Само популизъм или реален удар по пазарната икономика

14:41, 25 октомври 2022
Много от идеите на политическите партии, особено в икономиката, е по-добре да са предизборни лъжи
Парламентът стартира на фона на вихрещ се популизъм.

Крилата фраза, приписвана на "железния канцлер" Ото фон Бисмарк, гласи, че "най-много се лъже по време на избори и след лов". Парадоксално, в България следва да се надяваме, че много от идеите на политическите партии, особено в икономиката, са били точно това - предизборни лъжи. Парламентът стартира на фона на вихрещ се популизъм. Който ако бъде претворен в закони, икономиката на България по-скоро би регресирала обратно до планова, вместо да се развива до истинска пазарна.

Най-тежки са посланията, които се отправят за публичните финанси. Особено от политически сили, които хем обещават борба с инфлация, хем натискат за повишаване на доходите - две взаимоизключващи се цели. 

По същия начин стои и въпросът с евроатлантическото лицемерие. Например: забелязват се политици, които не крият своя уклон да харчат все по-вече за повишаване на заплати, пенсии, компенсации и социални помощи "на калпак", което ще изстреля бюджетния дефицит до рекордни равнища, а едновременно с това казват, че запазват целта си за влизане в еврозоната от 2024 г. Където, за да бъдеш приет следва да поддържаш два пъти по-нисък дефицит от този, който Министерството на финансите прогнозира за 2023 г., когато следва да бъде направена и оценката дали България изпълнява т.нар. Маастрихтски критерии за присъединяване.

Това е малко като да обещаваш "референдум за еврото", който не може да се случи, защото би бил в нарушение на закона. Справка: член 9, алинея 4 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, която гласи, че: "референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация".

Също толкова нелогично е да си затваряш очите за очевидните икономически изкривявания, при положение, че кредиторите предлагат 5.5% лихва, за да купуват държавните облигации, което е горе долу два пъти над лихвите, които банките предлагат на домакинствата по жилищните кредити.

Към всичко това следва да прибавим и някои утописти, които, меко казано, ексцентрично предлагат България да затвори енергийните си мощности в очакване на "светло зелено бъдеще", при все че Европа и светът се намират в безпрецедентна енергийна криза, която принуждава редица икономически гиганти да забавят, а може би и да зачеркнат "зелените" си планове и да се върнат към ползването на въглищните и атомните си централи.

Но както сегашните и предишните, така и по-предишните управници допринасят за популистката анархия. Особено критично следва да се гледа към задушаването на конкуренцията, която е един от устоите на пазарната икономика. В годините назад сме ставали свидетели на създаването с пари на данъкоплатците на държавни мастодонти в енергетиката, военно-промишления комплекс, ВиК сектора, а и в много други отрасли. За текущите проблеми на пазара на горива например със сигурност допринасят годините, в които антимонополните органи не прилагаха разпоредбите на българското и европейското законодателство, а вместо това се хвърляха димки като идеите за верига от държавни бензиностанции, която да натиска цените. 

А когато политиката е в постоянно състояние на предизборно надцакване, тогава се раждат и най-изумителните (в лошия смисъл на думата) идеи. Например от редиците на една от представящите се за про-демократична, евроатлантическа и про-пазарна формация се застъпват за "пълна забрана на рекламата на хазарт и ограничаването на разпространението му". Освен откровено популистко, такова решение би било съвсем икономически неизгодно, защото за почти целия български спорт тези приходи от реклама са критично важни, даже са въпрос на оцеляване. Да не говорим, че не е и много демократично да "ограничаваш" икономическа дейност, която не е забранена от закона и е строго регулирана, а и не на последно място генерира до 3.5% от БВП.

Така надеждата на рационалната част от българското общество би следвало да е партийните лидери да са ни баламосвали с обещанията си преди изборите. Съвсем отделен въпрос е доколко вече някой се връзва на предизборни сладки приказки, след като избирателната активност вероятно скоро ще бъде сведена само да партийни ядра и клиентела.

Етикети:
популизъм, пазарна икономика
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи