обмислят смяна на работата според експертите и проучванията на McKinsey.

Много компании успяват добре да се ориентират в новата несигурна обстановка и на драго сърце биха взели на работа някои от топ служителите на конкурентните им фирми.

В една такава среда работодатели трябва да бъдат активни и да не чакат производителността на служителите им да падне драстично или да започнат да валят молбите за напускане.

Почти всяко едно напускане на служител – било то съвсем реално или ‘‘тихо‘‘ се върти около ангажираността. Първата стъпка, която работодателите трябва да предприемат е да знаят кои техни служители биха потенциално напуснали компанията под една или друга форма.

Вътрешните проучвания за ангажираността на служителите, както и редовните разговори с тях, със сигурност могат да помогнат и да дадат една по-добра представа за цялостната обстановка в дадена компания.

Като втора стъпка е важно да се започне решаване на проблемите водещи до допълнителен стрес и несигурност за служителите. Огромен процент от работещите страдат или са изправени пред бърнаут. Според TalkSpace над 53% от служителите страдат от бърнаут, а пък 33% споделят, че тяхното щастие в живота е негативно повлияно от стреса в работата.

По-доброто планиране на работните процеси и прозачността в очакванията за бъдещата натовареност оказват позитивно влияние върху намаляването стреса на работа.

Третата стъпка е свързана с признаване усилията на служителите.

Една от най-големите причините хората да не се чувстват ангажирани в работата си е, че те чувстват, че усилията им не биват оценени. Това допълнително ги обезкуражава в дългосрочен план и им пречи да пожелаят да надскочат базовите очаквания от тях в работа.

Когато служителите виждат,че има ефект от усилията им, особено когато те са над очакваното, тогава е много по-вероятно те да останат ангажирани и да продължат да дават повече от себе си.

Изготвянето на планове за кариерно развитие, въвеждането на допълнителни обучения и платформи за повишаване на квалификацията, спомагат допълнително за повишаване ангажираността на служителите.

Четвъртата стъпка е свързана с адекватното заплащане на труда.

Неадекваното заплащане е едно от основната причина за напускане на работа.

Когато човек чувства, че не получава адекватно заплащане за усилията си, той смята, че те просто не си струват усилията му.

Жизненоважно е заплащането на работещите е да бъде конкурентно спрямо пазара на труда, като в последно време високата инфлация успя да надскочи много от увеличенията, които бяха получени през изминалата година.

Дори работната атмосфера да е приятна, колегите да са страхотни, когато конкуренцията плаща много повече, това винаги ще бъде проблем и процентът на напускащите ще е голям.

В крайна сметка освен плашило ‘‘голямото‘‘ и ‘‘тихото‘‘ напусакне дават възможности на много организации и хора да напреднат и да вършат своята работа по различен начин.

Ако компаниите искат да прогресират, да бъдат иновативни и да се справят успешно с конкуренцията, то те трябва да инвестират в своите служители, с правилните инструменти и обратна връзка. Това ще ги направи по-ангажирани и ще ги мотивира да дават повече от себе си.

Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи