Има ли дисбаланс между позициите на институциите?

15:22, 23 март 2022
Изводите след срещата на Румен Радев с Анджей Дуда
Румен Радев
Вчерашната среща на Румен Радев с полския му колега Анджей Дуда отвори множество въпросителни.

Вчерашната среща на Румен Радев с полския му колега Анджей Дуда отвори множество въпросителни. Сякаш президентът отново се опитва да вземе кормилото на властта (ако изобщо го е пускал от ръце) и да отиграе по пълна програма редица ключови проблеми.

 На първо място това е подръжката на изтребителната ни авиация, тъй като ресурсът на двигателите на самолетите изтича до края на този година, а самолетите Ф-16 и тяхното пълно интегриране в българските ВВС може да се забави. Именно поради това Радев изтъкна: „Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загубим нашата 110-годишна военна авиация, да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти, да загубим въздушен суверенитет и да абдикираме от нашите съюзнически задължения“. По думите му налице е риск да се компрометира и проектът за придобиване на Ф-16, заради опасност от това да няма кой да лети на него и да го обслужва. От това прозлиза, че вероятно Румен Радев има намерението еднолично да реши проблема с родната авиация.

Следващият акцент е въпросът с газа и неговата инфраструктура, по който Румен Радев също взе отношение, заявявайки следното: „Обща бе позицията за необходимостта от солидарност и общи усилия за по-голяма устойчивост на системата на логистика в региона. Подобряването на инфраструктурната свързаност в енергетиката и транспорта е обща цел за България, Гърция и Румъния, включително за изграждането на тръбопроводи за гориво от гръцките пристанища през България към Румъния.“

Сякаш в резултат на разговора с Анджей Дуда настъпи и някакъв импулс в позицията му по отношение на оказването на помощ за населението в Украйна. Държавният глава Румен Радев призова българското правителство да разгледа възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски и друго необходимо оборудване, особено с акцент върху районите, където преобладава българското малцинство, подложено на обстрел. Все пак това очертава и по-серозното разминаване между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев. В позициите си президентът сякаш искаше да запази неутралитет, докато Кирил Петков се опитваше да наклони везните в полза на това да подкрепим Украйна, включително и предоставяйки воена помощ.

Ключовото разделечаване изпъква най-вече в позицията по отношение на С. Македония, където най-ясно личи недоверието между президент и премиер и дистанцията в позициите. През месец януари Румен Радев свика КСНС, за да консолидира позициите на кабинета по отношение на Северна Македония. Няколко седмици след това Кирил Петков отиде в Скпоие, за да се срещне с премиера Димитър Ковачевски, което бе подложено на критика от страна на президента. На това Кирил Петков отговори, че посещението е закъсняло и даде заявка, че акцент в политиката му спрямо Македония ще се определя и води от икономиката и бизнеса, а не толкова от натрупаните нерешени исторически проблеми, докато президентът поставя на преден план правата на българите живеещи там.

От всичко изброено става ясно, че полето между Дондуков 1 и Дондуков 2 е минирано и е въпрос на време напрежението между институциите да се повиши и ескалира. Войната в Украйна вероятно ще даде тлсък на инфлацията, която вече излиза извън обозримите предели. Логиката подсказва, че скоро ще бъде определено и „жертвеното агне“, което да обере негативите от неприетия План за възстановяване и устойчивост и незадволителните резултати в икономически и финансов аспект. Възможно ли е в рамките на следващите седмици или месеци да чуем от президента познатата реплика: „Снемам доверието си от това правителство“? Предстои да разберем, като капсул-детонатор за взрив на доверието между институциите, може да бъде и С. Македония, и Украйна, и друг външнополитически или вътрешнополитически въпрос.


Етикети:
Кирил Петков, Северна Македония, Украйна, Румен Радев
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи