Българският финансов сектор не говори китайски

13:48, 23 февруари 2023
Привличането на инвестиции от втората най-голяма световна икономика остава трудно, а банковите операции на дребно са ограничени
Една от най-популярните банкови карти в Азия - UnionPay - няма покритие в България

• Втората най-голяма икономика в света оставя само бледа следа в българското инвестиционно банкиране

• Една от най-популярните банкови карти в Азия няма покритие в България


Търговските отношения между България и Китай, поне ако съдим по данните на икономическото министерство, са на исторически високо ниво. Пекин е оставил следа, макар и бледа, и в българския банков сектор. Въпреки че политическите отношения остават сложни, особено на ниво ЕС-Китай, немалко граждани на Поднебесната империя идват у нас с цел туризъм или бизнес. Именно те обаче може се сблъскват с пречки при най-елементарни неща, които по принцип в 21 век се приемат за даденост, като например получаването на финансови услуги, и то на дребно.

Бледа следа във финансовия сектор


Според данните на икономическото министерство през периода януари-юни 2022 г. двустранната търговия достига 2.011 млрд. долара, доминирана от вноса от Китай, който отбелязва ръст от 44.7%. Поради спецификата на последните две години и затварянето на китайската икономика, върху която тежаха ограниченията, свързани с коронавируса, българският износ е намалял с 47.0%. Реално, затварянето на икономиката е предизвикало спад от над 90% при износа на рафинирана мед и медни сплави. Това са и основните стоки, които България изнася към Китай, докато вносът е доминиран от части за мотоциклети и велосипеди, климатици, осветителните тела, електронагревателните апарати и арматура.

От години се коментира, че България трудно привлича китайски инвестиции. В едни съвсем различни времена, доста преди коронавируса и войната в Украйна, страната ни се опита да се включи в геоикономическата инициатива на Пекин "Един пояс, един път". Този ход остави и китайска следа върху българския финансов сектор. През юли 2018 г. беше подписано рамково споразумение за 1.5 милиарда евро между Българската банка за развитие и нейния китайски еквивалент. Според споразумението в следващите пет години, т.е. до настоящата 2023 г., България трябваше да привлича инвестиции чрез двустранни заеми, съвместно кредитиране, проектно финансиране, сътрудничество по фондове за дялово финансиране, синдикирани заеми, проекти от взаимен интерес.

Съгласно това споразумение още през 2018 г. ББР получи заем в размер на 300 млн. долара от Китайската банка за развитие. Като цяло обаче няма никаква официална информация как се е развило това партньорство към днешна дата.


Подводните камъни за една от най-популярните карти в Азия


Извън геополитическото влияние и стратегическите инвестиции, посетителите от Китай, могат да срещнат трудности с финансовото обслужване, докато са в България. Особено притежателите на банкови карти Union Pay. Макар че това е една от най-големите финансови мрежи в света, покритието й в България е слабо.

Компанията Union Pay може да бъде описана най-лесно като китайския еквивалент на Visa и Mastercard - предлага банкови карти и финансови услуги. Логично, Union Pay не се ограничава само до континентален Китай и има международно подразделение. Картите на Union Pay International се приемат в 181 държави и региони, налична са в 99 страни, като броят на китайските пластики, издадени в чужбина са над 200 милиона.

В България обаче притежателите на такива карти се оказват ограничени. От една страна, според китайското законодателство, физическо лице, което тегли пари в брой в чужбина с местни банкови карти, има право да тегли максимум сума, равняваща се на 10 000 лева всеки ден и има право да тегли максимална сума еквивалент на 100 000 лева общо всяка година.

От друга страна, има и технически пречки. Според сайта на Union Pay International от февруари 2018 г. само банкоматите на "Банка ДСК" са разрешавали тегления чрез карти Union Pay. На 26 октомври 2022 г. обаче ATM терминалните устройства и ПОС терминалите на "Банка ДСК“ спират приемането на банкови карти със знака на Union Pay.

В края на януари тази година втората най-голяма банка у нас - "УниКредит Булбанк" е съобщила в своя сайт, че банкоматите й също ще могат да приемат карти с бранда. Оказва се обаче, че банкоматите им нямат техническата готовност да приемат едни от най-популярните карти в Азия. "При нас няма постъпила информация за подобен тип карти", казват от Центъра за обслужване на клиенти на "УниКредит Булбанк". Съветът на консултантите бе да се опита на няколко банкомата и при неуспех да се потърси допълнителна информация в банков клон.

Тези обстоятелства, а и предвид, че останалите банки в България изобщо не приемат карти на Union Pay, оставят за притежателите само алтернативи, като финансови онлайн приложения, или стария и изпитан метод - разнасяне и обмяна на кеш.

Водещи новини

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

МВФ: До 2024 г. инфлацията ще се задържи доста над целевите нива

МВФ с прогноза
13:27, 3 Юни 23

Меджидиев: Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар

Държавата трябва да поеме евентуално увеличение на таксата за личен лекар
12:21, 3 Юни 23

Софийска стокова борса: Движението в цените на зърнените стоки e противоречиво

Данни на Софийската стокова борса
10:21, 3 Юни 23

Най-нови

Предвижда се увеличение на цената на водата в Софийска и Пернишка област с над 40%

Предстои увеличение на водата в Софийска и Пернишка област
18:51, 3 Юни 23

Министър Пулев: 212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони

212,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустриалните зони
18:07, 3 Юни 23

Радев: България получава достъп до всички турски терминали за втечнен газ

Румен Радев с коментар
16:47, 3 Юни 23

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК

БЛС подписва новия рамков договор с НЗОК
16:17, 3 Юни 23

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота

Законодателите в САЩ предложиха законопроект за крипто регулаторна яснота
15:27, 3 Юни 23

Още от Анализи