Готвене без ток и къпане с таймер: Как Европа се увлече в пестенето на ток

18:01, 12 септември 2022
Някои държави опитват да въведат абсурдни мерки, за да намалят потреблението на електроенергия
Готвене без ток или къпане с таймер, как ще намалим потреблението на тока
Отделните държави залагат на различни решения за намаляване на излишното потребление на електроенергия

В очакване на зимния отоплителен сезон Европа продължава с изпълнението на амбициозния си план по намаляване зависимостта на държавите членки от руските доставки на природен газ. В края на юли министрите на енергетиката на Европейския съюз се споразумяха за намаляване потреблението на газ с 15%, първоначално доброволна, а ако се наложи и като задължителна мярка. Отделните държави залагат на различни решения за намаляване на излишното потребление на електроенергия – налагане на пределни стойности на отопление на обществените сгради или преминаване към използването на енергийно ефективни уреди.

Някои държави обаче се поувлякоха в опитите си да вкарат гражданите в „кризисен“ режим и да ги направят по-пестеливи. Докато в някои по-студените страни като Нидерландия и Белгия пестят електричество като призовават хората да намалят с няколко градуса отоплението в домовете си, швейцарците вече са застрашени от затвор ако увеличат термостата си повече от 19 градуса. Не, не се шегуваме. Крайната мярка беше обявена от говорителя на федералното министерство на финансите Маркус Шпортли. По-лекият вариант, който грози швейцарците е доста солидна глоба. В случай на умишлено нарушение обаче може да бъде наложено и наказание до 3 г. лишаване от свобода.


Ако крайните мерки на Швейцария ви изумяват, трябва да знаете, че има и по-неприятни предложения за пестене на електроенергия. Идеята е на правителството на Нидерландия, което дори стартира кампания за ограничаване продължителността на къпането до пет минути, съобщи „Уолстрийт Джърнъл“. За да не се увличат под душа, нидерландците разполагат и с таймери, раздадени им от местните власти. Дано на правителството в Нидерландия да не му хрумне нова идея: например да ограничи къпането до един път седмично.


В Италия сигурно не са склонни да жертват климатиците, с които се охлаждат и затова залагат на здравите стомаси на гражданите си. От там и идеята пастата да се готви на изключен котлон. Физикът и Нобелов лауреат Джорджо Паризи повдигна въпроса като призова съгражданите си да приготвят тестени изделия като паста и макарони на изключен котлон, за да пестят ток. След завирането на водата те се приготвят на остатъчна топлина при затворен капак, обяснява физикът. Идеята му се прие скептично от италианците въпреки, че на практика методът работи.