Компаниите и "тихото" уволнение

16:22, 28 март 2023
С настъпващата рецесия много компании искат да съкратят от персонала си без да плащат обезщетения и да губят от бранда си
Тихото уволнение
‘’Тихото уволнение’’ е отговорът на работодателите не само към ‘’мълчаливо напускащите’’, но и към призивите на инвеститорите за намаляване на разходите

Пазарът на труда беше повече от динамичен през последните три години.

Няколко различни тренда оставиха своя траен отпечатък - като започнем от ‘’голямото напускане’’, което в един момент стана ‘’тихо’’ и стигнем до големите съкращения, които се случват от повече от половин година в редица IT компании.

Идващата рецесия и генерална политическа и икономическа нестабилност ще поставят на дневен ред следващ тренд, който много служители ще усетят на гърба си, а именно ‘’тихо уволнение’’.

Като ‘’тихо напускане’’ беше определено онова поведение на служителите, в което те продължават да се трудят, но изпълняват само основните си отговорности, като са далеч по-малко склонни да остават до късно вечер и да вършат нещата, които по принцип не се очаква да бъдат направени от тях.

В тази статия за dividend.bg от миналия октомври разгледахме феномена на ‘’тихото напускане’’ по-подробно.

Какво е ‘’тихото уволнение’’?

‘’Тихото уволнение’’ е отговорът на работодателите не само към ‘’мълчаливо напускащите’’, но и към призивите на инвеститорите за намаляване на разходите.

Много компании и мениджъри, в опит да избегнат всички негативни последици, свързани с публичното съкращаване на служители, умишлено създават токсична работна среда за някои от своите подчинени. Целта е тези служители да си тръгнат доброволно.


снимка: Петър Джугански

Експерти отбелязват, че това всъщност не е никаква нова идея - много мениджъри използват от години такива тактики, за да изтласкат от екипите си хора, с които не работят добре или се представят зле, според техните представи.

Идеята е и да не се плаща обезщетение за предсрочно освобождаване на въпросните служители.

Когато погледнем по-генерално към ‘’голямото’’ и ‘’тихото’’ напускане, установяваме, че всъщност много хора сменят работните си места, именно заради неща, свързани с тях - ниско заплащане, липса на интересна работа, невъзможност за растеж, неприятна работна среда и т.н.

Това невинаги е съзнателно, на някои мениджъри толкова им е капацитета - те просто не са способни да оценяват и развиват своите служители адекватно.

В други случаи обаче, този процес е напълно осъзнат. Когато икономиката не върви добре, много компании ще предприемат съкращаване на персонала си.

Някои вече го правят с директно премахване на определен процент от работната сила, но много други ще предпочетат по-финния метод с така нареченото ‘’тихо уволнение’’.

Как да разберем дали сме ‘’мълчаливо уволнявани’’?

Начините, по които се случва това ‘’тихо’’ уволнение са най-разнообразни.

Ако Вашия ръководител пропуска да Ви повиши за пореден път, отрежда Ви задачи, които са извънредно трудни или пък са много под нивото Ви, не Ви връща никаква обратна връзка или направо Ви избягва - това вероятно са признаци, че бивате ‘’тихо’’ уволнен или че просто Вашия мениджър не е особено добър в работата си.

Независимо от причините за това поведение на Вашия мениджър, препоръчвам Ви да оцените внимателно ситуацията си - само Вие ли сте повлиян от това поведение на мениджъра Ви, какво е финансовото състояние на компанията, можете ли да поговорите с ръководителите за положението си и може ли нещо да бъде променено?

Ако не виждате възможност за кариерен растеж и работната среда влияе зле на психическото Ви здраве - моята препоръка е да започнете незабавно да си търсите нова работа. В сегашната обстановка намирането на добра работа отнема време и може да минат месеци преди да попаднете на място, на което да Ви оценят истински.

Етикети:
компании, бизнес, уволнения, работна среда
Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Анализи