Македония да приеме белгийския вариант

06:59, 13 декември 2022
Това казва в анализ за "Дивидент" арх. Павел Станчев
Македония да приеме белгийския вариант
В този смисъл терминът Македония, като име на славянска нация озадачава не само с неславянската си фонетика, но и с парадокса, че славянска, европейска, и нация от Стария свят се именува на географска област – т. е. като колониите от Новия свят

"При всичката турбулентност на човешкото развитие и история, беглият поглед върху политическата карта на света констатира безспорна закономерност в названията на държавите: в Стария свят етносът дава името на държавата, в Новия най-често географското название на територията дава името на държавата".

Това казва в анализ за "Дивидент" арх. Павел Станчев.

"Исторически това е проследимо от много примери, не само от имена на държави, но и от имена на административни области – напр. Тракия, Галия, Франция, Германия, Сърбия. Мавритания, Турция. В Новия свят схемата е съвсем ясна. Там първо се открива територия, веднага й се дава име ... заселваш се и ставаш новозеландец, американец, костариканец и пр. Така са създавани колониите. В този смисъл терминът Македония, като име на славянска нация озадачава не само с неславянската си фонетика, но и с парадокса, че славянска, европейска, и нация от Стария свят се именува на географска област – т. е. като колониите от Новия свят".

И допълва:

„Македонският” сърбосъветски проект беше реализиран през втората половина на 20 век, по начина, по който са се оформили нациите в централна Америка през първата половина на 19 век. При това при патерналистичния панславистки компонент и постулат за славянска солидарност в руската политика! Не говори ли той за циничноарогантно неглижиране на славянското достойнство и история напомнящо позната от миналото идеология. Впрочем и в Европа има поне един пример на именуване на нация по географско понятие. Това е Белгия. След нежелание на хората там да бъдат третирани от чужда администрация, и след разбирателство между Холандия, Франция и Англия, политически се решава да се създаде федерална държава от няколко народа, която възприема географското название на територията от римско време. Това не пречи на съставните фламандци, немци и валонци да продължават да се чувстват такива, въпреки, че вече са и белгийци. И не означава, че е имало белгийци преди констатираната дата на създаване на Белгия – 1830 г; все пак Рубенс е бил фламандец, а не белгиец.

И така въз основа на изказаните съображения може да се заключи, че и в случаите на именуване на нация на географско понятие се открояват условно „колониален” и „белгийски” вариант. Колко приложим към „македонския” случай е белгийския вариант. Това означава, че от момента на създаване на СР Македония – някъде 1944 г. вече може да има македонци, но не и преди това. Ако за „македонския” случай не се приложи „белгийският”, остава „колониалният” вариант, а там резилът е голям... Не само за македонците. За сърбите и руснаците, а и за славянството изобщо.

Етикети:
Северна Македония, Балкани, Павел Станчев
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи