ЧВК Вагнер от Сирия и Мали през Ангола и Мозамбик до Украйна

15:34, 08 март 2022
Между 2000 и 4000 вагнерци са влезли в Украйна от началото на войната

Група Вагнер представлява паравоенна структура, която в медийното пространство е известна и като частно военно формирование. Утвърждаването и бойното кръщене на „Вагнер“ беше през 2014г., когато те взеха участие в боевете в Донбас, а след това в Сирия, Судан, Либия, Ливан, ЦАР, Мозамбик, Мали, Ангола... През 2017-та година организацията бе включена в списъка на забранените организации от САЩ, което и официализира тяхното название в публичното пространство включвайки ги в списъка с други„украински сепаратисти“.

ИСТОРИЯ

Организацията попада под светлините на прожекторите през 2015-та година, когато за нея пише петербургското издание „Фонтанка.ру“. По техни дании, през 2013-та година Вадим Гусев и Евгений Сидоров – мениджъри на ЧВК Morgan Security Group, специализирани в защита на търговски кораби от пирати, регистрирали в Хонконг ЧВК „Славянски корпус“ и наели 267 сътрудника, за да охраняват нефтените полета в Сирия. Вместо това, сътрудниците на „Славянски корпус“ се оказват пряко ангажирани с войната, която бушува в тази страна. След боевете с отрядите на „Армия на исляма“, в близост до Палмира, бойците на отряда се завръщат в Русия, където били арестувани за наемничество. Един от наетите в „Славянски корпус“ бил и Дмитрий Уткин, който до 2013-та година е служил в армията на Русия и по това време има чин подполковник. През 2014-та година Уткин отива в Луганск. Именно от този период в един контекст с Дмитрий Уткин се споменава и названието „Група Вагнер“, което е образувано от неговата позивна „Вагнер“, която Уткин е избрал според „The Times“, заради увлеченията си по Третия Райх. През месец август 2017-та година, консервативният турски вестник „Yeni Safak”, публикува за първи път статия, в която са изразени подозрения дали Уткин не е просто номинална фигура, а действителният собственик да е друга по-могъща личност.

 На 13 декември 2021г. Европейският съюз въвел санкции по отношение на ЧВК „Вагнер“ и свързаните с него четири юридически и осем физически лица за извършени нарушения на правата на човека и за участието им в конфликта в Либия и нарушение на ембаргото на ООН. Един от тях е Евгений Пригожин. През 2022г. руският олигарх Пригожин, подава молба до Общия съд на ЕС с искане за премахване на текста, в който той е посочен като спонсор на „Група Вагнер“, както и в списъците със санкции, като нарича изявленията на ЕС неоснователни и отрича съществуването на тази бойна структура. Олигархът става известен като „готвачът на Путин“, като официално се занимава с кетъринг ( оттам идва и неговият прякор), ресторанти и редовно печели тлъсти държавни поръчки - неофициално с финансиране на „фабрика за тролове“, която организира дезинформационни кампании, дори и по време на предизборната кампания в САЩ през 2016-та година.

ПОДЧИНЕНИЕ И ФИНАНСИРАНЕ

ЧВК „Вагнер“ не фигурира в правоприлагащите органи, нито в регистъра на юридическите лица, няма официален списък с имената на неговите бойци. По данни на руското издание “The Bell”, надзор върху работата и действията на групата осъществява Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Според редица руски и западни експерти, Вагнер всъщност е засекретено звено на руското министерство на отбраната, което в крайна сметка се подчинява на правителството на Русия. Според руския сайт „РБК“, който през 2016 година оценява разходите на военната структура от 5,1 до 10, 3 мрлд.руб годишно – в това число включват заплатите, снабдяването на базите, разходите за храна, обезщетенията на семействата на пострадалите и разходите за оборудване. Парите на бойците са плащани в брой, те не фигурират официално никъде, покупката на оръжие също е строго секретна. Според същото издание, Вагнер е финансирана от държавата и „високопоставени бизнесмени“ като в това число включват и Пригожин. Според разследване на телевизионния канал “Current Time”, въз основа на документи получени от Службата за сигурност на Украйна свързаната с Евгений Пригожин „М-Финанс“ е изплащала заплати на военни специалисти, които са били изпратени в Централноафриканската република. През 2017-та година изданието „Фонтанка.ру“ разкрива, че свързаната с Пригожин „Евро Полис“е сключила споразумение със сирийските власти с участието на руското министерство на енергетиката, според което „Евро Полис“ се задължава да освободи завладените от противниците на режима на Башар Асад нефтени и газови местонахождения, преработващи заводи и друга нефтогазова инфраструктура, а след това и да поеме тяхната охрана. За тази услуга, гореспоменатата компания ще получи ¼ от доходите от добив на нефт и газ, разходите по бойните действия ще бъдат поети и възстановени от сирийска страна отделно.

РЪКОВОДСТВО

Фонтанка.ру, BBC и The Bell сочат за пряк ръководител подполковника от запаса Дмитрий Уткин, който през 2013-та година е бил командир на 700-ен отделен отряд със специално предназначение и 2-ра отделна бригада със специално назначение при главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация. След неговото уволение е работил в „Morgan Security Group”, участвал е в сирийската експедиция на „Славянския корпус“ през 2013-та година. През 2016-та година Уткин посетил празненствата „Дня Героев Отечества“ в Кремъл, където е награден с орден за мъжество, там се е и фотографирал с президента Владимир Путин и други военни. През 2017-та година RBK обявява назначението на Дмитрий Уткин за главен изпълнителен директор на „Конкорд мениджмент и консалтинг“ – компания, която управлява ресторантьорския холдинг на Евгений Пригожин, което е поредното доказателство за трайните връзки между тях и попечителството му над Уткин. Фонтанка.ру, BBC и The Bell обявиха и за съществуването на тренировъчна база на група „Вагнер“ в близост до Кранснодарския край, където са започнали обучение и тренировки през 2015-та година. Според разследване на шведския вестник „Dagens Nyheter” Вагнер има подкрепата на руското ръководство, поради което има достъп до тежко въоръжение и е в състояние да взаимодейства с редовните руски войски.

УКРАЙНА

За първата операция на група Вагнер се счита разоръжаването на украинските части в Крим през 2014г. Освен това се смята, че групировката е оказала значителна помощ за организиране на въоръжената съпротива на новата украинска власт в Донбас. Твърди се, че смъртта на Александър Беднов ( украински сепаратист) също е свързана с дейността на Вагнер. Отрядът на Уткин е показал висока ефективност в Донбас и поради това е взето решение той да бъде разширен. На 7 октомври 1917г. Службата за сигурност на Украйна заявява, че бойци на Вагнер са участвали в конфликта в Донбас от 2014г. Според данни на същата служба, хората на Уткрин са отговортни за свалянето на ИЛ-76, щурмуването на летището в Луганск и Дебелцово. Според бившия началник на службата за сигурност на Украйна Василий Грицак, Дмитрий Уткин ръководи редица военни операции в Украйна.

По време на руската инвазия в Украйна британският вестник The Times съобщава че, между 2000 и 4000 вагнерци са влезли в Украйна през Беларус през месец януари. Според вестника около 400 от тях са били изпратени в Киев със специалната задача да убият 23 високопоствени украински политици, включително и президента на Украйна Володимир Зеленски, а останалите – в ДНР и ЛНР. Според изданието, Кремъл е предложил щедри бонуси за унищожението на правителството на Зеленски. След като украинското разузнаване научило за опасността над украинските политици е бил обявен 36 часов комендантски час, за да може градът да бъде прочистен от руската агентура.

На 8 март правителството на Япония въведе санкции срещу ЧВК „Вагнер“ и нейните ръководители, заради участието им във войната в Украйна.


Етикети:
Русия, Украйна, Вагнер
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи