Надцакването през държавния бюджет е в ход

15:07, 08 декември 2022
Въпреки че в продължение на седмици партиите водиха преговори за бюджета, това време се оказа изгубено
Куп промени между двете четения на т.нар. удължителен закон за държавния бюджет
Все още не е ясно дали цялото прекрояване на удължителния закон в крайна сметка няма да приключи в съда

Политическите сили останаха верни на себе си и вкараха куп промени между двете четения на т.нар. удължителен закон за държавния бюджет. Въпреки че в продължение на седмици партиите водиха преговори за бюджета, това време се оказа изгубено, защото не бе постигната първоначално очертаната цел - постигане на джентълменска договорка да не се правят неразумни предложения, които застрашават финансовата стабилност на страната. 

Повече разходи и данъчни облекчения

"Продължаваме промяната" и БСП са най-активни със своите "социални пакети". ПП предлагат 20% увеличение на пенсиите през следващата година. Предлага се още повишаване на данъчната отстъпка за деца от 600 лв. на максимум 900 лв. на дете, съответно до 1800 лв. за две деца и до 2700 лв. - за три деца. Иска се и продължаване на намалената ставка от 9% ДДС за ресторантьорите до края на 2023 г. 

ПП предлага още гарантиране през закона на увеличение на учителските заплати, така че те да достигнат поне 125% от размера на средната работна заплата за страната. Друга идея на партията е ваучерите за храна да бъдат в размер до 25% от минималната работна заплата.

Освен това "Продължаваме промяната" искат съкращаване на изплащането на болничните от работодателя от три на два дни, като третият да се поеме от НОИ.

БСП също залага на мащабни социални разходи. Например социалистите предлагат максималният осигурителен доход да се вдигне от 1 януари от 3400 на 4200 лв. Левицата иска и необлагаеми да бъдат доходите от трудови правоотношения на лицата, ненавършили 26 г., както и месечните доходи от трудови правоотношения в размера на линията на бедност.

Нинова отново предлага и двете преизчисления на пенсиите от 1 януари и от 1 юли. Предложени са и текстове в закона за семейните помощи за деца, с които еднократна помощ от 300 лв. ще има не само за децата в първи и в осми клас, но и за тези във втори, трети и четвърти. Включено е и предложение от следващата учебна година всички ученици да имат право на безплатни учебници.

"Възраждане" предлагат данък печалба да падне на 5% за малките и микрофирмите. 

На ръба на закона

Все още не е ясно дали цялото прекрояване на удължителния закон в крайна сметка няма да приключи в съда. Депутати тълкуват в подобна посока разпоредби от Закона за публичните финанси. Например законът не допуска извършването на разходи или поемането на задължения, които влошават салдото, освен ако не се направи актуализация. В удължителния закон обаче няма предложена финансова рамка и средносрочна бюджетна прогноза, така че няма никаква яснота какъв ще е дефицитът в края на 2023 г. Отделно, към момента нито една от предложените социални мерки и данъчни облекчения не е остойностена и може само да се предполага с колко щедростта на политиците ще увеличи дефицита и колко нов дълг ще е необходим за покриването му.

Въпреки всичко засега може да се предполага, че не малко от социалните мерки най-вероятно ще бъдат приети, защото всяка партия би искала да запази фасон пред обществеността при увеличаващите се шансове за нови предсрочни избори. На тази мисъл навява фактът, че с огромно мнозинство бе прието на първо четене предложението минималната заплата да се увеличи до 850 лв. от 1 януари, въпреки че някои политически групи имаха резерви. 

Етикети:
данъци, удължителен закон, Бюджет 2023, заплати, пенсии
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи