Политиците и избирателите са в задънена улица

21:38, 02 октомври 2022
Уравнението за съставяне на правителство е сложно. Наболелите проблеми остават
Сложна обстановка след вота
Според предварителните резултати от социологическите агенции вотът произвежда фрагментира парламент със седем или осем формации

Колкото и парадоксално да звучи: запътили сме се към безизходица. Тъжната констатация след поредните предсрочни избори е, че все по-малко избиратели с чиста съвест упражняват правото си на глас. Кампаниите на партиите стават все по-рутинни и клиширани, а ентусиазмът в обществото се заменя с апатия. Доказателство е, че от 3 до 5 % по-ниска е избирателната активност спрямо тази на последните парламентарни избори през ноември 2021 г., когато отново бе рекордно ниска.

Според предварителните резултати от социологическите агенции вотът произвежда фрагментира парламент със седем или осем формации. Опциите за формиране на мнозинство, което да излъчи правителство, обаче са много слаби. Да не говорим за устойчиво правителство с по-дълъг хоризонт.

Данните сочат, че ГЕРБ са първа политическа сила с 4-5% преднина. Втори са "Продължаваме промяната", а ДПС - трети. Засега на четвърта позиция е БСП, следвана доста плътно от "Възраждане". Съставът на следващия парламент допълват "Демократична България" и "Има такъв народ". Разбира се, изобщо не са изключени размествания, защото вотът от чужбина ще има значение за ДПС, ПП, ДБ и "Възраждане". Близо до бариерата за влизане на Народното събрание е и "Български възход".

Според екзитпол ГЕРБ-СДС ще имат 67 мандата, "Продължаваме промяната" са с 48, ДПС - с 33 депутатски места, БСП с 30. Прогнозира се, че 27 от "Възраждане“ ще седнат на депутатските банки, 24 от "Демократична България". Най-малката група се очаква да бъде на "Има такъв народ" - с 11 мандата. Едно от проучванията включва и "Български възход" с осем народни представители. В други пък ИТН не е парламентарно представена.

Kаквото и да е окончателното подреждане обаче, уравнението за съставяне на правителство е сложно. Ако разпределението остане такова, потенциална коалиция ПП-ДБ-БСП няма да е достатъчна за мнозинство. Математическо мнозинство може да има между ГЕРБ - ДПС - Възраждане, но подобен съюз още отсега изглежда неприемлив. 

Така единствен вариант остава про-европейска и евроатлантическа коалиция, защото данните показват мнозинство на избирателите, които одобряват западния курс на страната. Дневният ред на подобно мнозинство може да бъде отпушване на европейските програми и повече ресурс за икономиката, влизане в Шенген и Еврозоната, подкрепа за Украйна. Както и решения за помощи срещу високите цени на енергията и инфлацията, която гони 20%. Такава коалиция несъмнено ще е трудна и нестабилна, защото ще е плод на безпринципност, на нарушени обещания, на зверски компромиси. Тези обстоятелства вероятно ще я направят неустойчива във времето и ялова откъм провеждане на необходимите реформи.

Още по-тревожното е, че трудностите при съставянето на кабинет вече се превръщат в тема №1. В това време на заден план са изместени въпроси като този, че  големите чуждестранни инвеститори продължават да ни заобикалят. Необходими са мерки за значително повишаване на качеството на здравеопазването и образованието на фона на висока смъртност и растяща функционална неграмотност. Правосъдната система е тромава и неефективна, затова 15 г. след приемането ни продължаваме да сме корумпирани в Европейския съюз. Да не говорим за трагичната демография при сериозна емиграция, която носи опасения, че освен избирателната активност и работната сила се топи неумолимо, защото всеки напускащ гледа да уреди живота си в една по-нормална държава.

Нови избори, каквито в никакъв случай не бива да бъдат изключвани, едва ли ще решат някой от тези наболели проблеми. Затова се гледа с надежда към партиите, които трябва да намерят обществено приемлив компромис и да внесат известна политическа стабилност поне в краткосрочен план. Не бива обаче да има и учудени, ако отново изпаднем в патова ситуация след вота.

Етикети:
избори 2022
Още от Анализи