Половината от кандидатите за Народното събрание нямат енергийна стратегия

16:44, 28 септември 2022
"Дивидент" продължава серията от публикации, в които изследва управленските програми на основните политически играчи
Половината от кандидатите за Народното събрание нямат енергийна стратегия
Остават пет дни до предсрочните парламентарни избори за 48-то Народно събрание. „ДИВИДЕНТ“ продължава поредицата си публикации, в които ви представяме визиите на бъдещите народни представители за следващите четири години

Остават пет дни до предсрочните парламентарни избори за 48-то Народно събрание. „ДИВИДЕНТ“ продължава поредицата си публикации, в които ви представяме визиите на бъдещите народни представители за следващите четири години. Днес ви представяме какви са плановете за справяне с енергийната криза на седемте политически формации, за които се смята, че ще влязат в парламента. Този обзор няма за цел да ориентира избирателите. Обещаното от депутатите ще остане на нашите страници, за да им го припомним ако това се наложи.

ГЕРБ-СДС обръща внимание на инвестициите във ВЕИ

Цели 11 страници от предизборната си програма от ГЕРБ-СДС са отделили за политики и реформи в енергетиката. Като първи приоритет е записан секторът на възобновяемата енергия и по-специално неговото реформиране в посока постигането на по-голяма достъпност за инвеститорите, което да стимулира производителите на „зелена“ енергия да се конкурират на пазара.

Прочитайки този приоритет като първи, няма как да не си припомним отливът на чуждестранни инвестиции във ВЕИ през последните 10 години именно поради тромавата администрация и липсата на каквито и да било облекчения за инвеститорите. В новата си програма от ГЕРБ-СДС са заложили на промени в това отношение, като хубавото е, че вече се отчита голямото значение на чуждестранния капитал и необходимостта инвеститорите да бъдат обслужвани на едно гише за изпълнението на всички изисквания.

Програмата предвижда по-широко използване и развитие на източниците за възобновяема енергия, както и планове за внедряването й в градския транспорт.

ГЕРБ-СДС описват няколко мерки за преодоляване на кризата с високите цени на тока и природния газ. Като мярка за осигуряването на механизъм и критерии за подпомагане на небитовите потребители на природен газ е записано преструктуриране на фонд "Сигурност на електроенергийната система".

Мерките на ГЕРБ-СДС включват още гарантиране на конкурентен пазар на горивата чрез засилен контрол от всички институции и осигуряване на държавна подкрепа за целеви компенсации на увеличените цени на енергоносителите за лечебните заведения, образователните институции, социалните услуги, религиозните храмове, културните институции и земеделските производители.

Незабавно обявяване от страна на „Булгаргаз“ ЕАД на публичен и прозрачен международен търг за избор на доставчик на втечнен природен газ, с който да бъде сключен дългосрочен договор и ускоряване на темповете за финализиране на започналия през 2018 г. процес за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

Част от енергийната програма на ГЕРБ-СДС включва проекти, които вече са довършени, например „въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка с Гърция“. Както знаем откриването на интерконектора предстои в събота, ден преди изборите. Независимо, че партията имаше време да работи по тези приоритети докато беше в управлението, енергийната им програма обхваща ключовите политики и над нея е работено. Това се оказва важно ако направим сравнение с програмите на някои от другите кандидати.

„Продължаваме промяната“ акцентират върху компенсации за бизнеса и битовите потребители

Партията на Кирил Петков и Асен Василев представя доста по-сбито енергийната си стратегия, но основните елементи от концепцията на опонентите им присъстват. Бившите управляващи обаче поставят акцент върху подкрепата към бизнеса и битовите потребители. От ПП обещават продължаване на програмите за енергийните компенсации за бизнеса, които самите те приеха малко преди оставката на кабинета. Сега в програмата си партията дава заявка, че ще продължи мярката, която въведе и всъщност е доста одобрявана от бизнеса. В допълнение се планира и програма за компенсация на високите цени на природния газ.

От ПП възнамеряват да въведат за първи път дефиниция за „енергийна бедност”, която да позволи адекватна и насочена подкрепа за тези, които се нуждаят от нея. Обещават и различни тарифи за ток и парно, като първата ще покрива базово потребление на по-ниска цена.

Поддържане на интензивно международното сътрудничество с всички потенциални доставчици е ключът към справяне с цените на електроенергията, смятат от партията. За да гарантира, че българите винаги ще ползват енергия на най-ниските възможни цени, те поставят приоритет върху експлоатацията на газовата връзка с Гърция, сътрудничеството с всички потенциални доставчици на природен газ, запазване на енергийния комплекс Марица-Изток и развитие на собствени енергоизточници.

В програмата си бившите управляващи залагат на приоритетите, които бяха поставили и докато бяха на власт, но така и не финализираха. 

БСП – Нови избори, стари приоритети

В управленската си програма от левицата маркират енергийни политики в краткосрочен и дългосрочен план. Първият приоритет на партията е приемане на Мораториум върху цената на газа за битовите потребители. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова ясно заяви това намерение още при регистрирането на партията в ЦИК на 16 август.

Нинова дори попита колегите си от другите политически партии с публикация в социалната мрежа подкрепят ли замразяване на цените.

Срещу мораториум обаче се обявиха голяма част от депутатите още в края на 2021 г., когато беше въведено временно замразяване на цените, а някои бяха на категоричното мнение, че кабинета не трябва да се намесва толкова директно в работата на енергийния регулатор.

Очаквано от БСП искат обратен завой към зависимост от руските доставки. В програмата на социалистите е записано подновяване на договора с газовия доставчик „Газпром“ и започване на преговори за нов дългогодишен договор.

В краткосрочен план от БСП обещават да работят за разширяването на газовото хранилище в Чирен, изграждането на нови газохранилища и удължаване живота на въглищните централи. До голяма степен програмата на левицата в сектор „Енергетика“ е изключително предвидима. В този сегмент БСП запазват изцяло визията си от 2019 г. насам.

„Демократична България“ – консенсус с коалиционните партньори и „зелени“ политики

От „Демократична България“ поставят като първа точка в енергийната си програма постигането на разбирателство между основните политически сили относно дългосрочните приоритети в областта на енергетиката и хармонизирането им с целите на Европейския съюз. Това може да се окаже проблем, тъй като противопоставянето между депутатите, особено в енергийните приоритети, съпътства почти всяко важно решение.

Иначе от ДБ фокусират енергийната си политика върху внедряването на възобновяемата енергия. Те ще се стремят към диверсификация на енергийните доставки, подобряване на правната и институционална рамка на сектора, към демонополизация и намаляване на концентрацията за постигането на предвидимост на енергийните разходи.

Тяхната визия за енергетиката през следващите 10 години е съвременна и абсолютно „зелена“ - широката употреба на електрически автомобили, ВЕИ производство, умни мрежи и декарбонизирана икономика.

Те са поставили цел да преструктурират финансовата рамка за производството на електроенергия от изкопаеми горива до 2025 г. и да развиват производството на възобновяем водород чрез използване предимно на вятърна и слънчева енергия.

Обещават да работят за либерализиран пазар за електроенергия за всички потребители, съчетан с мерки за защита на енергийно бедните и за извършване на оценка и анализ на изпълнението на проектите по извеждане от експлоатация на блокове 1–4 на АЕЦ „Козлодуй“, в това число и на ефективността, и на темповете на преработка и погребване на радиоактивни отпадъци.

ДПС – Общи приказки и нищо конкретно

ДПС описва приоритетите си с кратка програма, като мерките в сферата на енергетиката са представени в няколко точки. От тях разбираме какво е желателно да се постигне в енергиен план, но не и как трябва да стане това.

От ДПС се обявяват за осигуряване на стабилност и диверсификация, без това да е в ущърб на потребителите. Газовите и петролните доставки да са на максимално добри цени и без посредници.

Други основни цели в предизборната програма на партията са запазване на цените на електроенергията за населението, компенсации за бизнеса, фиксиране на пределни цени на горивата и помощи за хората, които се отопляват с дърва чрез пълна компенсация на нарастването на цените на дървата за огрев. Тези желани резултати обаче при ДПС не са подкрепени с нито една идея и политика, която да доведе до тях.

„Възраждане“ се явява с приоритетите си от предишните избори

Партията не е променила програмата, с която се яви на предишните избори. От „Възраждане“ искат разработване на дългосрочна национална доктрина за развитието на енергетиката, която да регламентира стратегическите цели и политики за развитие на отрасъла и оптимизацията на енергийния баланс по отношение на видовете енергия.

Партията иска реформиране на ДКЕВР, НЕК и БЕХ, преразглеждане на тарифите и ефективно държавно регулиране на цените на доставка на електроенергия, както и стриктен контрол над монопола. "Възраждане" има за цел да регулира изкупните цени на зелената енергия и произвежданата от ТЕЦ-1 и ТЕЦ-3 в "Марица-изток", също и разработване и подпомагане на производството и използването на микро и мини енергодобивни съоръжения и системи за енергийна независимост.

„Български възход“ на Стефан Янев, за която се смята, че може да мине бариерата от 4 процента, няма предизборна програма. Броени дни преди парламентарните избори на страницата на партията все още няма публикувана концепция, което е меко казано несериозно.

Това бяха визиите за енергийната политика на бъдещите депутати, които ще влязат в Народното събрание в ситуация на тежка енергийна криза. В сегашната реалност ясните и категорични намерение за справяне с ценовия шок на електроенергията и постигането на енергийна независимост за България са топ приоритет. И това трябва да бъде абсолютно ясно на всеки депутат, който очаква кредит на доверие от обществото на изборите в неделя.

Ако трябва да обобщим, едва четири от седемте партии, които имат шанс да влязат в парламента, имат подробна енергийна визия за следващите четири години. Въпреки това отчитаме като несериозно и явяването на нови избори с приоритети, заложени преди три години. Това се отнася с особена сила за предстоящите избори, които бележат период на кризи от различно естество, а извънредните ситуации изискват нови мерки.

Обществото няма да оцени високо и политики от типа „две крачки напред, три назад“, особено по отношение на енергийната независимост на България. Водещите политически играчи трябва да разберат, че мястото им в парламента не е гарантирано и да се постараят над управленските си програми, за да заслужат местата си. Надяваме се, че новите народни представители ще преглътнат за момент различията си и ще се обединят около адекватни политики в името на България.

Етикети:
енергетика, избори, предсрочни избори, управленска програма
Още от Анализи