Държавните финанси в плен на популизъм и общи приказки

12:36, 26 септември 2022
Очертава се "шарено" мнозинство за присъединяване към еврозоната
Повечето партии в следващия парламент подкрепят замяната на лева с еврото

Смело може да кажем, че партиите и този път са си "оставили ръцете" в частта от предизборните си програми, свързана с управлението на държавните финанси. От написаното в програмните документи на кандидатите за участие в следващия парламент лъха най-вече на популизъм и на общи приказки. Да не кажем, че в редица програми приоритетите дотолкова съвпадат, а нюансите са толкова незабележими, че някой би си помислил, че са писани от един и същ човек. Липсата на публичен дебат между финансовите остриета на политическите формации сгъстява мъглата допълнително, което следва да е червена лампа за избирателите. Да не говорим, че при някои формации изобщо не е ясно кои са експертите им в сферата на икономиката и финансите.

ГЕРБ и икономиката на еврофондове

Бившите управляващи от ГЕРБ-СДС, които според социологическите агенции ще са първа сила на вота на 2-ри октомври, са сглобили предизборна програма от цели 140 страници. Те може да бъдат похвалени, че са поставили финансовата стабилност на върха на програмата си. С това обаче като че ли се изчерпват позивите. Като за партия, претендираща, че може да решава всякакви кризи и че има най-добрите експерти, ГЕРБ са залитнали в повече критикарство на управлението на "Продължаваме промяната" и много малко конкретика за собствените си виждания как ще консолидират бюджета.

Например отправя се критика към ПП, че по време на тяхното управление е разрушен 25 - годишният консенсус за водене на разумна и дисциплинирана фискална политика. „Присъдата“ на ГЕРБ е, че държавният дълг се е управлявал некомпетентно и неадекватно и се е стигнало до обедняване с ускорени темпове.

От друга страна обаче, решението на тези проблеми само е щрихирано с общи приказки и послания. Примерно за управлението на бюджета се казва, че ще се работи за „възстановяване провеждането на благоразумна, стабилна и консервативна фискална политика“. Конкретика като цяло липсва – нито е посочено какви икономии ще се направят, за да се върне дефицитът към 3%, а в същото време се обещава запазване на данъчния модел.

Забелязват се и други противоречия – увеличения на заплатите и пенсията, скъпи програми като саниране, което никак не кореспондира с връщането към дисциплинираната фискална политика и запазването на сегашния данъчен модел.

Очаквано, ГЕРБ отново поставят европейското финансиране като крайъгълен камък на своята икономическа програма. Казва се например, че ще има „концентрирани усилия за одобряване от страна на ЕК на всички оперативни програми с цел осигуряване на 50 млрд. лева ресурс на разположение на страната през следващите години“. Както и „спешно стартиране на всички проекти и схеми за финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, за да се компенсира едногодишното закъснение и опасността от загуба на средства“.

Разбира се, ГЕРБ-СДС подчертават и присъединяването към еврозоната, както и „възстановяване на доверието към България на европейските ни партньори“.

Тази програма според формацията „може да гарантира за мандата достигането на 1 400 евро средна и 600 евро минимална работна заплата“.

И ПП набляга на общите приказки

Макар че „Продължаваме промяната“, и ГЕРБ да отхвърлят всякакви възможности за взаимодействие на този етап, посланията им за финансовото управление на страната са сходни.

ПП също наблягат на общи послания, без да са посочени числа – като например очакван размер на дефицита, на дълга и конкретна визия за връщането на допустимите им нива.

Обещано е например, че ще се води балансирана фискална политика без увеличение на данъци, както и запазване на финансовата стабилност, ниските нива на публичен дълг и стабилен фискален резерв, въпреки че според служебното правителство след управлението на ПП бюджетният дефицит ще скочи почти до почти 7% от БВП през следващата година.

Отново се казва, че ще има ускорено изпълнение на целите и етапите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и ускорено стартиране на програмите за периода 2021-2027 след тяхното успешно предаване и одобрение с цел наваксване на натрупаното закъснение и ускоряването на растежа българската икономика.

Консенсус личи и по процеса на присъединяване към еврозоната.

БСП обещава край на плоския данък

За да финансира щедрата на думи социална програма, БСП практически предлага отмяната на плоския данък, който бе въведен в мандата на правителството на бившия лидер на социалистите Сергей Станишев.

Идеята на БСП да се създаде прогресивна скала, като по-високо облагане върху доходите да има за 120 000 граждани с месечен доход над 3600 лв. За 3.4 милиона българи да се запази ставката от 10%, а над 750 хиляди семейства да плащат по-нисък подоходен данък.

В същото време социалистите обещават намаляване на ДДС за храни и лекарства и запазване на сегашната корпоративна ставка.

Как точно БСП ще реализира визията в коалиционен формат на управление не е ясно. А доколко червената партия ще е в позиция да „извива ръце“ след изборите при явната сриваща се електорална подкрепа от 2017 г. насам е повече от любопитно.

ДПС в „евро отбора“

В петте точки от финансовата програма на ДПС се обещават отгоре-отгоре практически същото, каквото четем в документите на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. В общи линии движението също казва, че ще стабилизира бюджета, ще овладява инфлацията, запазва данъчните ставки и максимално ще използва еврофондовете. И ДПС казва, че еврото ще бъде въведено от 2024 година.

„Възраждане“: Запазване на лева и мегаприходна агенция

От „Възраждане“ смятат, че постъпките за отпадане на валутния борд и ликвидиране на българския лев са предпоставка за разюздано харчене и натоварване на бъдещите поколения с нови заеми. За тях валутният борд трябва да остане в сила, а българският лев да се запази.

Още по-радикални и притеснителни идеи от партията на Костадин Костадинов са обръщането нагоре с краката на финансовата регулаторна среда. Например за провокативно може да се сметне предложението Комисията по финансов надзор да изземе надзора над банките от БНБ. За също толкова странно може да се приеме и създаването на мега агенция, която да обедини НАП и Агенция „Митници“. 

Без изненади при ДБ

„Демократична България“ за пореден път се обявява за присъединяването на България към еврозоната във възможно най-кратки срокове.

Пак се споменават ниски нива на публичен дълг, намаляване на административната тежест, свързана с данъчните задължения, за малките и средните предприятия и децентрализиране на публичните финанси.

ДБ иска предприемане на всички необходими действия за приемане на България в ОИСР.

Заедно с ПП ще работят за повишаване на прага за регистрация по ДДС до 166 000 лева от януари 2024 г.

Като разумно може да се определи предложението за намаляване преразпределението през бюджета под 40% от БВП със средносрочна цел за достигане до 35%.

„Български възход“ с едно изречение

Визията за финансите на партията на бившия служебен премиер Стефан Янев се изчерпа с буквално едно изречени. „Български възход“ казва единствено, че настояват за запазването на плосък данък за гражданите, малките и средни предприятия, и прогресивно подоходно облагане за всички, които ползват обществен ресурс.

„Има такъв народ“ за намаляване на дефицита

Без да каже как, партията на Слави Трифонов казва, че ще работи за намаляване на бюджетния дефицит до 1.5% или до 1% от БВП в рамките на мандата.

Подобно на много други формации и ИТН се обявява за финансова децентрализация – тема, която се дъвче от идването на демокрацията и досега не е мръднала на йота.

Все пак формацията се обявява за поетапно въвеждане на семейно подоходно облагане и необлагаем минимум.

Не е споменато обаче дали България трябва да се присъедини към еврозона.

Етикети:
избори 2022, програми, държавни финанси
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи