Покорна година за жилищния пазар

14:31, 26 януари 2023
Няма да е толкова горещ, както през годините на пандемията, но това ще доведе и до успокояване на цените
Жилищният пазар вероятно ще влезе в състояние на покой
Прогнозата на БНБ обаче е, че през тази година растежът на жилищните кредити, както и на всички останали сегменти, ще се забави

След години на нестихващо растящи цени и засилено търсене, жилищният пазар вероятно ще влезе в състояние на покой. Поне в такава посока се опитват да го насочат централните банки с нормализирането на паричната си политика и устойчивото повишаване на лихвените проценти. Макар и много по-плавно от очакванията курсът, задаван от Европейската централна банка, ще окаже влияние и в България, тъй като режимът на валутен борд предполага предаване на паричната политика в еврозоната към монетарните условия в страната. 

Тенденции

Предходната година определено може да бъде определена като силна за пазара на жилища. Рекордните стойности на инфлацията и исторически ниските лихви по ипотечните кредити доведоха до бум в този кредитен сегмент. Според последните данни към края на декември жилищните кредити са в размер на 16.502 млрд. лв. и нарастват на годишна база със 17.8 процента.

Прогнозата на БНБ обаче е, че през тази година растежът на жилищните кредити, както и на всички останали сегменти, ще се забави. Причината е очакваното забавяне на икономиката, дори и рецесията да бъде избегната, което в комбинация с покачените лихви предполага по-слабо частно потребление и по-ниска инвестиционна активност на фирмите.


Въпреки това макар да има забавяне на растежа, ръстът на жилищното кредитиране да се запази, тъй като лихвите в България не се покачват толкова бързо, както в еврозоната и САЩ. Освен това икономиката ни показа устойчивост по време на шоковете на енергийните пазари, а пазарът на труда остава силен с много ниска безработица. Нагласите са, че броят на заетите в икономиката у нас през тази година ще спадне незначително и това ще бъде компенсирано още през 2024 г. В условията на недостиг на работна сила е трудно да се очаква понижение на работните заплати, което вероятно ще подкрепи в известна степен търсенето на сделки за покупка на жилища. 

Резките покачвания на цените приключват

От Националното сдружение "Недвижими имоти" прогнозираха забавяне на покачването на цените на жилищата. Евентуално намаление ще има само в отделни случаи, например при некачествени и неподдържани имоти, които не са на добри локации. Засега браншът отчита незначителен спад от 2% в броя на вписаните имотни сделки на годишна база.


"На пазара на недвижима собственост в България, където вече се вижда охлаждането на инфлационните процеси, както и в повечето европейски държави. Това е първата стъпка от подобряване на макрообстановката, което ще повлияе благотворно и на икономическите процеси в страната", обясни председателят на сдружението Добромир Ганев и посочи, че лихвите по ипотечните кредити в момента в България са сред най-ниските в Европа, като това до голяма степен се дължи на високата ликвидност на банковия сектор заради наличието на депозирани средства от гражданите.

В интервю за "DIVIDEND" през януари имотният консултант Ивета Тодорова посочи, че пазарът на недвижими имоти в момента е стабилен и върви към уравновесяване, което се очакваше през последните две години, когато мина през доста промени.

"Много дълго време наблюдавахме процеси, при които продавачите тестваха пазара и той поемаше още и още. В същото време нямаше достатъчно качествени имоти и всеки един добър имот, който излизаше на пазара беше с по-висока цена и си намираше купувача", заяви имотният брокер и обясни, че купувачите вече по-бавно и обмисляно взимат решения, а това кара продавачите да предлагат едни по разумни цени.

Изводът от всичко е, че 2023 г. ще бъде по-бавна за жилищния пазар в сравнение с 2022 г. Пазарът няма да е толкова горещ както през годините на пандемията, но това ще доведе и до успокояване на цените.

Етикети:
инфлация, БНБ, пазар, имот, ЕЦБ, брокер
Още от Анализи