Политическата аритметика на Нинова: Подкрепа, умножена по нула

08:00, 14 януари 2023
Равен ли е на нула четвъртият шанс с третия мандат?
Ще остане ли Корнелия Нинова лидер на БСП
Според Нинова очакването на конгреса през февруари да има смяна на ръководството, е нереалистично

БСП отново излиза като фаворит да получи за общо четвърти път от президента Радев третия мандат за съставяне на правителство. Досега никой от играчите на политическия терен не намери правилната формула за управление, а прогнозите на анализатори, социолози и политици сочат, че и аритметиката на Корнелия Нинова е: "подкрепа, умножена по нула".

От Столетницата остават лаконични, а единствената заявка за третия мандат, се чу именно от лидера й – че вече има план за действие, но решението ще се вземе от Националния съвет.

"Много спешно ще свикаме Националния съвет. Ще решим какво да правим. Имаме план, който първо ще обсъдим в колективния си орган и след това ще ви го съобщим", каза Корнелия Нинова.

"Ние сме фаворит, може би, всички хора виждат в нас фаворит за управлението на държавата", допълни председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски.

Масата за преговори остава в партийна мъгла

Рулетката в 48-ото Народно събрание се завърта за последен път, но каквато и да е вероятността за кабинет на БСП, от партията са категорични, че преговори за подкрепа с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ няма да водят.

От партията на Бойко Борисов дадоха заявка, че биха подкрепили кабинет с третия мандат, но ако той бъде връчен на „Демократична България“ и призоваха съпредседателя й Христо Иванов да прояви „повече смелост“ в евентуалната реализация на правителство. От най-голямата парламентарно представена политическа сила обаче поставиха червена линия със социалистите и заявиха, че дори да бъдат търсени за преговори, няма да дадат подкрепата си.

Втори по ред на масата за преговори би трябвало да седнат „Продължаваме промяната“. Съпредседателят й Кирил Петков прогнозира, че мандатът ще отиде при БСП още докато в публичното пространство вървят хипотезите, че ще го получи „Демократична България“.

Дали обаче бившите коалиционни партньори ще се договорят за подкрепа е неизвестно с голяма въпросителна, тъй като още при преговорите за втория мандат кабинетът с премиер акад. Николай Денков не получи подкрепа от левицата, а Кирил Петков недвусмислено заяви, че формацията му като цяло се подготвя за поредните избори.

Без промяна в стойностите остават и отношенията между БСП и ДПС. Там шансът за подкрепа е равен на нула, тъй като Нинова заяви, че диалог с Мустафа Карадайъ няма да има.

С четвъртата политическа сила – „Възраждане“, място за прогнози, хипотези и изчисления няма. Лидерът им Костадин Костадинов категорично обяви третия мандат за „обречен“. Нещо повече – предположи, че датата на следващите предсрочни избори ще е или 26 март, или 2 април 2023 г.

Кратък и любезен разговор би бил възможен с петата парламентарна група - „Демократична България“, тъй като партията на Христо Иванов е известна с диалогичния си подход към всички формации. Едва ли обаче предвид сериозните различия във външната политика и икономическите програми на БСП и ДБ, демократите биха си позволили да подкрепят трети мандат на социалистите. А и самите избиратели на "Демократична България" не биха погледнали с добро око на такъв официален коалиционен съюз.

Последна възможност за подкрепа от Столетницата биха могли да намерят при партията на Стефан Янев „Български възход“. Тя обаче няма да е достатъчна за съставяне на правителство, което автоматично означава, че отиваме на нови избори. Иначе от политическата формация вече заявиха, че главното им условие за кабинет е да бъде разписано ясно коалиционно споразумение.

Експертите – всички пътища водят към избори

Повечето анализатори са на мнение, че вариант за редовен кабинет няма и всички пътища водят към нови избори. Като главна причина за това посочиха ожесточеното политическо противопоставяне през последните три месеца.

Пред „ДИВИДЕНТ“ социологът Димитър Ганев обясни предпочитанието на президента да връчи третия мандат на БСП с това "да запази връзка с избирателя на левицата, а не толкова заради ръководството, с което не е в добри отношения". Той не очаква промяна на политическата сцена при избори през месец март, а само по-ниска избирателна активност.

"Общественият натиск за съставяне на кабинет ще бъде по-мощен и цената за неучастие в коалиция за политическите формации ще бъде голяма", смята експертът.

Относно предстоящия конгрес на левицата, той заяви, че нищо няма да се промени.

"Нинова държеше събитието да се проведе през месец февруари, а никой не прави промени в ръководството по време на предизборна кампания. Вътрешната опозиция настояваше за дата през месец декември, но това не се случи. Ако има промени в левицата ще е след предсрочните парламентарни избори", коментира Ганев.

90% сигурност, че правителство няма да има. Това прогнозира пред „ДИВИДЕНТ“ и политологът проф. Мария Пиргова. Определи като „предварително обречен“ третия мандат в ръцете на БСП и допълни, че така президентът Румен Радев ще бъде обвинен, че не иска да има редовно правителство.

Трети мандат: Задава ли се четвърти провал

В математически резултати предполагаема невъзможност на левицата за кабинет би изглеждала така – нулева подкрепа, трети мандат, четвърти провал. Какво обаче означава тази аритметика за Корнелия Нинова?

Ледниковият период в отношенията с президента Румен Радев не е тайна, затова и в политическите среди не спират да циркулират слухове, че именно това е в основата на избора да натоварва всеки път партийната лидерка с тежестта да съставя правителство. И тъй като статистиката не лъже – резултатите от последните избори ясно показват, че електоралната подкрепа за БСП се движи само в посока надолу.

В централата на „Позитано“ 20 атмосферата също е напечена с оглед предстоящия партиен конгрес през февруари. Тук въпросът обаче не е математически, а стратегически и засяга бъдещето на Столетницата, а именно дали Корнелия Нинова ще остане председател.

Нинова обясни, че темата за оставката й се разисква от 2017 г, малко след като бе избрана на поста. Като основна причина за оформените фракции срещу нея, Нинова посочва реформата, която направи във вътрешните структури и по думите й, „битката, която проведохме с вътрешни зависимости“.

Председателката на социалистите обаче определи като нереалистично очакването на конгреса през февруари да има смяна на ръководството, тъй като с реформата за пряк избор на председател от всички членове на партията конгресът не е органът, който може да го сменя. "Тъй като предстоят да бъдат разгледани и уставни промени, много ме радва, че идват много предложения прекият избор да се разшири и за други органи в партията", коментира Нинова.

Дали бъдещето й на лидер в БСП действително е застрашено ще покаже само времето. Ясно е, че към настоящия момент фокусът на Нинова и социалистите е към възстановяване на подкрепата на избирателите. Въпреки песимистичните прогнози, тепърва предстои да разберем ще остане ли празна папката или политиците най-после ще намерят загадка на трудното уравнение за съставяне на правителство.

Ако това не се случи, освен затопляне, кокичета и мартеници, пролетта ще ни донесе и нови предсрочни избори.

Етикети:
Корнелия Нинова, БСП, правителство, третия мандат
Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Анализи