Македонското историческо фентъзи и въображаемата реалност

21:18, 15 февруари 2022
Историческата наука между истината и мистификацията
Паметник на Александър Македонски в Скопие

Историческата наука и изобщо историографията в Северна Македония представляват неповторимо място. В нея ведно се съчетават истини, полуистини, откровени неистини (актуален израз за лъжи), мистификации и манипулации. В този сложен за разбиране исторически коктейл, в който са размити факти, тенденциозно поднесена информация и въображаема реалност, човек наистина никога не знае къде свършва реалността и къде започва бурната фантазия.

Христоматиен пример за това е кариерата на историк на протойрей Славко Димевски, извършил може би най-мащабното покушение върху историческата истина, организирано чрез фалшифициране на исторически извори и чисто творческо изобретяване или измисляне на такива. Пръв и засега единствен, напълно развенчава мита за "научната кариера" на Славко Димевски проф. Светлозар Елдъров в своята книга "Случаят Славко Димевски", издадена през 2017г.

 Въпреки това прави натрапчиво впечатление, че и до днес подправените и измислените документи от Димевски са в научно обръщение, а учени написали дисертациите си на база на "създадените" научни извори от Славко Димевски се опитват да бъдат меродавни, а понякога имат претенцията и да бъдат последна инстанция по отношение на българо-македонските исторически въпроси. В случая "ювелирната" научна кариера на Димевски е важна за българската историческа наука и общество, защото представляват грубо похищение върху българското историческо наследство и върху паметта на македонските българи.

Нека разгледаме някои документи, които излязоха изпод богатото въображение на Славко Димевски:

Най-фундаменталният труд от творческо-историческото дело на Славко Димевски е т.нар. документ "Правила на македонский востанический комитетъ", който по моему представлява своеобразен венец на квазинаучната кариера на Димевски. Това научно откритие е замислено като фундаментален документ на Кресненско-Разложкото въстание от 1878-1879г. Този текст е написан върху бланки с името на патриарх Кирил, като Димевски прави неособено сполучлив опит да наподоби калиграфията на епохата. Така наречените Правила съдържат 211 члена, който са написани така, че въстанието да внушава македонска национална идентичност и дух, които са различни от българския. Димевски твърди, че е направил това колосално откритие в архива на патриарх Кирил в Драгалевския манастир и там е успял да ги микрофилмира, дори и цитира несъществуваща сигнатура: "Арх. Од Дело 2341, а.е. 50, лл. 30-61". "Историческата находка" на Славко Димевски променя схващането за началото на македонската национално-политическа и държавническа мисъл, а този документ ще бъде богато цитиран в македонската историческа наука години наред.

Друг любопитен случай представляват две писма на Петко Р. Славейков от 1874г. по униатското движение в Македония. Димевски твърди, че ги е преписал с разрешението на патриарх Кирил, когато през 1964г. е бил в София. Поредното си откритие С. Димевски прави, след като патриарх Кирил не е измежду живите, за да може да се защити или да опровергае лъжите на Димевски. В случая става въпрос за подправен текст от книгата на патриарх Кирил за екзарх Антим I, където са променени обстоятелства и факти. Тази манипулация на Славко Димевски е разкрита от Цочо Билярски и Илия Павлов в страниците на списание "Векове" през 1989г.

Може би най-сериозната гавра с историческата наука представлява несъществуващ доклад за полицейски разпит на Дамян Груев в София през 1891г. Него Димевски е "открил" във фонда на Министерството на вътрешните работи и народното здраве в ЦДИА. В него Даме Груев е представен като апостол на македоноизма и говорител на съвременната македонска историография. Очарователно!

С право проф. Светлозар Елдъров в своята книга го нарича "македонския Индиана Джоунс", който сякаш е открил всички доказателства за македонската национална идентичност през XIXв.

В случая, "научна дейност" като тази на Димевски е редно да бъде незабавно развенчана и морално осъдена от македонска страна. Добра отправна точка в работата на съвместната мултидисциплинарна историческа комисия по исторически и образователни въпроси между България и С. Македония може да бъде обявяването на научната нищожност на подобни писания и пълното изкореняване на славкодимевщината в историческото научно обръщение. Това би бил ясен сигнал, че историческите манипулации ще бъдат снети, а обществата в двете държави ще могат да разберат и да се запознаят с анатомията на историческата манипулация и нейните крупни размери, водеща своето начало от миналия век и пуснала одиозните си корени и в сегашния.

Етикети:
история, историческа комисия, Северна Македония
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи