Цифрото евро: повече политика, отколкото иновации

07:32, 25 януари 2023
Дигиталното евро вероятно ще бъде по-скоро политически проект, отколкото техническа иновация
Европейският съюз до няколко месеца следва да отговори еднозначно дали ще въведе цифрово евро
Дигиталната версия на евровалутата ще бъде безплатна за използване и достъпна за всички, каза пред Европейския парламент вицепрезидентът на ЕЦБ Фабио Панета

Европейският съюз до няколко месеца следва да отговори еднозначно дали ще въведе цифрово евро. В следващите месеци Европейската централна банка ще публикува своя окончателен доклад от проучванията по темата, които започнаха през юли 2021 г. ЕЦБ оценява техническия дизайн на цифровото евро, но по-важното е, че проверява ефектите върху финансовата стабилност, паричната политика и платежните услуги. Както и други важни аспекти, като например поверителността и борбата с прането на пари.

Дигиталната версия на евровалутата ще бъде безплатна за използване и достъпна за всички, но Европейската централна банка не иска да пази личните данни на неговите потребители, каза членът на борда на ЕЦБ Фабио Панета пред Европейския парламент по време на дискусия тази седмица.

Той категорично отхвърли твърденията, че ЕЦБ ще се конкурира с търговските банки, като посочи, че регулаторът не планира да открива сметки за използване на дигиталната валута и няма да допусне с цифрово евро да се правят по-големи битови плащания. Търговските банки следва да останат посредници, които са в пряк контакт с потребителите и да им бъде позволено да интегрират цифровото евро в собствените си платформи, посочи той.

Панета обаче не успя да отговори на основните притеснения, свързани с проекта. Той потвърди, че ЕЦБ не планира да съхранява личните данни на ползващите дигиталната валута, но това може да се окаже проблематично, като се имат предвид опасенията за пране на пари, финансиране на тероризма и укриване на данъци. Затова законодателите поискаха централните банкери да разгледат опции за следене на употребата.

Как се роди идеята за дигитално евро

Цифрово евро е на радара на ЕЦБ още от 2019 г., когато криптовалутите преживяха истински бум. Франкфурт искаше да отговори на нестихващия интерес към крипто сектора, като предложи дигитална версия на общата европейска валута, която обаче е изцяло регулирана и контролирана от самата ЕЦБ. Идеята бе рекламирана като "емблема на продължаващия процес на европейска интеграция".

Като предимства се изтъкват интегрирането на повече потребители в банковата система, както и надеждна дигитална алтернатива за ежедневни плащания при търговията на дребно.

Същевременно обаче политици и специалисти казват, че дигиталното евро трябва да много добре проектирано, за да не се стигне до "изпразване на банкови сметки", декапитализация на банковата система и кражба на лични данни.

Тези рискове например са и основната причина САЩ и Великобритания да гледат с резерви към проектите за дигитален долар и цифрова британска лира.

ЕЦБ не крие, че е наясно с тези рискове. В свои предишни изказвания вицепрезидентът Фабио Панета изрично е подчертавал, че дигиталната валута е замислена само като метод на плащане, но не и средство за съхраняване на стойност. Това означава, че цифровото евро ще може да се ползва с лимит за размера на плащането, както и с таван на притежанията по банкови сметки. Основната роля на ЕЦБ ще бъде сетълмент на транзакции. Тоест отново плащанията ще се валидират от търговските банки или друг основен финансов доставчик.

Рисковете и прекалено амбициозните политици

Финансовите министри от еврозоната вдигат залога, като изискват от Европейската централна банка да направи така че цифровото евро да се използва и в международен план. Това категорично противоречи на настроенията във Франкфурт, където централните банкери са се обединили около мнението, че първоначално използването на цифровото евро трябва да бъде ограничено само до рамките на Европейския съюз.

Този подход на финансовите министри от еврозоната крие някои съществени рискове. ЕС няма кой знае какво влияние на международните капиталови пазари, а европейските банки далеч не са най-сериозните играчи в трансгранично банкиране. Това практически ще означава, че ако някъде извън ЕС се случи измама посредством дигиталното евро, ЕЦБ няма да има механизмите да регулира процеса.

По-скоро политически проект

Практически погледнато, цифровото евро вероятно ще бъде по-скоро политически проект, отколкото техническа иновация. Еврото вече е стабилно, широко използвано онлайн, без ЕЦБ да използва финансови технологии. Но финансовите министри и централните банкери биха искали да претендират, че са създали първата водещата дигитална валута в света, каквато би могло да стане дигиталното евро.

Като цяло анализаторите казват, че изобщо не е ясно дали еврозоната се нуждае от цифрово евро, но става все по-очевидно, че еврозоната иска такова и всичко отново опира до политически решения.

Водещи новини

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Най-нови

ЕП призовава ЕС да даде на Украйна всичко необходимо, за да победи Русия

19:07, 29 Февр 24

ЕП прие план за защита на европейския енергиен пазар от манипулации

17:25, 29 Февр 24

Денков: Не искаме да има нови избори, но няма и да бъдем параван

15:45, 29 Февр 24

Биткойн се подготвя за ново голямо покачване, след като вече достигна 63 000 долара

14:05, 29 Февр 24

Парите по новата програма за саниране с 20% самоучастие са на привършване

12:28, 29 Февр 24

Още от Анализи