Фалит на Evergrande може да има негативен ефект за пазарите

14:39, 29 януари 2024
В края на миналата седмица стана ясно, че група от инвеститори в облигации на китайската строителната компания планират да се присъединят към петиция, която настоява за обявяване на китайската компания в ликвидация
Потенциалната ликвидация на Evergrande вероятно би предизвикала шокови вълни на капиталовите пазари в Китай

Анализ на Калин Георгиев, финансов анализатор от БенчМарк Финанс.

В края на миналата седмица стана ясно, че група от инвеститори в облигации на китайската строителна компания Evergrande планират да се присъединят към петиция, която настоява за обявяване на китайската компания в ликвидация. Изслушването по въпроса за ликвидацията ще се случи в началото на настоящата седмица в съд в Хонконг.

Въпросните облигационери притежават корпоративни дългови книжа за близо 2 млрд. долара.

Подкрепата им за исканата ликвидация на най-задлъжнялата строителна компания в Китай увеличава шанса съда да се произнесе положително по казуса с ликвидирането на компанията.

Какво ще се случи ако бъде обявена ликвидацията на Evergrande?

В случай, че съдът в Хонг Конг се произнесе положително и обяви ликвидацията на Evergrande, ще бъде назначен временен ликвидатор, а след това и официален такъв. Неговата роля ще е да поеме контрола и да подготви продажбата на активите на строителната компания с цел да бъдат удовлетворени исканията на кредиторите.

Ликвидаторите биха могли да предложат алтернативен план за преструктуриране на дълга на компанията, тъй като облигационерите притежават дългови книжа за близо 23 млрд. долара. Това обаче може да стане при условие, че ликвидаторите установят, че Evergrande притежава достатъчно активи.

От Evergrande биха могли да обжалват решението на съда, но ликвидацията ще продължи и по време на обжалването.

Към момента все още не е ясно дали акциите на компанията ще бъдат спрени от търговия след издаването на заповедта за ликвидация. Правилата за листване изискват публичната компания да докаже наличието на бизнес структура, разполагаща с достатъчен брой операции, както и стойност на активите.


Какви са основните предизвикателства?

Голяма част от активите на строителната компания бяха продадени или запорирани от кредиторите. Към момента съществуващи са двете подразделения в Хонг Конг – Evergrande Property Services Group и Evergrande New Energy Vehicle Group. Общата им пазарна капитализация в края на миналата седмица спадна до малко над 970 млн. долара.

Ликвидаторът може да продаде дяловете на Evergrande и в двете подразделения, въпреки че към момента това няма да е много лесна задача, тъй като липсват потенциални купувачи.

След процеса по ликвидация, ликвидаторът би могъл да поеме контрол върху дъщерните дружества на строителната компания в континентален Китай като замени законните им представители. Този процес може да се окаже дълъг – от няколко месеца до няколко години.

Според експерти, занимаващи се с процесите по несъстоятелност, за ликвидатора ще бъде доста трудно за замени представителите, тъй като Гуанджоу, където е централата на Evergrande не е сред градовете, които взаимно признават решенията за ликвидация с Хонг Конг.

Ще има ли въздействие върху китайската икономика?

Потенциалната ликвидация на Evergrande вероятно би предизвикала шокови вълни на капиталовите пазари в Китай. А също и на тези в Азия, като не е изключено вълната да достигне и до пазарите в Европа и Северна Америка. Особено с оглед на факта, че има и други строителни компании в Китай, които имат сериозни затруднения по обслужването на дълговете.

Като се имат предвид размерите на проектите и дълговете на Evergrande, процесът по ликвидирането ще включва много органи и политически съображения. Успешното приключване на текущите проекти за жилищно строителство ще бъдат топ приоритет за сектора на недвижимите имоти, както и за правителството.

https://www.benchmark.bg/

Етикети:
фалит, Evergrande, Калин Георгиев
Водещи новини

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

На второ място сме по ръст на новорегистрирани автомобили в ЕС през януари

11:19, 20 Февр 24

Най-нови

Пуснато бе движението през пътен тунел „Железница“ на АМ „Струма“

18:58, 20 Февр 24

Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки

Коментар на Асен Василев
18:39, 20 Февр 24

Петър Чобанов: Важното е с действията и позицията си да показваме, че сме готови за еврозоната

Петър Чобанов
17:01, 20 Февр 24

Ще продължи ли газта с понижението си?

15:05, 20 Февр 24

Председателят на КЕВР: С развитието на пазара на електроенергия ще се увеличава контролът

Коемнтар на Иван Иванов
13:05, 20 Февр 24

Още от Анализи