Конфликтът в Газа и последствията за световната икономика

09:10, 26 октомври 2023
Застрашени са не само енергийните пазари, но и транспортните коридори

Всяко възможно влошаване на ситуацията в Израел и Газа носи сериозен риск за световната икономика, като подпомага ръста на цените на енергията и нарушава ключови търговски маршрути, предупреждават икономисти. Дипломатическите усилия от множество държави и организации се засилиха с надеждата да се ограничат последиците от атаката на 7 октомври на израелски граждани от палестинската група Хамас.

Последвалата атака на Израел с цел унищожаване на Хамас увеличи риска от разпространение на конфликта към по-широкия Близък изток. Израелският президент Исаак Херцог обяви във вторник, че въпреки че Израел не иска война с ливанската терористична група Хизбула, която наскоро обстреля израелските въоръжени сили на северната граница на страната, Ливан "ще плати цената", ако двете страни се изпаднат в пълномащабен конфликт.

Събитията през последните дни задълбочиха безпокойството сред икономистите, че конфликтът може да обхване региона и да представлява дългосрочна заплаха за световната енергийна и търговска инфраструктура.

"Всеки конфликт в Близкия изток се отразява на световната икономика, защото регионът е не само много важен доставчик на енергия, но също така е ключов транспортен път за глобалната търговия", заяви Пат Тейкър, регионален директор в "Икономист Интелиджънс Юнит", в интервю за CNBC в четвъртък.

Рискове за цените на петрола и търговски маршрути

Степента, до която цените на петрола ще се повишат и въздействието върху световната икономика, ще бъде пропорционално на географичното ограничение на конфликта, обясни Тейкър, като добави, че петролната пазарна ситуация вече е напрегната след намаляването на производството от страна на ОПЕК+ под водачеството на Саудитска Арабия.

Тя също така посочи, че войната започва в период на "огромна икономическа несигурност", докато войната в Украйна продължава да бушува, а централните банки достигат критичната точка в своите монетарни политики.

"За икономики, които вече са в рецесия или се насочват към нея, допълнителното затягане на политиката от Фед и ЕЦБ може да е пагубно", добавя Тейкър и допълва: "Влизаме в ситуация с двойно влияние: отново по-високи цени на енергията, но също така инфлацията остава висока, без да се сваля радикално, в момент, когато лихвените проценти са исторически високи."

Цените на петрола първоначално се изстреляха след атаката на Хамас над Израел, след което намаляха леко, макар че фючърсите Brent все още търгуваха около 89 долара на барел сутринта на сряда в Европа, докато фючърсите за West Texas Intermediate се задържаха недалече от 84 долара на барел.

В "екстремния сценарий" на регионално влошаване, Тейкър предсказва, че пазарите ще трябва да се справят с Brent над 100 долара на барел за продължителен период, което "означава по-висока глобална инфлация, по-слаб икономически растеж" и "практически условия за рецесия."

В изследователски доклад, публикуван в петък от J. Safra Sarasin се казва, че производството на петрол от Иран, осмият по големина световен производител на суров петрол, ще бъде застрашено при ескалация на конфликта, особено ако Техеран бъде подложен на ново затягане на санкциите от страна на САЩ, което, според тях, би могло да доведе до изтеглянето на до 1 милион барела дневно от глобалното производство.

"Освен това, увеличение на несигурността по отношение на доставките от Саудитска Арабия може лесно да доведе до същия обем на покачване на цените, както се случи в реакция на инвазията в Украйна през 2022 г. Тогава цените на петрола се увеличиха с 30% в рамките на две седмици, преди да се стабилизират на около 15% над предвоенните нива", се твърди в анализа.

Близкият изток е дом на най-натоварените търговски маршрути в света, включително Суецкия канал, Червено море и Персийския залив, което засилва икономичната опасност при ескалация.

"Всяко разширение на конфликта в Синай и Суецкия регион увеличава риска от атака срещу енергийни и неенергийни товари, преминаващи през Суецкия канал, който представлява почти 15% от световната търговия, около 45% от суровия петрол, 9% от рафинирания, и също 8% от пропан-бутановите кораби, преминаващи през този маршрут", обясни Пат Тейкъ.

Уязвимост на развиващите се пазари

Всяко евентуално удължаване на възходящите цени на енергията би представлявало проблем за развиващите се икономики, където енергията често представлява по-голяма част от инфлационното налягане в сравнение с развитите пазари, заяви Елия Оливерос-Розен, главен икономист за развиващи се пазари в S&P Глобал Рейтинг.

"В типичната кошница на потребителските цени, енергията представлява около 10% в развиващите се пазари. В САЩ тя е 6,9%, така че очевидно има по-голямо влияние върху инфлацията, и много развиващи се пазари са станали нетни вносители на енергия", допълва тя.

Времето ще покаже какви ще бъдат последиците от настоящия конфликт, но световната икономика се изправя пред сериозни предизвикателства, докато лидерите и дипломатите продължават да работят за ограничаване на близкото бъдеще.


Етикети:
Израел, ивицата Газа
Още от Анализи