Политическата легитимност на Си Дзинпин и отражението в кривото огледало

19:30, 16 декември 2022
Възгласите за превъзходството на китайската авторитарна система започват да дрънчат на кухо
Китай взема завой в политиката на нулев Ковид
Китайските държавни медии и здравните служители преминаха от проповядване на опасността от вируса към омаловажаване на заплахата от него

В продължение на почти три години китайският лидер Си Дзинпин залагаше политическата си легитимност и престиж на нулевия Ковид.

Описвайки се като "главнокомандващ" на "народната война" срещу вируса, той възхвалява твърдата политика, която "поставя хората и техния живот на първо място" и изтъква нейния успех като доказателство за превъзходството на китайската авторитарна система.

Сега, когато скъпоструващата му стратегия се отменя с рязък завой след общонационални протести срещу нея, Си остана безмълвен.

ХАОТИЧНОТО ПРЕМАХВАНЕ НА РЕСТРИКЦИИ

В цялата страна с главоломна скорост се премахват кабините за тестване на Ковид, знаците за сканиране на здравните кодове и бариерите за затваряне. Тъй като инфекциите се разрастват, властите се отказаха от приложението за проследяване на вируси и изобщо се отказаха от докладването на безсимптомни инфекции (те представляваха основната част от официалния брой случаи в страната). Останалите случаи също се обезсмислят, тъй като градовете отменят масовите тестове и позволяват на хората да използват антигенни тестове и да се изолират у дома.

Макар че облекчаването на задушаващите ограничения е дългоочаквано облекчение за мнозина, които са разочаровани от икономическите и социалните разходи на политиката на нулев Ковид, внезапността и хаотичността му оставиха жителите изненадани, объркани или обезпокоени.

След като ежедневието им е било диктувано от контрола на Ковид, наложен от държавата, и страха от вируса, насаждан от пропагандата през целия период на пандемията, сега на обществеността се казва да бъде "първият отговорен за собственото си здраве" - или по същество да се грижи за себе си.

Държавните медии и здравните служители преминаха от проповядване на опасността от вируса към омаловажаване на заплахата от него.

През цялото това време Си не е направил публични изявления относно ключовата промяна във връзка с Ковид или хаоса, който тя е предизвикала.

За последен път държавните медии цитираха висшия лидер, който заповяда да се води борба с Ковид на 10 ноември, на заседание на управляващото Политбюро на Комунистическата партия. Там той се заклева "непоколебимо" да осъществи политиката на нулев Ковид, като същевременно сведе до минимум въздействието ѝ върху икономиката и обществото. Той призова длъжностните лица да направляват правилно общественото мнение и да насочват обществените настроения, като обеща "решително да спечелим битката".

На следващия ден китайското правителство издаде 20 нови насоки за "оптимизиране" на мерките на Ковида, за да се ограничи нарушаването на ежедневния живот и икономиката, като същевременно настоя, че "това не е облекчаване на контрола".

Но директивите на Си за премахване на вируса и за икономическа стабилност се оказаха мисия невъзможна за местните власти, като се има предвид високата трансмисивност на Омикрон. С нарастването на случаите в Пекин и Гуанджоу местните власти се върнаха към строги забрани и карантини, като потушиха обществените надежди за отдих от задушаващите мерки, които промениха живота, затвориха бизнеса и доведоха до все повече трагедии.

ПРОТЕСТИТЕ

От няколко седмици в цялата страна избухнаха протести срещу ограниченията свързани с вируса, които представляваха най-яркото предизвикателство към президента Си, откакто той дойде на власт. 

Това, което последва, е бързо и мащабно премахване на режима на нулевия Ковид и прибързан обрат в пропагандните послания. Икономическите щети, финансовата тежест и неудържимият характер на силно заразния вирус са все основни фактори, които наложиха промяната, но беше необходима безпрецедентна експлозия на несъгласие, за да подтикне правителството да ускори отдавна закъснелия процес.

Китайските официални лица, здравните експерти и държавните медии определиха внезапното оттегляне като следствие от науката, позовавайки се на по-малко смъртоносния характер на варианта Омикрон.

Но Омикрон се появи преди близо година и експертите твърдят, че през последните месеци правителството е изгубило много ресурси и време за масови тестове и изграждане на импровизирани карантинни помещения, вместо да ваксинира възрастните хора или да подобри капацитета на интензивните отделения.

Някои експерти смятат, че Пекин се е нуждаел от политическо решение, за да излезе от "нулевия Ковид" и протестите са му дали своевременно извинение - въпреки че не е могъл публично да признае пред китайската общественост, че протестите са се състояли. Освен за прекратяване на блокирането на Ковид някои протестиращи призоваха и за политически свободи и поискаха партията и Си да се оттеглят - невъобразим акт на политическо неподчинение спрямо най-могъщия и авторитарен лидер на страната от десетилетия насам.

Не е изненадващо, че високопоставен китайски дипломат обвини чуждестранните сили, че "се възползват от възможността за политизиране" и разпалват "цветна революция".

Обвиняването на местните провокатори и чуждестранните сили е обичайният отговор на партията на общественото недоволство. Но след като е централизирал безпрецедентна власт в собствените си ръце, Си неминуемо носи лична отговорност за политиките на партията и тяхното изпълнение. А като се обвързва толкова тясно с нулевия Ковида, той е обвързан и с всички потенциални последици от рязкото излизане от него.

Ако вълната от масови инфекции доведе до рязко увеличаване на смъртните случаи, особено сред уязвимите възрастни хора, хвалбите на партията за това, че "поставя живота на хората на първо място", ще звучат кухо. Властите могат да се опитат да прикрият броя на смъртните случаи от Ковид (експертите отдавна поставят под въпрос произволните стандарти на Китай за отчитане на смъртните случаи от вируса), но ще бъде по-трудно да се скрият дългите опашки пред болниците и чувалите с трупове в погребалните домове.

Засега Си продължава да мълчи - както често прави в моменти на несигурност, като например първите дни на епидемията в Ухан и тежките седмици на блокирането на Шанхай, което поставя неговата репутация на твърд и решителен лидер на сериозно изпитание.

Етикети:
Китай, Си Дзинпин, Ковид
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи