Адекватен Бюджет 2023 - "програма минимум" или непосилна задача за новия парламент

12:32, 06 октомври 2022
Пред политическите сили има отговорна задача, но изглежда, че бюджетът отново ще е заложник на политическата криза
Ще приеме ли новият парламент адекватен бюджет
Още в първите дни след изборите на 2 октомври от изказванията на водещите играчи стана ясно, че бюджетът отново ще е заложник на политическата криза

Независимо дали ще се състави редовно правителство в рамките на новия парламент, който предстои да бъде конституиран, пред седемте партии в него има една изключително отговорна задача - приемането на държавния бюджет за 2023 година. Няма значение дали формациите ще намерят път една към друга за изход от политическата криза, минимумът, който избирателите очакват от тях, е да се приеме бюджет с адекватни мерки за проблемите на хората и бизнеса в следващите тежки зимни месеци на война, висока инфлация и потенциално растящи сметки за енергия.

Президентът обеща време на партиите

Логично е да се очаква, че при нарастващ риск от управление на пореден служебен кабинет президентът Радев няма да бърза с раздаването на мандатите за съставяне на редовно правителство, а ще даде достатъчно време в новия парламент да се съставят комисии и да започне приемането на бюджета, а и на някои други важни законопроекти.

Държавният глава каза в четвъртък (6 октомври), че ще предостави на парламентарно представените партии всички условия по Конституция, така че да имат достатъчно време за диалог и разговори за формиране на стабилно мнозинство. Без да посочва конкретно приемането на държавния бюджет, Радев каза, че страната има нужда от работещ парламент и даде пример с приемането на 22 закона, които ще осигурят следващия транш от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост.

Първият риск в случая е партиите да погубят това време в безсмислени спорове, взаимни нападки и пиар акции, облечени като безплодни и продължителни дебати.

Задава ли се поредна предизборна "щедрост"

Вторият и също толкова съществен риск е при дебатите по Бюджет 2023 политиците да залитнат към предизборен популизъм, който допълнително да увеличи и без това раздутата разходна част на държавния бюджет.

Именно това се случи през юли. Тогава кабинетът на "Продължаваме промяната" вече бе загубил парламентарното си мнозинство и бе ясно, че се върви към нови предсрочни избори. Въпреки това ПП внесе актуализация на бюджета, а опозицията начело с ГЕРБ и ДПС, която имаше мнозинство с гласовете на "Има такъв народ", прекрои бюджета и нареди допълнителни разходи в размер на 900 млн. лв. върху и без това набъбналата благодарение на ПП и БСП разходна част.

Така се стигна и до мрачната прогноза на служебния финансов министър Росица Велкова, че 2022 г. ще приключи с дефицит от 6.2 млрд. лв. (4.1% от БВП), а благодарение на неразумните харчове и предизборни бонуси за догодина се очертава дефицитът да скочи до 11.4 млрд. лв., или 6.8% от БВП.

Ще се вкарат ли политиците в бюджетен лабиринт

Още в първите дни след изборите на 2 октомври от изказванията на водещите играчи стана ясно, че бюджетът отново ще е заложник на политическата криза.

Например бившият премиер Бойко Борисов даде индикации, че е готов да жертва обещаната в програмата на ГЕРБ фискална стабилност, за да сформира редовен кабинет, казвайки, че ще подкрепи социалната програма на "Продължаваме промяната".

Отсега е ясно, че и сриващата се електорално БСП ще има популистки предложения за ударни увеличения на заплати и пенсии, които при задаваща се рецесия и покачваща се цена на дълга бюджетът трудно ще може да поеме.

Странно или не, бившият финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев очерта различния по отношение на фискалната политика с естествените си партньори от "Демократична България".

Вижданията на "Възраждане" и новаците от "Български възход" засега остават мистерия, въпреки че и от тях може да се очаква популистки залитания в опит да подобрят резултатите си на евентуални бъдещи избори.

В тази ситуация най-лесният път към приемане на адекватен бюджет е парламентът да приеме вариант на служебното правителство на Гълъб Донев и да се мисли за актуализация само ако, дай Боже, се стигне до сформиране на редовен кабинет в бъдеще. Българските политици обаче са доказали във времето не само, че не избират лесния път, а най-често сами се вкарват в сложни лабиринти, от които трудно намират изход.

Затова е по-вероятно на фона на все по-яростното противопоставяне между политическите субекти приемането на адекватен бюджет за 2023 г. да не се разглежда като "програма минимум" за новия парламент, а по-скоро като непосилна задача.

Етикети:
Румен Радев, парламент, бюджет 2023
Водещи новини

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Подкрепата от Банката на ЕС за България се е увеличила над два пъти

13:35, 28 Февр 24

ПП-ДБ настояват за нови ВСС и главен прокурор, за да влязат в коалиция с ГЕРБ

12:24, 28 Февр 24

Най-нови

Андрей Новаков: Еврозоната и Шенген трябва да вървят ръка за ръка

Коментар на Андрей Новаков
18:53, 28 Февр 24

Със или без САЩ, не може да позволим на Русия да спечели, заяви Фон дер Лайен

18:01, 28 Февр 24

Терминалът за втечнен газ в Александруполис започва работа на 30 април

17:08, 28 Февр 24

Радан Кънев: Българската икономика се представя по-добре от българската политика

Коментар на Радан Кънев
16:10, 28 Февр 24

Кристалина Георгиева: Не съм фокусирана върху търсенето на втори мандат като шеф на МВФ

14:55, 28 Февр 24

Още от Анализи