Има ли различия между САЩ и Европа по отношение на Русия?

11:12, 28 март 2022
Нови санкции или строго прилагане на вече наложените?
Единството, което САЩ и техните съюзници в Европа демонстрираха в противопоставянето си на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, започва да се пропуква, като се появяват различия по въпроса докъде да стигне кампанията им за икономически санкции и къде точно да спре.

Единството, което САЩ и техните съюзници в Европа демонстрираха в противопоставянето си на Русия заради войната ѝ срещу Украйна, започва да се пропуква, като се появяват различия по въпроса докъде да стигне кампанията им за налагане на икономически санкции и къде точно да спре.

По време на срещите на Организацията на Северноатлантическия договор, Групата на седемте най-големи икономики и Европейския съюз тази седмица президентът Байдън и други лидери предложиха единна подкрепа за Украйна, като увеличиха военната, финансовата и хуманитарната помощ един месец след като руският президент Владимир Путин започна пълномащабна инвазия.

"Путин разчиташе, че НАТО ще бъде разцепена", заяви Байдън в централата на НАТО в Брюксел в четвъртък след среща с военния съюз и лидерите на Г-7. "НАТО никога, никога не е била по-единна, отколкото е днес."

След като наложиха санкции, за да отслабят руската икономика и да ограничат възможностите на Владимир Путин да финансира войната, съюзниците се опитват акуратно да определят как да продължат напред, като някои призовават за повече санкции, а други искат да се съсредоточат върху прилагането на вече наложените такива.

Особено спорни са въпросите, свързани с руския енергиен износ и дали новите санкции ще доведат до загуба на работни места и други проблеми за някои европейски държави, чиято търговия с Русия е по-малка от тази на САЩ, и дали ще предизвикат гнева на избирателите в момент на висока инфлация, както и други вътрешнополитически сътресения.

"Санкциите трябва да имат по-голямо въздействие върху руската страна, отколкото върху европейската", заяви белгийският министър-председател Александър Де Кроо в четвъртък на път за срещата на лидерите на ЕС с президента Байдън. Забраната за закупуване на руска енергия, каза Де Кроо, "би имала опустошително въздействие върху европейската икономика и мисля, че това не е необходимо".

 Въпреки, че САЩ планират допълнителни мерки, липсата на нови предложения за санкции от страна на съюзниците изглежда даде на руските пазари известна почивка, а вероятно и надежда.

Рублата възстанови част от първоначалните си загуби, след като първите кръгове от санкции на Запада замразиха резервите на централната банка, включиха в черния списък 80% от банковия сектор и наложиха санкции на големи компании и висши държавни и бизнес лидери.

"Причината, поради която рублата се възстанови толкова значително през последните няколко седмици, е, че пазарът признава, че са останали редица вратички, от които Путин и неговите банкери могат да се възползват", казва Нейтън Сейлс, бивш висш служител на Държавния департамент в администрацията на Тръмп, който сега работи във вашингтонския Атлантически съвет.

Джо Байдън и неговите съветници заявиха, че координирането със съюзниците в крайна сметка ще доведе до по-голямо въздействие, отколкото едностранните санкции. При администрацията на Тръмп отношенията с Европа се влошиха заради американските санкции, които засегнаха чуждестранни компании, извършващи бизнес с Иран, Куба и германския проект за газопровод "Северен поток 2" с Русия.

 Засега администрацията на Байдън се въздържа от пълно изключване на банковия сектор на Русия от световната финансова система, от забрана на целия ѝ износ на енергия или от приемане на т.нар. вторични санкции, които засягат чуждестранни фирми, осъществяващи бизнес със санкционирани субекти. Вместо това администрацията иска да осигури прилагането на съществуващите санкции.

"Важна част от този следващ етап", каза Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на американския президент, е "да се гарантира, че има съвместни усилия за борба с избягването на санкции, с нарушаването им, с всеки опит на която и да е държава да помогне на Русия да подкопае, отслаби или заобиколи санкциите".

Позволявайки на Русия да продължи да получава приходи от продажбата на петрол и природен газ - които формират по-голямата част от износа ѝ - и оставяйки част от банковия сектор свързан с международната финансова система, Москва може да запази достъпа си до някои валутни резерви, за да плаща дълговете си. Санкциите срещу руската централна банка ограничават използването на приходите за подкрепа на рублата и икономиката.

Критиците вече заявиха, че администрацията на Байдън трябва да е готова да използва цялата икономическа мощ на САЩ.

Сенатор Патрик Туми, републиканецът с най-висок рейтинг в Банковия комитет на Сената, който контролира политиката на санкции, заяви, че насочването към енергийните приходи на Русия, заедно с подпомагането на украинската армия, "е най-добрият шанс на САЩ да убедят Кремъл, че тази война е катастрофална грешка, от която той трябва незабавно да се откаже".

Представители на администрацията заявиха, че скокът на рублата ще отслабне и усилията за прилагане на закона ще доведат до реализирането на мрачните икономически прогнози, които Международният валутен фонд и други институции прогнозират. Миналата седмица управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че предвижда дълбока рецесия за Русия. Институтът за международни финанси, световна асоциация на финансовите фирми, смята, че санкциите ще унищожат 15-годишната руска икономическа експанзия.

Съюзниците са създали "механизъм , който с всеки изминал ден и седмица стиска все по-силно", каза Джейк Съливан, и сега планират "да затегнат прилагането на санкциите, а след това да обмислят други средства, докато вървим напред".

Въпреки икономическите предизвикателства и неуспехите на бойното поле обаче Москва не се отдръпна, а вместо това засили атаките срещу цивилни цели.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че заместник-министърът Уоли Адейемо в близките дни ще пътува до Европа, за да попълни пропуските в кампанията за санкции и да обсъди следващата фаза. Г-н Адейемо изигра важна роля в организирането на невиждано досега ниво на сътрудничество между САЩ и ЕС в областта на политиката на санкции.

Освен че ще удари износа на енергия и ще отреже останалите банки на Русия, Сейлс и други бивши американски служители заявиха, че САЩ биха могли да използват вторични санкции срещу Китай и други държави, които не подкрепят кампанията за натиск на Запада. Друг вариант е да се позволи на Русия да използва валутните приходи от износа на нефт и газ единствено за закупуване на хуманитарни или други незабранени продукти, като плаща чрез специални депозитни сметки - тактика, използвана и спрямо Иран.

Въпреки че тази седмица ЕС обеща да предприеме мерки срещу страните, които помагат на Русия да избегне санкциите, някои лидери в Европа в миналото са били предпазливи към вторичните санкции, считайки ги за екстериториална злоупотреба с власт. Междувременно САЩ досега не са последвали европейските си партньори в налагането на санкции на няколко от най-богатите руски олигарси - група, чиито лични активи се оценяват на 55 млрд. долара.

За да затвърдят решимостта си да се насочат към руския енергиен сектор, САЩ и ЕС обявиха миналия петък нови усилия за увеличаване на доставките на втечнен природен газ за Европа през следващите месеци, с което ще подкрепят обявените от блока усилия за бързо намаляване на зависимостта му от руския газ. Съюзниците също така направиха крачка напред към уреждане на дългогодишните трансатлантически спорове по въпроси като предаването на данни.

Представители на САЩ и Европа заявиха, че бъдещите им действия ще бъдат в пряк отговор на курса, който Владимир Путин ще предприеме във войната.

В Берлин  правителството е предпазливо по отношение на приемането на допълнителните санкции, служители предупреждават, че увеличаването на броя на жертвите в Украйна или използването на химическо оръжие от страна на Русия може да ги принуди да обмислят мерки, които сега се считат за твърде скъпи за тяхната икононимка, като забрана за внос на петрол или пълно ембарго върху търговията с Русия.

В рамките на ЕС германски представители, подкрепени от италиански, гръцки и унгарските си колеги, твърдят, че блокът трябва да се съсредоточи върху прилагането на настоящите санкции, според дипломати. Редица страни - от Полша до Ирландия и Швеция - искат по-строги действия.

На фона на тези разногласия европейските официални лица от седмици обсъждат забраната за акостиране на руски кораби в пристанищата на ЕС, но все още не са предприели действия. Обещанията за преразглеждане на нови мерки срещу отделни руски банки също не се сбъднаха.

"ЕС не може да възприеме подход на изчакване пред лицето на масовите зверства, извършвани от Русия в Украйна", написаха лидерите на Полша и балтийските държави до другите лидери на ЕС в четвъртък, като настояха за изключване на руските кораби и товарния транспорт от ЕС. "Трябва заедно да окажем максимален натиск върху Русия, за да спре войната."

Предстои да разберем дали западните съюзници ще се концентрират върху приемането на нови санкции или върху прилагането на вече приетите.  

Етикети:
Русия, Украйна, САЩ, Европейски съюз
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи