Пред страната ни зее дългова пропаст заради завещаното от Асен Василев

14:14, 16 септември 2022
Държавата успя да пласира нов дълг, късно и на висока цена
България се е запътила към дългова пропаст
За първи път от две години България изтегли заеми от международните финансови пазари

Правителството назначено от президента Румен Радев осигури финансирането от 2.25 млрд. лева, което е необходимо за функционирането на държавата до края на годината чрез първа емисия външен дълг от две години насам. Но

затишието е измамно - като пред война.

По информация на „ДИВИДЕНТ“ при излизането на пазара в четвъртък (15.09.22 г.) доходността по 7- годишната емисия, която представлява дължимата всяка година лихва и отбив от номинала на продадените облигации е около 4.35 %, за 12 - годишната емисия около 4.8 %. Инвеститорите са предпочели да купят седемгодишната пред по-дългата дванадесетгодишна емисия при общ обем на подадени поръчки от 3.8 млрд. евро до момента.

Честито на нас, българските данъкоплатци, които отново ще платят високата цена заради чуждите грешки.

„Благодарете“ на Асен Василев

Ако трябва да бъдем честни предвид ситуацията, в която се намират международните пазари и постоянното повишаване на лихвите от ФЕД и Европейската централна банка с цел овладяване на инфлацията, резултатът е прилично добър.

Но е пълен провал в сравнение с това, ако бившият финансов министър Асен Василев и като служебен, и като редовен такъв не беше проспал възможността да се листваме на Международните пазари, докато лихвите все още бяха отрицателни.

Сега, след действията на ЕЦБ инвеститорите искат по-висока доходност за всяка емисия български облигации на по-ниска цена.

Припомняме, че за последно България излезе на международните пазари през есента на 2020-та година. Тогава финансов министър беше Кирил Ананиев, а условията на пазара бяха много повече от добри и вместо търсените 4 млрд. лв. правителството се реши да вземе 5 млрд. лв.

Логически повреди

Трябва да отбележим и друг интересен факт. Както вече споменахме от тази година за покачване на лихвите допринасят решенията на Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка, които атакуват високата инфлация с покачване на основните си лихвени проценти. Вследствие на това лихвите по кредитите следва да се повишат рязко нагоре.

И тук идва моментът, в който не откриваме никаква икономическа логика в това лихвата по ипотеката да е 3%, а ДЦК на 4.8%.

На 13-ти септември (вторник) Министерството на финансите обяви, че ще проведе през този месец два аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК) на обща стойност 400 млн. лева. За месец октомври пък са планирани четири аукциона за 750 млн. лева.

Съдейки по индикативния емисионен календар, през месеците ноември и декември е предвидено да се извърши продажба на ДЦК на обща стойност 900 млн. лева.

Излиза, че до края на 2022-ра държавата може да поеме дълг в размер на нови 2.05 млрд. лева.

Припомняме, че по Закона за държавния дълг лимитът, който може да бъде поет през годината, е 10.3 млрд. лева. Емитираният до момента дълг е за 1.8 млрд. лв. под формата на ДЦК само на вътрешния пазар.

Публикуването на емисионни календари е стандартна практика сред суверенните емитенти на ДЦК, която цели предвидимост, предсказуемост и прозрачност на водената от правителствата емисионна политика. По този начин се предоставя сигурна база за инвестиционните решения и по-доброто планиране на ликвидните потоци от пазарните участници. Според финансовото министерство календарите подлежат на периодично преразглеждане и актуализация с оглед на динамиката на пазарните условия и управлението на ликвидността на държавния бюджет.

Етикети:
Асен Василев, държавен дълг, лихви, дългова пропаст, Международни пазари, ДКЦ
Водещи новини

САЩ избегнаха стопиране на работата на федералното правителство

10:12, 1 Окт 23

Блокадите остават. Премиерът организира среща с протестиращите миньори

09:13, 1 Окт 23

Министър Радев: Териториалните планове са изпратени към ЕК, но това не предопределя решенията

Коментар на енергийния министър
18:25, 30 Септ 23

Италия възнамерява да събере поне 1% от БВП чрез продажба на активи

Италия възнамерява да събере поне 1% от брутния вътрешен продукт
17:45, 30 Септ 23

Енергийният министър към протестиращите миньори: Нужен е диалог

Коментар на министър Румен Радев
15:37, 30 Септ 23

Най-нови

САЩ избегнаха стопиране на работата на федералното правителство

10:12, 1 Окт 23

Блокадите остават. Премиерът организира среща с протестиращите миньори

09:13, 1 Окт 23

Министър Радев: Териториалните планове са изпратени към ЕК, но това не предопределя решенията

Коментар на енергийния министър
18:25, 30 Септ 23

Италия възнамерява да събере поне 1% от БВП чрез продажба на активи

Италия възнамерява да събере поне 1% от брутния вътрешен продукт
17:45, 30 Септ 23

Радев: Политиците в България трябва да работят за съхраняване и развитие на армията ни

Коментар на Румен Радев
16:51, 30 Септ 23

Още от Анализи