Изборите в Тайван са основен геополитически риск през 2024

18:01, 03 януари 2024
Предстои година, която ще бъде изпълнена с редица президентски и парламентарни избори – повече от 70 държави на планетата ще изберат новите си президент или парламент
Предстоят избори в Тайван
През последните години виждаме нарастване на напрежението в отношенията между Тайван и Китай

Анализ на Калин Георгиев, финансов анализатор от БенчМарк Финанс.

Новата 2024 година вече е тук и пазарните участници насочват поглед към събитията, които ще оказват влияние върху пазарите през настоящата година.

Предстои година, която ще бъде изпълнена с редица президентски и парламентарни избори – повече от 70 държави на планетата ще изберат новите си президент или парламент. А в някои дори и двете. И първи в списъка е Тайван. Президентските избори в страната са насрочени за 13 януари.

Защо изборите в Тайван са важни за света?

Като площ и население Тайван не е голяма държава. Страната обаче е дом на две от големите компании от сектора на полупроводниците – TSMC и Foxconn. Имайки предвид ключовата роля на полупроводниковата индустрия във високите технологии, не е учудващо, че САЩ и Китай се борят за влияние в Тайван.

През последните години виждаме нарастване на напрежението в отношенията между Тайван и Китай.

Китайският президент Си Дзинпин нееднократно е показвал желанието си двете страни да се обединят. От друга страна САЩ застават зад независимостта на Тайван. А това изправя в пряк сблъсък двете най-големи икономически сили в света. На този фон изхода от изборите ще е важен, тъй като ще е определящ за това в коя посока ще продължи Тайван – дали ще продължи курса си към независимост и демокрация или ще избере пътя към изграждането на по-тесни връзки с Китай.

Инвеститорите ще следят изборите в страната внимателно, тъй като потенциална военна интервенция от страна на Китай крие риск от избухването на трети голям регионален конфликт (след тези в Украйна и Близкия изток).

Кои са основните претенденти за президентския пост?

Едно от последните социологически проучвания показва, че фаворит за спечелването на изборите е Лай Чинг-Те, който е изборът на Демократическата прогресивна партия (ДПП). ДПП е на власт от 2016 година. През последните осем години властите в Пекин замразиха комуникацията си с управляващата партия в Тайван. Засилени бяха и икономическите санкции, дипломатическия натиск, както и военната активност.

ДПП се обявява за официална независимост на Тайван, както и демократичното развитие на страната. Поради което партията е подкрепяна от американската администрация. При евентуална победа, Лай Чинг-Те ще може да продължи да разчита на сътрудничеството със САЩ. Гуоминдан (КМТ) е опозиционната партия, която издигна кандидатурата на Хоу Ю-И за кандидат. В предизборната си кампания, Хоу заяви, че ще запази мира с Китай, като част от програмата му е да отмени удължаването на задължителната военна служба, предложена от настоящите управляващи.

В предишно свое изявление, кандидатът на КМТ е заявявал, че не е съгласен с обявяването на тайванската независимост, тъй като за нея няма наличие на правно основание. В същото време обаче Хоу не е съгласен с тезата на Китай за “една държава, две системи”.

Въпреки това Хоу и KMT са желаният вариант от Пекин, тъй като потенциалното спечелване на изборите от Хоу би затоплило отношенията между двете страни.

Как ще се отразят изборите върху финансовите пазари?

Тайван е малка страна, поради което самите избори не могат да повлияят пряко на пазарите.

Главните опасения обаче са свързани с потенциалните последици от изборите. Един враждебно настроен към Китай тайвански президент може да изостри допълнително и без това високото напрежение между двете страни. И да предизвика на по-късен етап военна интервенция от китайска страна. Този сценарии би накарал американската администрация да се намеси, което може да означава и директен сблъсък на САЩ с Китай.

Потенциален военен конфликт в азиатско-тихоокеанския регион би повишил несигурността и волатилността на финансовите пазари. В подобна ситуация фондовите пазари ще се окажат под натиск. Инвеститорите биха насочили поглед към активите със статут на убежище като долара и златото.

Енергийните суровини като петрола също биха реагирали с покачване, тъй като ако погледнем назад в историята, при военни конфликти “черното злато” регистрира повишение.

https://www.benchmark.bg/

Етикети:
избори, Тайван
Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Анализи