Охлаждане на пазара на труда

11:46, 04 август 2022
Страховете от идващата рецесия карат работодателите да бъдат по-предпазливи с наемането на нови хора
Петър Джугански с анализ за "Дивидент"
В най-големия български сайт за обяви, обявените работни позиции в сектор IT към момента са 5500, което е 21% спад спрямо края на април

За трети пореден месец наблюдаваме спад в публикуваните свободни позиции в големите сайтове за търсене на работа в България. Страховете от идващата рецесия карат работодателите да бъдат по-предпазливи с наемането на нови хора.

В предишната ми статия ‘’Десетки хиляди съкратени в Tech сектора’’ отбелязах, че настъпва предпазливост по отношение на разрастването на компаниите и времето на безрасъдния растеж е свършило.

6 седмици по-късно картината не е по-различна.

Съкращенията в технологичния сектор продължават, като според тракера Layoffs.fyi освободените от работа глобално през юли са малко над 14 хиляди души, като това е лек спад от 16-те хиляди съкратени през юни. В края на юли една от най-големите платформи за електронна търговия и онлайн магазини Shopify съкратиха над 1000 души, което се равнява на 10% от всичките им служители. Като причина за съкращенията в съобщение до работещите в Shopify, изпълнителният директор на компанията Тобиас Лютке, обяви че всичко това се случва заради ‘’погрешен залог’’ за продължаващия бум на онлайн пазаруването.


сн. Facebook

През август цифрите надали ще бъдат по-различни, като вчера българинът Владимир Тенев, един от основателите на нашумялата през последната година платформа за търговия на акции и криптовалути Robinhood обяви, че съкращават 23% от служителите на компанията, като това се равнява на 713 души. Това се случва след като през април други около 300 души бяха освободени от Robinhood.

До момента за цялата 2022-ра съкраните в Tech сектора са малко над 62 хиляди души, докато за цялата 2020-та, годината в която Covid локдауните навредиха сериозно на икономиката, съкратените са общо 81 хиляди души.

В най-големия български сайт за обяви, обявените работни позиции в сектор IT към момента са 5500, което е 21% спад спрямо края на април, когато свободните позиции бяха малко над 7000.

Подобна тенденция се наблюдава и при останалите обяви за работа, като общия спад е 13% спрямо края на април, когато бе достигнат своеобразен пик от над 45 хиляди публикувани обяви за работа. Спадър е основно концентриран в по-малкото обяви в сектор ‘’Туризъм’’, които с приближаването на края на летния туристически сезон ще намалеят още повече. Въпреки това, това намаление на броя публикувани обяви не е традиционно - в последните години се наблюдаваше постоянно увеличение на броя на публикуваните обяви, без оглед на сезонната работа.

Въпреки тези данни, пазарът на труда остава силно конкурентен и търсенето на работна ръка е все още много по-високо от препандемичните нива. Безработицата в България продължава да е изключително ниска - едва 4,3%.

Това е с повече от 2% по-ниско от средната за еврозоната безработица от 6,6%.

Търсенето на специалисти в IT сектора също остава силно, като редица аутсорсинг и продуктови компании с офиси в Украйна се опитват да се установят в България.

С оглед на растящата инфлация, увеличаване на лихвените проценти от централните банки в САЩ и Европа, може да очакваме продължително охлаждане на трудовия пазар. Все по-малко хора ще се решават да сменят работното си място, като и много от работодателите ще намалят броя на новонаети служители.

Етикети:
ИТ сектор, пазар на труда, работодатели, рецесия, работа, наемане
Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Анализи